Nátrium, azaz hétköznapi ismereteink szerint konyhasó, szinte minden élelmiszerünkben megtalálható. Így a "sószegény" táplálkozás esetében sem beszélhetünk arról, hogy ne fogyasztanánk sót.
A nátrium számos élettani folyamatunkban vesz részt, többek között idegrendszerünk működésében, izmaink-összehúzodásban van fontos szerepe, az ingerület közvetítésében vesz részt, szerepe van a tápanyagfelvételben (a szénhidrát és fehérje anyagcsere folyamatban), káliummal együtt a szervezetünk sab-bázis egyensúlyának fenntartásában, és az ozmotikus nyomás és a folyadékterek fenntartásában.
Egy felnőtt ember nátriumkészlete: 83-97gr között van, melynek 60-65%-a a test víztereiben, 35-40%-a kötött formában a csontokban, kötőszövetekben van.
Kellemes külső környezetben a pihenő ember 46-92 mg nátriumot veszít a verítékezéssel, erős verítékezéskor 8 gramm is lehet ez a veszteség.
A Magyarországon a lakosság igen nagy mennyiségű (napi 5-15 gramm) nátriumot fogyaszt. Ez többszöröse a szervezetünk számára szükséges mennyiségnek (kb. 2 gramm / nap). Jó ideje tudjuk, hogy a túlzott sóbevitel nagyban hozzájárúl a magas vérnyomáshoz. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország világviszonylatban a magas vérnyomás előfordulási gyakoriság tekintetében "előkelő" helyet foglal el.
Az élelmiszeriparban a technológiai eljárások során sajnos jelentős mennyiségű só kerül az egyes élelmiszerekbe. A legnagyobb veszélyt azonban az ételkészítés és az után sózás jelenti.
Nátrium szegény ételeink közül itt válogathatsz.
Mennyi nátrium található az egyes élelmiszerekben?
Alapanyag |
100 g-ban |
---|---|
Alma | 2 mg |
Burgonya | 3 mg |
Paradicsom | 5 mg |
Rizs | 6 mg |
Banán | 22 mg |
Zabpehely | 30 mg |
Színhúsok | 30-130 mg |
Csirkemell | 50 mg |
Sovány sertéshús | 85 mg |
Graham-kenyér | 686 mg |
Fehér kenyér | 700 mg |
Ementáli sajt | 800 mg |
Trappista sajt | 970 mg |
Kenőmájas | 1100 mg |
Félbarna kenyér | 1200 mg |
Óvári sajt | 1330 mg |