Mit ehetek | Változatos étrend vagy étrend kiegészítő?
2020 márc 04
Változatos étrend vagy étrend kiegészítő?

Az étrend-kiegészítők az étrendet egészítik ki, ahogy a nevük is mutatja. Szükség van a felszívódásukhoz a változatos táplálkozásra.

"No álljunk csak meg egy szóra! Ha változatosan táplálkozunk, akkor nincs szükségünk étrend-kiegészítőkre?"

Ez attól függ. Miből mennyit fogyasztunk, hol és hogyan termelték a zöldségeket, gyümölcsöket, állati eredetű ételeink mennyire tiszták és változatosak. Ha organikus termelésből szerezzük be zöldségeinket, gyümölcseinket és naponta 2-3 kg-ot átlagosan elfogyasztunk, kellően változatosan (vagyis mind az öt színcsoportból 3-4 félét megeszünk hetente), akkor nagy valószínűséggel nincs szükségünk rá. Ha emellett viszont légszennyezett környezetben élünk vagy túlzottan magas a stressz az életünkben és egyéb negatív környezeti hatások érnek bennünket, akkor még változatos étkezés mellett is szükségünk van étrend-kiegészítőkre.

Tudtad-e? A zöldségeink, gyümölcseink csak addig gyűjtök magukba a tápanyagokat, amíg le nem szedik őket. A még éretlenül leszedett és a bolthálózatok központi elosztójába eljuttatott zöldségek, gyümölcsök szinte fele annyi tápanyagot sem tartalmaznak, mint ha éretten, a fáról szednénk le és ennénk meg.

Nem véletlen, hogy a WHO 5-ről 7-re emelte a napi ajánlott zöldség-gyümölcs fogyasztás mennyiségét. Ráadásul egyre csökken a zöldség-gyümölcs fogyasztás és még a korábbi 5 adagot se fogyasztottuk el (a minőségéről már nem is beszélve).

Meg tudjuk vizsgálni, hogy mi, a családunk elfogyasztja-e az ajánlott mennyiséget és annak termelése organikus-e! Ha nem fogyasztjuk el és/vagy nem organikus a termelés, akkor bizony elemi érdekünk, hogy minőségi étrend kiegészítőt fogyasszunk. 

"Minek minőségi étrend-kiegészítő? Nem elég, ha leveszem a polcról, ami elég nagy dózisú és olcsó?"

A leghatározottabban nem a válasz erre. Az étrend-kiegészítők engedélyezésének olyan minimális a kritériuma, hogy bármit ezekből véleményünk szerintünk inkább káros elfogyasztani.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés Egészségügyi Intézet oldalán egyértelmű a piacra kerülés alacsony minőségének feltétele:
"Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez..."

Nos, nincs egyszerű út ezen a téren se, igenis utána kell járnunk annak, hogy az étel funkciót betöltő étrend-kiegészítő alapanyagát hogyan állítják elő, milyen minőségben készítik el a gyártók.

Továbbra is igaz, hogy az a vállalkozó, forgalmazó, aki ezeket az információkat nem teszi nyilvánossá, az nem rendelkezik minőségi alapanyag termelő háttérrel, organikus farmokkal, illetve tudományos háttérrel.

Nem szabad hinni azoknak a forgalmazóknak, akik a "higgyük el, mi leellenőriztük" "nem adhatjuk meg, gyártási titok" és egyéb kétértelmű, konkrét adattal, ténnyel, független minősítéssel nem szolgál. Családunk egészsége a tét, ha nem bizonyított a termelési és gyártási háttér, NE adjunk a családtagjainknak, még akkor se, ha kedvenc influenszerünk, egyéb kedvenceink által reklámozott, promotált étrend-kiegészítőről van szó. 

Nem véletlen, hogy a NUTRILITE elkészítette a termeléséről, gyártásáról a bemutató filmjét. Túl sok a kritikán aluli minőséggel rendelkező, nagyon népszerűnek feltüntetett étrend-kiegészítő a piacon. Ez a gyártás, ez a tudományos háttér egyszerűen nem összehasonlítható bármely, a nyílt vagy zárt piacon kapható étrend-kiegészítő hátterével. Ezért vállal 90 napos megelégedettségi garanciát termékeire. Ezt egyetlen egy étrend-kiegészítő gyártó/forgalmazó nem vállalta fel eddig.

ITT tudsz utána nézni a NUTRILITE termékeinek.

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések