Mit ehetek | Utazásom a fogyókúrák világában
2021 május 12
Utazásom a fogyókúrák világában
  • Divat diéták a betegségek tükrében
Utazásom a fogyókúrák világában

54 évesen, ki ne próbált volna már ki 10-20 különböző kúrát, trükköt, programot??
„Ez majd gyorsan segít! Hétvégére le kell dobnom 5 kg-ot, esküvőre megyek…, eljegyzésem lesz…., buli lesz…”

Emlékszem, mikor először abbahagytam az úszást. Szüleim akkor váltak, enyhén elhagyatottnak éreztem magam, 20 kg-ot szedtem fel 1 év alatt. Tesóm hógolyónak, spájznak hívott, és egyéb ilyen kedves neveket ragasztott rám.

Aztán eljött annak az ideje, hogy jó lenne nem ilyen kereknek lenni. Tojás kúra. Brrr, máig is emlékszem arra az érzésre, amikor megundorodtam tőle. Évekig nem ettem tojást.

Káposzta leves kúra. Na elsőre ízlett, de a 3. nap már utáltam.

Volt cseresznye kúra (ez például esküvőm előtt került kipróbálásra), de a klasszikus a 90 napos sem maradhatott ki (ez meg válás után). A csodabogyók, csak, hogy ne kelljen semmin se változtatni. Volt 5 napos lúgosító kúra, voltam vegetáriánus is egy ideig. De valójában egyik se jött be még 1 év hosszára se. 

Egyik fontos tanulságom az, hogy a döntésnek elég komolynak kell lennie ahhoz, hogy ne 5 napig tartson ki a lendület. És a célra minden nap emlékeztetni kell magunkat. 
Az akaraterőre nem lehet számítani. Ezt például tudományosan is bebizonyították. Az akaraterő úgy működik, mint egy kulacs víz. Ennyi van benne és kész. S minden olyan, ami kontrollt, például viselkedési kontrollt igényel, fegyelmezzük magunkat, olyankor kiloccsantunk a kulacsunkból. Estére pedig oda az akaraterő, irány a spájz, a hűtő.

Másik fontos tanulságom, hogy a környezet olyan legyen, ami inspirál és nem kihívás benn tartani a programot. Ha a kedvenc nasiaimból mindig előttem van, vagy könnyen hozzájutok, akkor az egy állandó kihívásként fogyasztja el a kulacsom vizét, az akaraterőmet.

Aztán a korral megjött a menopauza. Na ez a vég. Itt végképp lelassul az anyagcsere. Jobban el fogsz hízni! jöttek a jóakaratú, de sajnos a valódi tudást nélkülöző megjegyzések.

És tavaly szembe jött velem a Healthpointe program. Sajnos, vagy inkább szerencsére ez franchise rendszeren belül van, nem juthat hozzá bárki és csócsálhatja szét kedvére. 20 évig orvosi klinikán volt csak elérhető. Ez számomra nagyon fontos információ volt.

Az evéshez, ahogy a focihoz is, mindenki ért. És mégis egyre több az emésztőrendszeri problémás. Lehet, hogy mégis érdemes szakemberekre hallgatni? 
Igaz pénzbe kerül a szakember, de legalább nem az életem éveivel fizetek egy kókler lelkes, de felelőtlen tanácsainak megfogadásáért. Mennyivel jobb akár csak 1-2 évvel hamarabb egészségesen lefogyni vagy jobb közérzetet elérni! 1 év! Úristen, mennyi minden lehetett volna, ha…

A dietetikai oldalam egyik nagy előnye, hogy bár nem magam vagyok a dietetikus, velük dolgozok, és kénytelen vagyok a nemzetközi kutatások után olvasni. 
Nem a celebek tanulságait olvasom, nem egy XY, vagy DR. YZ által erősen ajánlott és betartandó étkezési, egészségügyi tanácsokat nézem meg, hanem mit mondanak a valós kutatási eredmények. Főleg, ha már nincs toppon az egészség, ez még fontosabb.

Szóval ezért volt fontos nekem, hogy orvosi, táplálkozási szakemberek által összeállított, kellően rugalmas programba kezdjek.
A HP (healthpointe) egy 6 hetes életmódváltást segítő program.
Ezt a 6 hetet annyiszor ismételi meg az ember, amíg súlyban és/vagy közérzetben nem éri el azt, amit szeretne. 

