Mit ehetek? | Nátrium szegény étrend

Nátrium szegény étrend

Nátrium, azaz hétköznapi ismereteink szerint konyhasó, szinte minden élelmiszerünkben megtalálható. Így a "sószegény" táplálkozás esetében sem beszélhetünk arról, hogy ne fogyasztanánk sót.

A nátrium számos élettani folyamatunkban vesz részt, többek között idegrendszerünk működésében, izmaink-összehúzodásban van fontos szerepe, az ingerület közvetítésében vesz részt, szerepe van a tápanyagfelvételben (a szénhidrát és fehérje anyagcsere folyamatban), káliummal együtt a szervezetünk sab-bázis egyensúlyának fenntartásában, és az ozmotikus nyomás és a folyadékterek fenntartásában.

Egy felnőtt ember nátriumkészlete: 83-97gr között van, melynek 60-65%-a a test víztereiben, 35-40%-a kötött formában a csontokban, kötőszövetekben van.

Kellemes külső környezetben a pihenő ember 46-92 mg nátriumot veszít a verítékezéssel, erős verítékezéskor 8 gramm is lehet ez a veszteség.
A Magyarországon a lakosság igen nagy mennyiségű (napi 5-15 gramm) nátriumot fogyaszt. Ez többszöröse a szervezetünk számára szükséges mennyiségnek (kb. 2 gramm / nap). Jó ideje tudjuk, hogy a túlzott sóbevitel nagyban hozzájárúl a magas vérnyomáshoz. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország világviszonylatban a magas vérnyomás előfordulási gyakoriság tekintetében "előkelő" helyet foglal el.

Az élelmiszeriparban a technológiai eljárások során sajnos jelentős mennyiségű só kerül az egyes élelmiszerekbe. A legnagyobb veszélyt azonban az ételkészítés és az után sózás jelenti.

Nátrium szegény ételeink közül itt válogathatsz.

Mennyi nátrium található az egyes élelmiszerekben?

Alapanyag
                                          

100 g-ban
található Na mennyiség

Alma 2 mg
Burgonya 3 mg
Paradicsom 5 mg
Rizs 6 mg
Banán 22 mg
Zabpehely 30 mg
Színhúsok 30-130 mg
Csirkemell 50 mg
Sovány sertéshús 85 mg
Graham-kenyér 686 mg
Fehér kenyér 700 mg
Ementáli sajt 800 mg
Trappista sajt 970 mg
Kenőmájas 1100 mg
Félbarna kenyér 1200 mg
Óvári sajt 1330 mg