Mit ehetek | Mit esznek a mai gyerekek világszerte?
Mit esznek a mai gyerekek világszerte?

Mit engedünk be a konyhánkba? Van-e ráhatásunk erre? S ha igen, tudjuk-e, hogy mekkora a felelősségünk nekünk szülőknek, nekünk, akinek a család élelmezésében elsődleges szerepe van?

A gyerekek azt eszik, amit megengedtünk, adtunk neki egészen apró koruktól kezdve. Még akkor is ha válogatós, meg lehet találni az egészségesebb megoldásokat.

Az ITT bemutatott fotósorozat azt mutatja meg, hogy ma, 2020-ban a világ különböző részein mi mindent engednek meg a szülők maguknak és gyermekeiknek táplálkozás terén. 

Nézzük meg néhányuknál, hogy ennek az étkezésnek milyen következményei lesznek akkorra, amikor e gyerekek épp a szülői korba lépnek. Vagyis 25-30 éves korukra.

Daria Joy Cullen, 6 éves, Pasadena, Kalifornia

Finomított szénhidrátban és zsírban gazdag étkezés, 0 igazi vitamint, rost alig található az ételekben és ásványi anyagból is minimális mennyiséget tartalmaz a heti étkezése. Kb. 80 %-ka élelmiszeripari előre feldolgozott előkészített étel. 

Milyen egészségügyi kihívásai lesznek 25-30 éves korára?
Demencia, Hiperaktivitás, Érelmeszesedés, Cukorbetegség, Gyakori fertőzések, Candida, Emésztőrendszeri problémák.

Henrico Valias Sant`anna De Souza Dantas, 10 éves, Brazíliaváros, Brazília

Rengeteg az elfogyasztott étel. Teljesen tápanyaghiányos az étrendje, mind valódi fehérje, mind zöldség-gyümölcs terén. Bár paradicsom, kukorica és 5-6 féle gyümölcs megtalálható az ételek között, de kb. 60 %-ban zacskós nasik és finomított szénhidrátok alkotják az ételeket.
Valódi táplálék ránézésre is 10 % alatt van. Minőségi fehérje, vitaminban gazdag zöldségek teljes hiánya látható. Rost alig található az ételekben.

Milyen egészségügyi kihívásai lesznek 25-30 éves korára?
Agyműködési problémák, Elhízás, Cukorbetegség, Ételérzékenység, Emésztőrendszeri problémák, Vitaminhiány következményei pár éven belül jelentkeznek. 20 éves korára olyan állapotban lesz az, aki így táplálkozik, mint a mai 60-70 évesek. 

Paolo Mendolaro, 9 éves, Belpasso, Szicília

Az első kettőhöz képest egészségesebbnek, változatosabbnak tűnő étkezés, de itt is a finomított szénhidrát van túlsúlyban. Valamivel változatosabb a gyümölcsbevitel, mind az 5 színanyag megjelenik, de zöldségből szinte semmi.
Az ételek fele félkész vagy teljesen előkészített élelmiszer ipari termék. Rost alig található az ételekben.

Milyen egészségügyi kihívásai lesznek 25-30 éves korára?
Pár évet pluszban kap ez a fiú az előzőekhez képest. Na nem sokat. 30 éves korára komoly emésztőrendszeri problémái lesznek.

Cooper Norman, 10 éves, Altadena, Kalifornia

A szénhidrát típusból domináns a finomított szénhidrát, rost alig található, 3x ennyi zöldség-gyümölcs kellene a minimumhoz. És itt is túl gyakori a zacskós nasi.

Frank Fadel Agbomenou, 8 éves, Dakar, Szenegál

Zöldség semmi, csak egy marék salátaszerű, gyümölcs elegendő, viszont túl sok a finomított szénhidrát és a zacskós nasik, élelmiszerek. Rost alig található.

Greta Moeller, 7 éves, Hamburg, Németország

Túl sok az előrecsomagolt édesség. Sok a finomított szénhidrát, semmi rost, gyümölcs-zöldség szinte 0. 

Siti Khaliesah Nataliea Muhamad Khairizal, 9 éves, Kuala Lumpur, Malajzia

Bár arányaiban kevesebb az előrecsomagolt dolog, mégis az otthon készített is főleg finomított szénhidrát, rengeteg az édes kakaó, zöldség gyümölcs és rost szinte 0. 

Juszuf Abdullah Al Muhairi, 9 éves, Mirdif, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

Nincs zöldség, a gyümölcs főleg lé formában, és nagyon egysíkú, rost alig, de legalább házi készítésűek az ételek.

Andrea Testa, 9 éves, Catania, Olaszország

Egész jó. A zöldség és gyümölcs mennyiségét a pizza kárára növelni kellene és változatosabbá tenni. A rost kevés.

Adveeta Venkatesh, 10 éves, Mumbai, India

Finomított szénhidrát szinte az egész. Zöldség-gyümölcs alig, rost alig. Kevés a fehérje és a zsiradék nem elég változatos.

Rosalie Durand, 10 éves, Nizza, Franciaország

Zöldség-gyümölcs alig, rost alig és nagyon egyhangú az étkezés. Fehérje és szénhidrát tekintetében elég változatos, sportolóhoz képest túl sok az előre csomagolt étel.

Beryl Oh Jynn, 8 éves, Kuala Lumpur, Malajzia

Egész jó.

Meissa Ndiaye, 11 éves, Dakar, Szenegál

Zöldség-gyümölcs rost teljes hiánya, de legalább házi készítésűek az ételek.

Milyen egészségügyi kihívásai lesznek 25-30 éves korára?
Érrendszeri problémák, Immunrendszeri problémák várhatók itt hamarosan.

Ademilson Francisco Dos Santos, 11 éves, Vão De Almas, Goiás, Brazília

Magas a finomított szénhidrát aránya, gyümölcs nem elég változatos, zöldségek szinte teljes hiánya. Rostot alig tartalmaznak az ételek és ezek a gyümölcsök.

Anchal Sahani, 10 éves, Chembur, Mumbai, India

Zöldséget-gyümölcsöt semmit nem tartalmaz, de a főtt étel tekintetében jó. 

Kawakanih Yawalapiti, 9 éves, a Xingu folyó felső vidéke, Mato Grosso régió, Brazília

Teljesen kiváló! Van zöldség, gyümölcs, sok hal és valamennyi finomított szénhidrát is. Semmi édesség, csak gyümölcs. Sehol egy zacskós cucc!

Ha valamely képen magunkra ismertünk, ahogy mi étkeztetjük a családod, akkor vagy egy jó hírünk is! Meg lehet változtatni és az utolsó képhez jobban hasonlító étkezést megvalósítani. És a legjobb hír, hogy ez csak rajtunk múlik! Ha rájövünk, hogy az az étkezési, életmódbeli irány, amit magunknak és gyermekünknek mutattunk, nem szolgálja egészségünket, akkor csak egy döntés és változtathatunk rajta. Mi, a családi élelmezés tábornokai határozhatjuk meg, mi kerüljön be a konyhánkba.

Képforrás: www.player.hu

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések