Mit ehetek | Minden, amit az áfonyáról tudni érdemes
Minden, amit az áfonyáról tudni érdemes

A friss áfonya népszerű nyári csemege, édes, zamatos, tápanyagokban gazdag. Frissen, vagy fagyasztva, mindegy, rengeteg receptbe beilleszthető.

Véd a szívbetegségektől, a ráktól, hozzájárulhat az erős csontozathoz, segíti a mentális egészségünket és az egészséges vérnyomás fenntartásában is szerepe van.

Tények az áfonyáról

  • Az áfonya tartalmaz egy antocianin nevű növényi vegyületet, fitotápanyagot. Ez biztosítja az áfonyának a kék színét és számos egészségügyi előnyét.
  • Az áfonya segíti a szív és érrendszer egészségét, az erős csontozatot, a bőr és a szem egészségét, a mentális egészséghez, szerepe van a cukorbetegség kezelésében, a rák megelőzésében.
  • Egy csésze áfonya biztosítja egy felnőtt ember napi ajánlott C-vitamin mennyiségének 20-25 %-át.
  • A vérhígítót, például a warfarint használóknak beszélniük kell orvosukkal, mielőtt növelnék az áfonya bevitelüket, mivel a magas K-vitamin-tartalom befolyásolhatja a véralvadást.
  • Az áfonya nagy mennyiségű bioaktív vegyületet tartalmaz.

Egészségügyi előnyök

Az antocianin nevű flavonoid egy, az áfonya számos egészségügyi előnyei közül. A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyeknek gyakran erős antioxidáns hatása van.

Számos tanulmány szerint a növekvő növényi élelmiszerek, például az áfonya fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát. A növényi ételek szintén elősegíthetik a haj, a bőr egészségét, növelik az energia szintünket.

Az egészséges csontok fenntartása

Az áfonya vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint tartalmaz. Ezek mindegyike a csont alkotóeleme. Ezeknek az ásványi anyagoknak és vitaminoknak a megfelelő bevitele hozzájárul a csont struktúrájának és erejének felépítéséhez és fenntartásához.

Vas és cink kulcsfontosságú szerepet tölt be a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának fenntartásában.

Az alacsony K-vitamin bevitel összefüggésbe hozható a magasabb csonttörés kockázatával. A megfelelő K-vitamin bevitel azonban javítja a kalcium felszívódását és csökkentheti a kalciumvesztést.

A bőr egészsége

A kollagén a bőr támogató rendszere. A kollagén a C-vitaminra mint alapvető tápanyagra támaszkodik, és segít megelőzni a nap, a szennyezés és a füst által okozott bőrkárosodást. A C-vitamin segíti a kollagén termelést (a kollagén pedig a ráncok kisimításában és a bőr általános textúrájának javításában segít.)

Szem egészségének megőrzése

Az áfonya pterostilbene antioxidáns komponense védi a szaruhártya hámsejtjeit a gyulladás ellen. Egy 2016-os kutatás először mutatta be az áfonya és természetes komponenseik potenciális előnyeit a szem felületi rendellenességeiben, például a száraz szemben.

A szív- és érrendszeri egészségének megőrzése

Az áfonya rost-, kálium-, folát-, C-vitamin-, B6-vitamin- és fitotápanyag-tartalma támogatja a szív egészségét. A rosttartalom hozzájárul a vér teljes koleszterinszintjének csökkentéséhez és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.

A B6-vitamin és a folát megakadályozza a homocisztein néven ismert vegyület felhalmozódását. A homocisztein túlzott felhalmozódása a szervezetben károsíthatja az ereket és szívproblémákhoz vezethet.

"Szerettük volna megtudni, hogy az áfonya fogyasztása segíthet-e olyan embereken, akiknél már azonosítottak az ilyen állapotok kialakulásának kockázatával."