Csak úgy baráti alapon egy neves kardiológus orvossal átnézetve ezt a Magyarországra nem rég bekerült programot, azt mondta: ő is ezt javasolja 95 %-ban a betegeinek, csak az nincs ilyen jól keretbe foglalva. 
És tényleg sokan, akik magas vérnyomással vágtak neki a programnak, arról számoltak be, hogy normalizálódott a vérnyomás értékük.

Na szóval, először 7 kg-ot fogytam, a zsigeri zsír értékem 11-ről 8-ra változott. (Ez az érték 9 alatt egészséges csak, a 11 magas volt.)

Majd bő 10 hónap múlva, ami idő alatt, ha nem is 100 %-ban, de jobban a program ajánlásaira figyelve, sok szokást életem részévé téve, ismét egy szigorúbb 6 hetet csináltam meg. Itt 6 kg ment le. Így vágtam neki a Karácsonynak.

Mostanáig a súlyom 1-2 kg-ot ingadozott le és fel, míg egy trauma miatt, 1 hónapig nem figyeltem oda magamra. Felszaladt 3 kg.

Ezért ismét nekivágtam, hogy irányba állítsam a szokásaimat. Újra és újra taníthatom magam, és ismét dobom le a kilókat. A cél, hogy 36-38-as ruhaméretet hordjak nyáron. Végül is, ha már 3 kg miatt 6 hetet ismét erősen odafigyelve végig csinálok, akkor miért ne legyen a 38-40-es méretből végre még eggyel kisebb?

Szóval Helathpointe. A programhoz a legjobb étrend-kiegészítőt párosították, a Nutrilitet. Hála az égnek! Amikor e cégnek is utána kutattam, döbbentet láttam, hogy ez az egyetlen, amely a magtól a késztermékig be tudja mutatni, átláthatóvá tudja tenni a vevők számára a termelést és a vitamin készítését. Még nemzetközi elismerésben is részesült ezért az átláthatóvá tételért.

Nos ez ismét egy olyan dolog ma, ami nem csak trendi, és a fogyasztók egyre jobban igénylik, hogy a gyártók a teljes ellátási folyamatot mutassák be. Hanem igenis elvárandó lenne minden, az egészségünket befolyásoló terméket előállítótól. Látható legyen, hogy a teljes folyamat mennyire környezetbarát és az egészségünket mennyire terheli vagy kíméli.

Sokan nehezen barátkoznak meg azzal, hogy egy vitamint nem lehet bárhol megkapni. Nos, 90 napos megelégedettségi garanciát sem lehet egyikre sem érvényesíteni emiatt. 
Mint vállalkozó tudom, hogy garanciát vállalni termékre, mekkora kockázat, milyen anyagi teher és milyen felelősség is egyben. Csak a legjobb minőség esetén vállalják ezt a gyártók. Ez a vitamin pedig a legjobbak között van számontartva, független minősítések alapján. Még a Wada (Nemzetközi doppingellenes ügynökség), az NSFsport (független minősítő szervezet sportolóknak fogyasztahtó kiegészítőkről) is áldását adta ezekre. Hogy kik ezek a szervezetek? A versenysportolók nem fogyaszthatnak bármit, csak olyan terméket, ahol az állandó összetétel, minőség garantált. 

De visszatérve a fogyásra. Az egészséges fogyás kizárólag egészséges életmóddal jön el. Ezt pedig meg kell tanulnunk, hisz, ha tudnánk, akkor egészségesek lennénk, normális vérképpel, normális zsírértékekkel, izomzattal és szuper közérzettel rendelkeznénk már most. Ha ez így egyben nem igaz, akkor pedig van, még hova fejlődnünk egészséges életmódismeret terén. Erre pedig kiváló tanító a Healthpointe program.

Kb. havonta van olyan tájékoztató, ahol a program alapjait meg lehet ismerni, mire épül, mi a folyamata, mibe kerül. Ha erre jelentkezni szeretnél, akkor írj az info@mit-ehetek.hu email címre egy üzenetet, hogy érdekel a Healthpointe program és hozzá kapcsolódó Nutrilite háttere.

A cikket írta: Böcker Bea

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések