Mit ehetek | Rendhagyó gondolatok a hormonháztartásunkról: Az endorfin szerepe
Rendhagyó gondolatok a hormonháztartásunkról: Az endorfin szerepe

Kémiai ösztönzőink nem véletlenül alakultak ki. A túlélésünket támogatták. Az önző és önzetlen vegyületeinkről ITT írtunk. Most az egyik önző vegyülettel ismerkedünk, az Endorfinnal.

Az endorfin termelődés célja: elkendőzze a fizikai fájdalmat. 
Őseink élelmiszerszerzésében roppant fontos szerepe volt az endorfinnak. Amikor nem a sarki boltba, hanem több 10, netán több 100 kilométeren keresztül kellet a vadat üldözniük, kellett valami megoldás, hogy menet közben ne adják fel a fizikai fájdalom miatt. 
A természet megtalálta a módját, hogyan vegye rá elődeinket a kitartásra - és ezzel biztosítsa a magasabb túlélési esélyüket - egy kis endorfinfröccsel.

Az endorfin tulajdonképpen az általunk termelt narkotikum.

A „futók gyönyöre” jelenség okozója. Akik egyre keményebben edzenek, tulajdonképpen nem a kitartásuk miatt teszik azt, hanem az endorfin élvezetéért. 

Mára az élelemszerzéshez nincs szükségünk erre a kémiai ösztönzőre. Manapság endorfinhoz testedzéssel vagy fizikai munkával tudunk hozzájutni. És még egy olyan valamivel, ami az immunrendszerünk erősítésében is komoly szerepet játszik. A nevetéssel! Egyszerűen képtelenség egyszerre nevetni és rettegni. 

Az endorfin segítette, sőt segíti ma is, hogy a nők túléljék a szülést. Az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Alacsony szintje depresszióhoz, levertséghez vezet. Sőt az immunrendszerünk is gyengül.

Ha környezetedben gyakran levert emberrel találkozol, feltétlenül nevettesd meg. Nem kell orvosprofesszornak lennünk, hogy segítsük a magunk, a családtagjaink és a környezetünk immunrendszerének jobb működését. Egyszerűen legyünk jókedvűek és ezt adjuk át a többieknek is. Ráadásul, ahogy a mondás is tartja, a mosoly ingyen van!

(a cikket írta: Böcker Bea)
Forrás:
Simon Sinek: A jó vezetők esznek utolsónak

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések