Mit ehetek | Mit tegyünk, ha túlsúlyos a gyermekünk?
Mit tegyünk, ha túlsúlyos a gyermekünk?

 A divat diéták a betegségek tükrében címmel új cikksorozatot indítunk. Ha nem akarsz lemaradni, iratkozz fel hírlevelünkre

Ha úgy tűnik, többletsúly van a gyermekeden, akkor itt az ideje, hogy tudatosan - de nem saját elképzelések alapján - kezdj ellene tenni. A gyermekkori túlsúlyos megnöveli annak esélyét, hogy gyermekednek egészségügyi problémákkal kelljen szembenézni most vagy később, már fiatal felnőttként. A túlsúly rövid távon például légzési problémákkal vagy ízületi fájdalommal járhat, ami megnehezíti a barátokkal való együttlétet. Egyre gyakoribb, hogy a túlsúly miatt már gyermeknél is megjelenik a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint.
Ráadásul a túlsúly miatt sokkal inkább kitett gyermekünk a zaklatásnak, ugratásnak, depressziónak és önértékelési zavaroknak. 
A túlsúlyos gyermekeknél nagyobb az esélye annak, hogy felnőtt korban is túlsúlyos lesz. Ezáltal nagyobb eséllyel alakul ki nála szívbetegség vagy bizonyos típusú rákbetegség.

Ám nem mindig könnyű megtudni, hogy egy gyermek túlsúlyos-e. A gyermekek eltérő ütemben és időben növekednek. Ugyanakkor a gyermekek testzsírtartalma az életkorral változik, eltérő lányoknál és fiúknál.

Az egyik mód, hogy megtudjuk, túlsúlyos-e gyermekünk, ha kiszámítjuk  testtömeg-indexét (BMI). A gyermekek BMI-jének korra és nemre jellemző számítsa eltér a felnőttek testtömeg indexének számításától. Az orvosok az életkorra vonatkozó BMI növekedési táblázatokat használják a gyermek növekedésének nyomon követésére. (BMI kor szerinti kalkulátort például ITT találsz.) A gyermekek és a tizenévesek fő BMI-kategóriái a következők:

  • egészséges súly: 5 – 84 th
  • túlsúly: 85-94 th
  • elhízott: > 94 th

De a BMI csak egy szűrőeszköz, amely közvetlenül nem méri a testzsírt vagy a gyermekek egyéni egészségügyi problémáinak kockázatát. Ha a kalkulátor alapján túlsúlyos, netán elhízott gyermekünk, feltétlenül egyeztetni kell táplálkozási szakemberrel (a megfelelő orvoshoz illetve vizsgálatokra el fog küldeni). Mert egyrészt nem minden esetben szükséges a súlyszabályozás, másrészt, ha valamilyen egészségügyi probléma is meghúzódik a háttérben, arra is figyelemmel kell lenni.

Sok, még növekvő gyermeknek nem kell fogynia, mert van egy természetes súlyszabályozás is gyermekenél. Lehet, hogy amikor magasságban növekszik, a súlyuk nem változik, így a felesleges súlytól természetes módon szabadul meg.

Több oka is van annak, hogy saját kútfőből ne kísérletezzünk gyermekünk egészségével. Egyrészt még egészséges állapotban sem triviális, hogyan tudjuk jól szabályozni súlyunkat, hát még akkor, ha akár láthatatlanul is, de valami egészségügyi probléma már jelen van. Ezért ne kezdj egyeztetés nélkül súlycsökkentő étrendbe gyermekednél, csak szakemberrel való egyeztetést követően.

A jelenlegi "google a barátom, az orvosom" sajnos nem segít a hiteles információk megszerzésében. Ezért indítottunk egy cikksorozatot a divat diéták a betegségek tükrében címmel. Jó, ha értjük mi a különbség a divat diéták, a fogyúkúrák és az egészséges testsúly szabályozás között.

 Ha nem akarsz lemaradni a szakemberek tapasztalatiról, kövess minket a facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre 

Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések