Mit ehetek | Te is csak dumálsz a környezettudatosságról! Vagy nem?
2022 okt 17
Te is csak dumálsz a környezettudatosságról! Vagy nem?

Te is csak dumálsz! Minek beszélni a műanyag zacskókról, meg a süteményeken lévő műanyag fóliáról, ha iszod azt fémdobozos italodat? Milyen gyártó az, amely egyáltalán ilyet gyárt?”

Na, megkaptam. Igaz is, meg egyáltalán nem. Nem védekeztem, elgondolkodtam, és elkezdtem utánanézni, a terméknek, gyártónak. Amit találtam, az megnyugtatott. Az pedig, hogy környezettudatosságáért és a különböző országokban a környezettudatosság nevelésében tett kiemelkedő szerepéért a gyártó nemzetközi elismerésekben részesült, már csak hab a tortán.

Az elmúlt évek fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekvése nagyon gyerekcipőn jár. Ahogy a Fenntartható divatban kezdtem elmélyülni, ott egyértelművé vált, hogy 3 szereplős dolog ez, és nem egyenlő falsúllyal, iparágtól függően eltérő mértékben járulnak hozzá a környezetszennyezéshez a résztvevők. Ám mindháromnak nagy szerepe van benne.

1 - A Kormányok a szabályozórendszerükben elég óvatosan billentik át a mérleget a környezetbarát megoldások felé - még ott is, ahol a környezetvédelem nagyon erősen kommunikált dolog. A gazdasági érdekek erősen, sőt túlságosan is lassítják ezt a folyamatot.

2 - A gyártók? Ők egyszerűen gyártanak valamit, minél olcsóbban, és az épp megengedett szabályoknak, törvényeknek megfelelően. Az ezt meghaladó környezettudatosságot nagyon kevés gyártó tűzte ki a zászlajára és azok közül is a kisebbség az, amely tartja is magát ehhez. Nehéz a zöldítő marketingben rátalálni ezekre a gyöngyszemekre.

3 - A fogyasztó. Nos ő olcsón akar vásárolni, legtöbbször. Még a minőség és egészségesség is jóval alacsonyabb szempont, mint az olcsóság. Gyakran azt várja, hogy az egészségéről a gyártók gondoskodjanak. A reklámok többsége, főleg manapság azt az érzést keltik, hogy náluk jársz a legjobban. Az árverseny a minőséget és egészségességet, fenntarthatóságot a gyártónál, de a fogyasztónál is felülírja.

Ember, vagyis fogyasztó legyen a talpán, aki ma tényleg megnézi, utánajár kit támogat vásárlásaival (pénzével). Ehhez elkötelezettség és kitartás kell. Ma pedig pont ezeknek vagyunk híján. Minden gyorsan és azonnal kell. A szépség, az izom, a pénz… Pedig belül mindenki tudja, hogy ez nem így van. De ez a könnyebb út.

Mi fogyasztók, emberek, erősen ragaszkodunk szokásainkhoz. Még egy lelkes környezetvédő is, ha a saját kis dolga kerül veszély, olyan szeretett dolog, amiről nem tud lemondani (még akkor is, ha tudja, hogy káros, pl. cigaretta vagy energiaital, vagy újabb cipő), akkor ahogy a mondás tartja: A szentnek is maga felé hajlik a keze.

De van még itt valami rejtett dolog. Ez pedig az oktatás, nevelés, a tudásbővítés. Ez egyrészt Kormányzati döntés - értelmes nemzetet akarunk vagy buta, birka nemzetet - olyan intézkedéseket hozhat, ami jó lehet hosszú távon vagy olyat, ami csak rövidtávon jó néhánynak, de hosszútávon nagyon káros. 

A nevelés mindannyiunk dolga, nem csak szülői és iskolai kötelesség.
Mint szülők, mint barátok, mint ismerősök, mint szomszédok, mint tanárok, nevelők befolyással vagyunk a környezetünk gondolkodására. Ha tetszik, ha nem. Ha károgunk, hogy minden mindig úgyis szar, akkor az is marad. Kár róla beszélni.
Ám ha csak egy kicsit vagyunk előre vivők valamilyen téren a többieknek, abban mintaként szolgálhatunk.

Szerencsére sok ember szerint minden apróság segít, számít, amit a jobb érdekében tesz valaki

Az újrahasznosítás rendezésétől a strandok megtisztításán át a környezetbarátabb termékek kiválasztásáig minden erőfeszítés számít a természeti erőforrások és a bolygó megőrzésében.
A sok apró jobbítás, amit egy-egy ember, család megtesz, az összeadódik, egy építő, környezettudatosságra törekvő hálózattá áll össze. Az egymást serkentő, tanító emberek (fogyasztók) apró lépésenként jobbá teszik egymást, a gyártókat jobb, egészségesebb termékek gyártására ösztönzik. Mivel mindenki hat a környezetében lévőkre, így a jobbító emberek csapata is folyamatosan vonzza a környezettudatosságra nyitott embereket, és apró jobbító lépésekre sarkalja őket is.

Nem csak a nagy kezdeményezések jelentenek változást. Ha apró változásokat beépítünk a mindennapi életünkbe, az idővel összeadódik. Olyan, mint a napi 15 perc nyelvtanulás, vagy napi 15 perc meditáció. Évek alatt nyelveket tanulhatunk meg, vagy sokkal egészségesebbek lehetünk. Az applikációk korában már pontosan tudjuk, hogy a sok kicsi mekkora vagyont teremt. Ha mindenki csak 5 %-ban javít a környezettudatosságán, az 20 családonként ad egy 100 %-ot! Wow, hát nem csodálatos ennek felismerése?

És visszatérve a nekem szegezett kérdésre. Igen, az XS kollagén italomat és XS immunerősítő italomat nem szeretném letenni. Szeretem és kiválónak találom az egészségem és a kinézetem tekintetében. (Miután újrahasznosított az ital tároló anyaga, ráadásul sokkal vékonyabb a szokványosnál és a belsejébe se kennek semmi egészségtelent, így a vadi új gyártásához képest több, mint 95 %-kal kevesebb a szennyeződés e termék tárolója után, mint sok „versenytárs” terméke esetén.)

Mégis, akkor mi változott itthon az elmúlt évek során? Mi az én 5 %-om? Végig gondoltam, hogy mi az a pár apróság, amit változtattam. Voltak egyszerűbbek, hozzám közel álló dolgok, mint a bevásárlószatyor vagy PET palackos víz elhagyása. De volt olyan is, amiben csak a bővülő ismereteim tudtak változtatásra bírni. Például a konyhában gyűjtött komposztálandók. 
Valóban nem vagyok még 100 %-ban megfelelő a környezetbarát megoldások terén. Van hova fejlődnöm és van még sok információ, amiről semmit se tudok, megszerzése segíthet majd jobbá válni e téren.

Ma az egészség, az egészséges életmód, a környezetbarát megoldások már nem luxus cikkek. Mert hosszabb élettartamú ruháink, eszközeink és egészségük lesz. Ez pedig már önmagában rengeteg pénzt spórol meg nekünk.

Ezért is készült a fenntartható divatról a blogunk. Sok érdekesség olvasható benne és jó pár praktikus tanács, ami segíthet még az érzékeny bőrűeknek is.

Képforrás: DALL-E

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok: Böcker Bea HP mentor és a Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések