Mit ehetek | Újabb 10 praktikus tanács, hogyan étkezzen egészségesebb gyermekünk az iskolában?
Újabb 10 praktikus tanács, hogyan étkezzen egészségesebb gyermekünk az iskolában?

Biztos olvastál már több száz praktikus tanácsot, ha még mindig gond a gyerek egészséges étkezése, akkor ez a cikk neked szól. Ám ha újabb 10 praktikus tanácsra vágysz, akkor ez az írás nem neked szól.

Akár hány oldalt végigböngészek, újra és újra előkerülnek e tanácsok: “Vonja be gyermekét az egészségesebb élelmiszerek beszerzésébe, az iskolai menüjének megtervezésébe. Készítsék el együtt.” 

De gyakran nálunk szülőknél kezdődik a probléma. Tudjuk, hogy mi az egészséges? Úgy étkezünk, úgy élünk?

A minap egy tinédzser kick-box világbajnok kerékpározott el mellettem. Dohányzott a kerékpárján. Vajon meddig lesz élsportban ilyen sikeres? Sőt meddig lesz egyáltalán versenysportoló? Ismerem a szülőket, dohányoznak. Amikor arról beszélgettünk, le kellene szokniuk róla, akkor jöttek az önbecsapó magyarázatok: "Nem is szívok sok cigit. Ez az egyetlen örömöm." 

Mit gondolunk szülőként? Vak lenne a gyerekünk? Pontosan látja, hogy bár tudjuk, egészségtelen, mégis tesszük, esszük. Hogyan tudnánk így őt abban segíteni, hogy egészségesebb ételek, egészségesebb életmód mellett döntsön?

Szóval velünk szülőkkel kezdődik. De van egy jó hírünk! A gyerekek szeretik, ha a szülőkkel együtt, közösen néznek utána dolgoknak, próbálnak ki dolgokat. Sőt, még jobb, ha őket kérjük arra, hogy figyeljenek ránk, hogy egészségesebben éljünk. Igazi kis egészségvédő őrmesterekké válnak. És a mintát visszafordíthatjuk. Hisz ha egészségtelenül eszik, megkérdezhetjük tőlük, hogy most mit csináljunk?

De legyünk jó tanulók, mutassunk jó példát, hogy betartjuk, amit megbeszélünk. Hogy figyelünk arra, amit közösen megtanultunk. Igazi móka lesz ez az utazás. Ráadásul kapcsolatunk megerősödik, sokkal jobban fognak bennünk bízni, amikor elérkeznek a kamaszkorba, amikor a társak mintája, a társakhoz tartozás fontosabb lesz számukra. Mi pedig egy nem bizalmi szülő-gyermek kapcsolat esetén csak reménykedhetünk benne, hogy nem történik semmi baja.

A cikket írta: Böcker Bea

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések