Mit ehetek | Orvostudomány supermanjai - 4 rész: Elszigetelt oltási stratégia
Orvostudomány supermanjai - 4 rész: Elszigetelt oltási stratégia

A himlő az egyik legveszélyesebb járvány volt. Szerencsére már csak múltidőben beszélünk róla. Az utolsó himlőjárvány 1971-72-ben, Iránban volt.
Bár a védőoltását már az 1700-as évek végén felfedezték (erről ITT) írtunk), de úgy vélték, hogy a világ lakosságának több, mint 80 %-át be kell oltani ahhoz, hogy megszabaduljon az emberiség ettől a szőrnyű betegségtől.

Bill Foege epidemiológus (járványkutató), 1966-ban Nigériában misszionárius orvosként dolgozott. A gyerekeket kikérdezve bukkant rá a himlősök egy gócpontjára. Megfigyeléseit alkalmazta, mely szerint, ha a gócponton és a környezetében élőket oltják be, akkor a járvány terjedése lelassul, sőt akár meg is állítható. Ez a célzott stratégiája lehetővé tette, hogy a lakosság mindössze 7% -ának oltásával a betegséget távol tartsák az egészséges emberektől, és ráadásul sokkal gyorsabban, jobb eredményeket értek el, mint a tömeges oltásokkal.

Ez az elszigetelt oltási stratégia nem csak a himlő járvány megfékezését tette lehetővé, hanem azóta is bármely járványszerűen terjedő betegségnél (mint pl. most a Covid vírus) alkalmazzák. Ezzel a stratégiával sokkal kevesebb ember oltásával és sokkal gyorsabban állíthatók meg a járványok. 

1977-ben Carter elnök kinevezte Bill Foeget a CDC vezetõjévé, később a Carter Központ igazgatójává. Majd a Gates Alapítvány tanácsadója lett. Jelenleg is mindkét helyen senior munkatársként aktívan dolgozik.

Csak érdekességképen jegyezzük meg, hogy Barabás Albert László neves hálózatkutató a Behálózva c. könyvében ír a csomópontok jelentőségéről, mely minden hálózatban terjedő dologra azonosan érvényes.

Bill Foegenak mára már több, mint 120 millió ember életének megmentését köszönhetjük.

(a cikket írta: Böcker Bea)
Forrás:
www.scienceheroes.com
www.mc.vanderbilt.edu

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések