Mit ehetek? | Várandós étrend

Várandós étrend

A magzat megfelelő növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása, és a nem kívánatos ételek és szokások elhagyása.

A kismamák energiaszükséglete viszonylag tág keretek között egyénre szabott. Ennek oka az eltérő életmód, életkor, tápláltsági és egészségügyi állapot, fizikai erőnlét és fizikai terhelés a terhesség alatt, és a fogamzás előtti testsúly. 

Kismamáknak fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.

Hogyan táplálkozzunk?

Optimális esetben a súlygyarapodás 10-12 kg. Ennél nagyobb súlygyarapodás esetén megnő a magas vérnyomás és a diabetes kialakulásának lehetősége. Az energiaszükséglet megnő 15%-kal, azaz kb. 300 kcal-val, tehát nem két ember helyett kell ennie a kismamának. Napi 5-6-szori kisebb étkezéssel az émelygés és a rosszullétek elkerülhetők, valamint megoldható e kb. 300 kcal energiatöbblet bevitele.

Ebben az időszakban feltétlenül kerülni kell a szélsőséges diétázást, amely árthat a magzatnak. Lényeges a tápanyagok változatossága, mely fedezni tudja a vas, cink, folsav, C-vitamin, E-vitamin, D-vitamin igény folyamatos kielégítését.

A gabonafélék közül előnyben kell részesíteni a magasabb rosttartalmú változatokat.

Főzelékek, zöldség és gyümölcs - leginkább nyersen, napi többszöri fogyasztásával, megakadályozható a terhesség alatti székrekedés. A száraz hüvelyesek puffasztó hatásuk miatt nem ajánlottak. A zsíradékok közül a növényi olajak domináljanak.
Édesség helyett friss gyümölcs vagy olajos magvak fogyasztásával elkerülhető az elhízás.
Az ételek túlzott mértékű sózásával elkerülhető a magas vérnyomás.

Fehérjét - növényi és állati fehérjéket egyaránt – így többek között tökmag, sörélesztő, pöfeteg gomba, sajtok, hús, tojás, bioszója, halfélék, kevés tej és tejtermékek közül váltogatva naponta többször 5-10 dkg-ot fogyasszon a kismama a megnövekedett fehérjeszükséglet fedezése miatt. Hetente egyszer érdemes májat is enni.
A tojást hetente 4-5 db-ot lehet fogyasztani, de kizárólag csak főzve, nyersen minden formájában tilos.

A kávé, koffeines italok fogyasztása kerülendő, (max. napi 1 gyenge kávé erősen hígítva).
Jó tudni, hogy a koffein megzavarja a kálcium felszívódását és nagy mennyiségben növeli a koraszülés esélyét!

A folyadékszükségletet (kb. napi minimum 2 liter) csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcs-és zöldséglevekkel fedezhetjük. Ezt is a nap során több részletben elosztva. Kerülni kell az egyszeri nagy mennyiségű (0,5-1 l) folyadék bevitelt.