Mit ehetek | Orvostudomány supermanjai - 3. rész: védőoltás
2020 jún 18
Orvostudomány supermanjai - 3. rész: védőoltás

1788-ban járunk. Az egész világon rettegték a himlőt, rengeteg fiatalt vitt el.

Gloucestershire-ben, ahol főleg marhatenyésztésből éltek, nem haltak bele a himlőbe. Ez az ott dolgozó Edward Jenner angol orvos figyelmét felkeltette.

Jó tudnunk, hogy akkoriban az un. védőoltás annyiból állt, hogy beteg ember pattanásainak nedvét nyílt vágáson keresztül juttaták be az emberek véráramába. Ennek általában végzetes következménye volt.

Jenner arra gondolt, hogy a szarvasmarha tenyésztőket talán az védi meg a halálos himlőtől, hogy a jóval gyengébb tehénhimlővel találkozik szervezetük. 
Egy beteg állat pattanásaiból vont ki folyadékot és ezt juttatta emberbe. Az első tesztalanya egy helyi gazda gyermeke volt. Akkora félelem volt a himlővel szemben, hogy a gazda beleegyezett az "oltásba". A gyermek ugyan megbetegedett, de nem halt bele a himlőbe.

Egy tovább fejlesztett "védőoltás" készült ezt követően, gyengébb lefolyású himlőbetegtől vett folyadékot extrahálta (anyagok tisztítására, értékes alkotórészek kivonására alkalmazott eljárás) és ezt juttatta be egy másik gyermekbe. Túlélte a himlőt!
Ez volt a védőoltások felfedezésének kezdete. Bár szkepticizmussal fogadták elképzelését, ő még is kitartó volt.

Mára több mint fél milliárdan köszönhetik életüket e felfedezésnek.

E történetből megint kiemelnénk valamit. Érdekes dolog ez a szkepticizmus. Sokan erre hivatkoznak, mikor új dologgal találkoznak: Én szkeptikus vagyok! De ez nem lehet akadálya, hogy informálódjunk, hogy körbejárjuk, megismerjük a tényeket.

(a cikket írta: Böcker Bea)
Forrás: www.scienceheroes.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések