Mit ehetek | Mit kell tudni a körtéről?
2021 szept 20
Mit kell tudni a körtéről?
  • Őszi zöldség, gyümölcs
Mit kell tudni a körtéről?

A körte esszenciális antioxidánsokban, növényi vegyületekben és élelmi rostokban gazdag. 10 dkg körte 52 kcal, egy nagyobb körte 17-20 dkg.

A körte nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, beleértve a C -vitamint, a K -vitamint és a rezet. (Az antioxidáns a szabad gyökök elleni védelemben segít. A szabad gyökök akkor alakulnak ki, amikor a szervezet energiává alakítja az ételt.)

Világszerte több mint 3000 körtefaj létezik. Méretük, alakjuk, édességük és ropogósságuk eltérő.

A kiegyensúlyozott, tápláló étrend részeként a körte fogyasztása támogathatja a fogyást, csökkentheti a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A körte nem a fán érik be (ha igen, akkor lepottyan). A legjobb ízt akkor kapjuk,  ha a körtét meleg, napos helyen néhány napig érleljük. A hűtés leállítja az érési folyamatot.

Mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti számos egészségügyi állapot kockázatát. A körte sem kivétel.

A rostról

50 év alatti férfiaknak - életkortól függően - 31-34 gramm napi rostfogyasztás szükséges. Míg 50 év alatti nőknél életkortól függően az ajánlott napi mennyiség 25-28 g.

Az 50 év felett férfiaknál napi 28 g, míg nők esetében 22-23 g az ajánlott mennyiség.

2013-as embereken végzett vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták, hogy az élelmi rostok szerepet játszhat az immunrendszer és a gyulladás szabályozásában. Csökkentheti a gyulladással kapcsolatos állapotok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás kockázatát is.

A rostfogyasztás növeli a telitettség érzetet, amely segíthet a fogyásban azáltal, hogy hosszabb ideig tart a telítettség érzet és ettől kevesebbet kívánunk enni. 

A körte fogyasztás egészségügyi előnyei

A gyümölcs- és zöldségbevitel növelése meglehetősen egyszerű módja a rostbevitel növelésének. Például egyetlen közepes méretű körte közel 6 g rostot tartalmaz. A körte magas rosttartalma javíthatja a bél egészségét.

A körte tartalmaz egy oldható rostot, az úgynevezett pektint, amely a bélbaktériumokat táplálja és javítja a bél egészségét.

Egy 2019-es körte egészségügyi hatását vizsgáló tanulmányban, ahol metabolikus szindrómában szenvedő embereket vizsgáltak, 12 hétig naponta két körtét ettek a vizsgálatban résztvevők. Náluk a vérnyomás mérsékelt csökkenését tapasztalták.

A rendszeres, megfelelő bélmozgás elengedhetetlen a toxinok napi kiválasztásához az epében és a székletben.

A körte magas víztartalmú. Ez segít megőrizni a széklet lágyságát, és eltávolítja a méreganyagokat az emésztőrendszerből.

A körte hashajtó hatása a magas rost- és fruktóztartalmából ered. A fruktóz egy természetes cukor, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható. (A gyümölcsben elfogyasztott fruktóz és a fruktóz kivonat hatása nem ugyan az!)

Tápanyagok a körtében

Egy közepes körte kb. 15-17 dkg, melynek tápanyagtartalma kb. 110 kcal, 0,25 g zsírt, 1 g fehérjét, 27 g szénhidrátot (ebből 17 g cukrot) és 5-6 g rostot tartalmaz.

A körte alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, többek között C vitamint, K -vitamint és káliumot. 
Kisebb mennyiségben van benne vas, kalcium, magnézium, riboflavin, B-6-vitamin, folsav.

A körte, különösen a vörös bőrűek, karotinoidokat, flavonoidokat és antocianinokat is tartalmaznak. Ezek olyan növényi vegyületek (fitotápanyagok), amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak és egyben antioxidánsok is.

Ám az értékes tápanyag nagy részét a gyümölcs héja tartalmazza. Ezért, ha ki akarjuk használni a körte egészségügyi előnyeit, és egyben elkerülni a növényvédő szerek káros hatásait, feltétlenül organikus termelésből származót fogyasszunk.

2011-ben Baltimore Longitudinal Study of Aging megállapította, hogy a körte az egyik legtöbb flavonoidot tartalmazó gyümölcsünk.

Kockázatok

Bőrbetegség esetén feltétlenül el kell távolítani a héját, mert az tartalmaz egy olyan összetevőt, a szalicilátot - melyet maga a növény állít elő a rovarok elleni védekezésre -, amelyre a legtöbb bőrproblémával küzdő érzékeny lehet.

Sok gyümölcs, beleértve a körtét is, több fruktózt tartalmaz, mint glükózt.

A körte puffadást, hasi görcsöket, hasfájást és hasmenést okozhat. Emiatt az IBS -ben szenvedő embereknek beszélniük kell a dietetikusukkal, mielőtt a körtét beemelik étrendjükbe.

Diétás javaslatok

A legjobb étrendi tanács mindig az, hogy jobb változatos étrendet enni, mint az egyes ételekre koncentrálni. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend részeként a körte erőteljes hatással lehet egészségünkre.

A körte nem jobb, mint az alma. Hasonló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, bár sokkal többet tudunk arról, hogy az alma milyen hatással van az egészségre, mint a körte. Valójában a körte egészségügyi előnyeinek kutatása folyamatban van.

Mind az alma, mind a körte tartalmaz pektint, egy rostfélét, amely táplálja a bélbaktériumokat. Tanulmányok szerint az alma javítja a koleszterinszintet, pozitívan befolyásolja a testsúlyt, javítja a szív- és érrendszer működését és segíti a gyulladások csökkenését.

Bár az almát jobban kutatják, mint a körtét, a legjobb mindkettőt enni, mivel a változatos étrend kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.

Képforrás: Canva

Forrás:
www.medicalnewstoday.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 2021 nov 10
    Csicsóka a bélgyógyító erőmű!
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    Egészségügyi előnyei Jobb emésztés: A prebiotikumok olyan szénhidrátok, amelyeket a bélrendszer nem tud megemészteni, így a bélben lévő egészséges baktériumok táplálékává válnak. Amikor...
  • 2021 okt 13
    A birsfogyasztás 8 egészségügyi hatása
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    5. Segít a gyomorfekély kezelésében A korai kutatások azt sugallják, hogy a birsalma növényi vegyületei segíthetnek a gyomorfekély megelőzésében és kezelésében. Bár ezek az eredmények is...
  • 2021 szept 14
    Hogyan kell szőlőt pörkölni?
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    Hogyan kell a szőlőt sütni? Melegítsd elő a sütőt 200 ° C-ra, légkeveréssel. Moss le egy nagy csokor mag nélküli piros szőlőt hideg vízben. Szűrd le, majd...
További bejegyzések