- Őszi zöldség, gyümölcs
A körte esszenciális antioxidánsokban, növényi vegyületekben és élelmi rostokban gazdag. 10 dkg körte 52 kcal, egy nagyobb körte 17-20 dkg.
A körte nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, beleértve a C -vitamint, a K -vitamint és a rezet. (Az antioxidáns a szabad gyökök elleni védelemben segít. A szabad gyökök akkor alakulnak ki, amikor a szervezet energiává alakítja az ételt.)
Világszerte több mint 3000 körtefaj létezik. Méretük, alakjuk, édességük és ropogósságuk eltérő.
A kiegyensúlyozott, tápláló étrend részeként a körte fogyasztása támogathatja a fogyást, csökkentheti a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A körte nem a fán érik be (ha igen, akkor lepottyan). A legjobb ízt akkor kapjuk, ha a körtét meleg, napos helyen néhány napig érleljük. A hűtés leállítja az érési folyamatot.
Mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti számos egészségügyi állapot kockázatát. A körte sem kivétel.
A rostról
50 év alatti férfiaknak - életkortól függően - 31-34 gramm napi rostfogyasztás szükséges. Míg 50 év alatti nőknél életkortól függően az ajánlott napi mennyiség 25-28 g.
Az 50 év felett férfiaknál napi 28 g, míg nők esetében 22-23 g az ajánlott mennyiség.
2013-as embereken végzett vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták, hogy az élelmi rostok szerepet játszhat az immunrendszer és a gyulladás szabályozásában. Csökkentheti a gyulladással kapcsolatos állapotok, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás kockázatát is.
A rostfogyasztás növeli a telitettség érzetet, amely segíthet a fogyásban azáltal, hogy hosszabb ideig tart a telítettség érzet és ettől kevesebbet kívánunk enni.
A körte fogyasztás egészségügyi előnyei
A gyümölcs- és zöldségbevitel növelése meglehetősen egyszerű módja a rostbevitel növelésének. Például egyetlen közepes méretű körte közel 6 g rostot tartalmaz. A körte magas rosttartalma javíthatja a bél egészségét.
A körte tartalmaz egy oldható rostot, az úgynevezett pektint, amely a bélbaktériumokat táplálja és javítja a bél egészségét.
Egy 2019-es körte egészségügyi hatását vizsgáló tanulmányban, ahol metabolikus szindrómában szenvedő embereket vizsgáltak, 12 hétig naponta két körtét ettek a vizsgálatban résztvevők. Náluk a vérnyomás mérsékelt csökkenését tapasztalták.
A rendszeres, megfelelő bélmozgás elengedhetetlen a toxinok napi kiválasztásához az epében és a székletben.
A körte magas víztartalmú. Ez segít megőrizni a széklet lágyságát, és eltávolítja a méreganyagokat az emésztőrendszerből.
A körte hashajtó hatása a magas rost- és fruktóztartalmából ered. A fruktóz egy természetes cukor, amely a legtöbb gyümölcsben megtalálható. (A gyümölcsben elfogyasztott fruktóz és a fruktóz kivonat hatása nem ugyan az!)
Tápanyagok a körtében
Egy közepes körte kb. 15-17 dkg, melynek tápanyagtartalma kb. 110 kcal, 0,25 g zsírt, 1 g fehérjét, 27 g szénhidrátot (ebből 17 g cukrot) és 5-6 g rostot tartalmaz.
A körte alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, többek között C vitamint, K -vitamint és káliumot.
Kisebb mennyiségben van benne vas, kalcium, magnézium, riboflavin, B-6-vitamin, folsav.
A körte, különösen a vörös bőrűek, karotinoidokat, flavonoidokat és antocianinokat is tartalmaznak. Ezek olyan növényi vegyületek (fitotápanyagok), amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak és egyben antioxidánsok is.
Ám az értékes tápanyag nagy részét a gyümölcs héja tartalmazza. Ezért, ha ki akarjuk használni a körte egészségügyi előnyeit, és egyben elkerülni a növényvédő szerek káros hatásait, feltétlenül organikus termelésből származót fogyasszunk.
2011-ben Baltimore Longitudinal Study of Aging megállapította, hogy a körte az egyik legtöbb flavonoidot tartalmazó gyümölcsünk.
Kockázatok
Bőrbetegség esetén feltétlenül el kell távolítani a héját, mert az tartalmaz egy olyan összetevőt, a szalicilátot - melyet maga a növény állít elő a rovarok elleni védekezésre -, amelyre a legtöbb bőrproblémával küzdő érzékeny lehet.
Sok gyümölcs, beleértve a körtét is, több fruktózt tartalmaz, mint glükózt.
A körte puffadást, hasi görcsöket, hasfájást és hasmenést okozhat. Emiatt az IBS -ben szenvedő embereknek beszélniük kell a dietetikusukkal, mielőtt a körtét beemelik étrendjükbe.
Diétás javaslatok
A legjobb étrendi tanács mindig az, hogy jobb változatos étrendet enni, mint az egyes ételekre koncentrálni. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend részeként a körte erőteljes hatással lehet egészségünkre.
A körte nem jobb, mint az alma. Hasonló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, bár sokkal többet tudunk arról, hogy az alma milyen hatással van az egészségre, mint a körte. Valójában a körte egészségügyi előnyeinek kutatása folyamatban van.
Mind az alma, mind a körte tartalmaz pektint, egy rostfélét, amely táplálja a bélbaktériumokat. Tanulmányok szerint az alma javítja a koleszterinszintet, pozitívan befolyásolja a testsúlyt, javítja a szív- és érrendszer működését és segíti a gyulladások csökkenését.
Bár az almát jobban kutatják, mint a körtét, a legjobb mindkettőt enni, mivel a változatos étrend kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.
Képforrás: Canva
Forrás:
www.medicalnewstoday.com
Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata