Mit ehetek | Tenyésztett kontra vadlazac - melyik a jobb?
Tenyésztett kontra vadlazac - melyik a jobb?

A tenyésztett halak egyre gyakoribbá váltak, ahogy a világ halállománya csökkent, az ízletes halak iránti keresletünk pedig nem. Meg kockáztassuk-e a tenyésztett hal áruk árnyoldalait a jótékony hatásukért? De milyen árnyoldalakról beszélhetünk? Pl. szennyező anyagok, antibiutikum. Míg pozitív oldala a tenyésztett halaknak, hogy könnyebben elérhetők, olcsóbbak és Omega 3-ban gazdagok.

Tudjuk, hogy az olyan halak, mint a lazac és a pisztráng, számos egészségügyi előnnyel járnak, és sok Omega 3 zsírsavat tartalmaznak, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Az egyetlen módja annak, hogy ezeket kívülről szerezzük be. Pl. hetente együnk két adag, összesen 16-20 dkg-nyi halat. Mégis az egyik legnagyobb dilemma a halas pultjánál tör ránk.

A választás megkönnyítése érdekében egy részletes áttekintést nézzünk meg a tenyésztett lazac és a vadon élő lazac egészségügyi előnyeiről és kockázatairól.

Táplálkozási tartalom

Van néhány kulcsfontosságú táplálkozási különbség a vadon élő és a tenyésztett lazac között. Egy kis vadlazac filé 131 kalóriával kevesebb, zsír tartalma pedig fele annyi, mint ugyanennyi tenyésztett lazacé. És bár a tenyésztett lazac valamivel több Omega 3 zsírsavat tartalmazhat, de 20,5 %-kal több telített zsírt is tartalmaz! - és ez az a zsír, amelyet nem szeretnénk elfogyasztani.

A lényeg: A vadon élő lazac előnye hogy kevesebb kalóriát és kevesebb telített zsírt tartalmaz.

Kockázatos szennyező anyagok

A perzisztens szerves anyagok röviden POP-ok (lebomlásnak ellenálló szerves szennyezőanyagok!) veszélyesnek hangzanak, és azok is! A POP-kat számos betegséggel, köztük a 2. típusú cukorbetegséggel és az elhízással hozták összefüggésbe.
A bizonyítékok arra utalnak, hogy az elhízás még inkább a cukorbetegség kockázati tényezője lehet, ha a POP-ok jelen vannak a szervezetben. A POP bizonyos típusai pedig növelik a nőknél a sztroke kockázatát.
Miért számít ez? Mivel a PCB szintje (ez a POP egyik típusa) 5-10-szer magasabb a tenyésztett halakban mint a vadon élő halakban.

A lényeg: A vadon élő lazac itt is nyert!

Rákot az okozó vegyszerek

A vad vagy tenyésztett vitában ez egy trükkös kérdés.
Bár mindkettő tartalmaz Omega 3 zsírsavakat, ha nagy mennyiségben fogyasztunk bármelyik halfajból, hogy azok teljes előnyeit élvezhessük, rákot okozó vegyi anyagoknak tehetjük ki magunkat. Ezek a vegyszerek a potenciális szennyezett vízből származnak, amelyekben a halak úsznak. Ezért kellene az étkezésből származó Omega 3 forrásainak változatosnak lennie és a halak csak egy darabja e kirakós játéknak. (Ugyan ez nem igaz a táplálék kiegészítőkre, ott a minősített tisztaság a lényeg!),
Azonban egy tanulmány arra következtetésre jutott, hogy „A rákkeltő és nem rákkeltő anyagok haszon-kockázat aránya lényegesen nagyobb a vadon élő csendes-óceáni lazac esetében, mint a tenyésztett lazac esetében.”

A lényeg: A vadon élő és a tenyésztett lazac is kockázattal jár, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. De mértékkel fogyasztva a legtöbb tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vadon élő lazac biztonságosabb.

Nem biztonságos szennyeződések

A közelmúltban végzett vizsgálatokban a tenyésztett lazaban a szennyeződések általában magasabbak voltak mint a vadon élő lazacokban!
A szennyeződések az USA élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal által jóváhagyott toleranciaszint alatt maradtak, de még így is meghaladták a környezetvédelmi ügynökség által 'gyakori fogyasztásra biztonságosnak ítélt' szinteket. Hasonlóképpen más kutatások azt sugallják, hogy a gyermekek, a fogamzóképes korú nők és a terhes nők válasszanak vadon élő lazacot vagy más Omega 3 zsírsavakat.

A lényeg: a vadon élő és a tenyésztett lazac is tartalmaz szennyeződéseket, de a vadon élő lazac alacsonyabb szinttel rendelkezik és összességében biztonságosabbnak tekinthető.

Az antibiotikum miatti aggodalmak

Ez nagy vitát váltott ki a 90' évek végén és a 2000-es évek elején, amikor a Japánba irányuló Chilei lazacimport magasabb antibiotikum mennyiséget tartalmazott, mint amennyit a szabályozás lehetővé tett. 
Aggodalomra ad okot: az antibiotikumnak való túlzott expozíció, mert ez rezisztenciához vezethet az antibiotikumokkal szemben. Így amikor ritka alkamakkor tényleg szükség lenne e gyógyszerre a betegségünk legyőzősekor, nem fog hatni.
Állítólag csökkent a tenyésztett halak antibiotikum felhasználása, de nem világos, hogy még mindig mennyi az antibiotikum.

A lényeg: a tenyésztett lazac bizonytalansággal jár az antibiotikumok használatával kapcsolatban, míg a vadon élő lazac nem.

Összegzés 

Mind a tenyésztett mint a vadon élő lazacban megtalálhatóak mindannyiunk számára szükséges tápanyagot. De egyre világosabb, hogy a tenyésztett halakkal kapcsolatos kockázatok magasabbak, mint a vadon élő halakkal kapcsolatos aggodalmak.
Ha szeretnénk kihasználni a halak, pl. lazac által nyújtott számos egészségügyi előnyt, a legjobb megoldás, ha vadlazacot veszünk.

A szennyeződések és szennyezők további csökkentése érdekébe távolítsuk el a bőrt és a kapcsolódó zsírt, az oldalvonalat és a haslebenyt is, mielőtt bármilyen típusú lazacot fogyasztunk.

Forrás: 
www.health.clevelandclinic.org

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

    No results found.
További bejegyzések