A munkacsoport megvizsgálta az áfonya napi fogyasztásának hatásait 138 túlsúlyos és elhízott, 50 és 75 év közötti, metabolikus szindrómás embernél. Egy hat hónapos vizsgálat volt a leghosszabb ilyen jellegű vizsgálat.

Megnézték a 150 grammos adagok (egy csésze) elfogyasztásának előnyeit a 75 grammos adagokhoz (fél csésze) képest. A résztvevők fagyasztva szárított formában fogyasztották az áfonyát, és egy placebo csoport lila színű alternatívát kapott mesterséges színezékekből és aromákból.

Dr. Peter Curtis társvezető elmondta: "Megállapítottuk, hogy napi egy csésze áfonya elfogyasztása az érfunkció és az artériás merevség tartós javulását eredményezte - elegendő különbség volt ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 12 és 15 % között csökkentse.”

A rák megelőzése

A C-vitamin, A-vitamin és az áfonyában található különféle fitotápanyagok erőteljes antioxidánsokként működnek, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket betegséghez kapcsolódó szabad gyökök károsodása ellen.

Kutatások szerint az antioxidánsok gátolhatják a tumor növekedését, csökkenthetik a gyulladást a testben, és elősegíthetik a nyelőcső-, tüdő-, száj-, garat-, endometrium-, hasnyálmirigy-, prosztata- és vastagbélrák megakadályozását vagy lelassítását.

Az áfonya folátot is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és helyreállításában. Ez szerepet játszhat a DNS mutáció miatti rákos sejt képződésének megakadályozásában.

A mentális egészség javítása

Népesség alapú vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres áfonya fogyasztás lassabb kognitív hanyatláshoz vezetett az idősebb nőknél

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a kognitív károsodás kockázatának csökkentése mellett a rendszeres áfonya fogyasztás javítja a rövid távú memóriát és a motoros koordinációt.

Egészséges emésztés, fogyás és teltségérzet

Az áfonya rosttartalma miatt segít megelőzni a székrekedést és fenntartani az egészséges emésztőrendszert. Nem mellesleg a magas rosttartalmú ételek növelik a jóllakottságot, a teltségérzetet, ezáltal csökkentik az étvágyat, - ha hallgatunk is szervezetünk ezen üzenetére - segít a súlyunk kordában tartásában.

Az összesített tápanyag-sűrűség indexet (ANDI) mutatót Dr Joel dolgozta ki, hogy az ételeket kalóriára vetített mikroelemek tartalma szerint rangsorolja. 
Az áfonya előkelő helyet foglal el (ANDI indexe 132) az élelmiszerek ezen rangsorában, mivel nagy mennyiségű bioaktív vegyületet tartalmaz. 

Étkezés

Az áfonya frissen, fagyasztva, szárítva, zselékben, szirupokban és lekvárokban kapható. Ügyelj arra, hogy ezek ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot. A zselék vagy lekvárok kiválasztásakor válassz teljes gyümölcsből készültet, mely nem tartalmaz édesítőszereket, gyümölcslevek vagy töltőanyagokat.

Ha az étrendünket mikrotápanyagokban gazdag ételekkel töltjük ki, az egy nagyszerű lépés az optimális egészségünk megőrzéséhez.

Íme néhány gyors tipp az áfonya étkezésünkbe beépítéséhez:

  • Reggelinél fogyassz pl. friss áfonyát zabpehelyre, palacsintára, joghurtra.
  • Gyors és egyszerű turmixok készíthetők fagyasztott áfonya, tej és joghurt segítségével.
  • Keverj össze friss vagy szárított áfonyát dióval, feta sajttal és tedd valamilyen, pl. bébispenót salátába.
  • Süthetsz áfonyát muffinba vagy édes kenyérbe.

Kipróbálhatod ezeket az egészséges és egyszerű recepteket:

Forrás: 
www.medicalnewstoday.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.sciencedaily.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

    No results found.
További bejegyzések