Mit ehetek | Sertéskocsonya

Sertéskocsonya

Sertéskocsonya

Elkészítés

A tálalás előtti napon a kocsonyahúst megtisztítjuk, a szőrszálakat leperzseljük, váltott vízben megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A színhúst és a füstölt húst leöblítjük, ugyancsak kisebb darabokra vágjuk, és egy 6-8 literes fazékba tesszük. A hagyma héját alaposan megmossuk, nem hántjuk le, ettől lesz szép a kocsonya színe. A fehérrépát megtisztítjuk, félbe vágjuk, vastagabb részét bevagdossuk. A fokhagymát meghámozzuk, a cseresznyepaprikát és a borsot teatojásba zárjuk, az egészet a húshoz adjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy 3-4 ujjnyira ellepje (elfőtt levét utólag nem szabad pótolni). Felforraljuk, habját szitakanállal leszedjük, egy kissé megsózzuk, és félig lefedve, szelíd, gyöngyöző forralással 2-2,5 órán át főzzük. Egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap a fagyos zsírt maradéktalanul leszedjük a kocsonya tetejéről. Lassú tűzön felmelegítjük a kocsonyát, a teatojás tartalmát, a fehérrépát, a hagymát, a fokhagymát és a nagyobb csontokat eltávolítjuk belőle. A levét merőkanállal, nyeles szitán keresztül átszűrjük, (ha öntjük zavaros lesz) utána sózzuk, hagyjuk leülepedni. A bőrös kocsonyahúst és a színhúst kisebb-nagyobb tálakban vagy mély tányérokban arányosan elosztjuk, rámerünk annyi lét, hogy majdnem ellepje. Letakarjuk, és hideg helyre tesszük.



    • adag8
    • Gyermekeknek
    • Kamaszoknak
    • Felnőtteknek
    • Időseknek
    • Tavaszi
    • Kora nyári
    • Késő nyári
    • Őszi
    • Téli
    • Délelőtt
    • Este
    • Egész nap
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Költség
    • Költség
    • Költség

Alapanyagok

Hozzávalók:
  • 8 gerezd Fokhagyma (32 g)
  • fél db Cseresznyepaprika (4 g)
  • 1 kg Fehérrépa  
  • 1 kg Kocsonyahús 
  • 1 db nagy Vöröshagyma (20 dkg)
  • 20 dkg Füstöltsonka 
  • 40 dkg Sertéscomb 

Tápanyagtartalom (1 adag)

  • kcl: 491
  • CH: 4.7 g
  • fehérje: 43.3 g
  • zsír: 29.6 g