Mit ehetek | Minden, amit a joghurtról tudni kell
2021 nov 17
Minden, amit a joghurtról tudni kell

A joghurtra és az egészségre való utalások i.e. 6000-re nyúlnak vissza, melyek az indiai ájurvédikus gyógyászati ​​szövegekben láthatók. 

A joghurt számos kultúrában alapélelmiszer. A joghurt szó valószínűleg a török ​​„yoğurmak” szóból származik, ami azt jelenti, hogy sűrít, koagulál vagy aludt.
A történelmi beszámolók nomád pásztorokról írnak, akik tejet hordtak állatbőrből készült tasakban. A testhez közel hordott tasakban természetesen előforduló enzimek elegendő testhőt termeltek a tej erjesztéséhez, így olyan ehető táplálék keletkezett, amely a tejnél tovább elállt. Így jött létre a joghurt.

Az egészségügyi előnyök a csontritkulás elleni védelemtől az irritábilis bélbetegségek enyhítéséig és az emésztés elősegítéséig terjednek. De ezek a hatások az elfogyasztott joghurt típusától függnek.

A joghurt friss tejjel vagy tejszínnel kezdődik. Gyakran először pasztörizálják, majd különféle élő baktériumkultúrákkal (különösen Lactobacillus bulgaricusszal és Streptococcus thermophilusszal) fermentálják, és meghatározott hőmérsékleten inkubálják, hogy elősegítsék a baktériumok növekedését.
A kultúra fermentálja a laktózt, a tejben található természetes cukrot, ez tejsavat termel, amely a joghurt jellegzetes ízét adja.

Egyes joghurtok aktív, élő baktériumokat, úgynevezett probiotikumokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a belek egészségének megőrzésében.

Joghurtok tartalmaznak kalciumot, káliumot és magnéziumot, B6, B12 és riboflavin (B2) vitaminokat. Ezek mennyisége a joghurt típustól függ.

Manapság a joghurt sokféle formában létezik. A hozzáadott cukor és a feldolgozás egyes joghurttermékeket egészségtelenné tehet.

A hőkezelésen átesett joghurttermékekben nincs aktív baktérium, így azokra nem érvényesek a joghurt probiotikus egészségügyi előnyei.

Mikor egészséges a joghurt?

Az, hogy a joghurt egészséges választás-e, az fogyasztótól és a joghurt típusától függ.

A joghurtok fehérjét, kalciumot, vitaminokat és probiotikumot tartalmazhatnak, amelyek javíthatják a bél mikrobiótáját.
Ezek védelmet nyújthatnak a csontoknak és a fogaknak, és segíthetnek az emésztési problémák megelőzésében.

Az alacsony zsírtartalmú joghurt hasznos fehérjeforrás lehet a súlycsökkentő diéta során.

A probiotikumok erősíthetik az immunrendszert.
A probiotikus baktériumokat tartalmazó joghurt sikeresen megvédheti a gyermekeket és a terhes nőket a nehézfémekkel való érintkezés hatásaitól.

2014-ben kutatók megállapították, hogy a joghurt fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség elleni védekezésben. Úgy tűnik, hogy más típusú tejtermékek nem befolyásolják az állapot kialakulásának valószínűségét.

Tápláló lehetőség időskorúak és fogproblémával küzdőknek, amikor az étel megrágása fájdalommal vagy nehézséggel jár.

A joghurt kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tej, mivel a laktóz az erjesztési folyamat során elhasználódik.

Egy egészséges joghurtnak több gramm fehérjét kell tartalmaznia adagonként, mint a cukrot.

A tejmentes joghurtok alternatívát kínálnak azoknak, akik nem fogyasztanak tejterméket vagy állati eredetű termékeket, illetve allergiájuk vagy intoleranciájuk van.

Mikor káros a joghurt?

Nem minden joghurt egészséges, egyes termékek nagy mennyiségű hozzáadott cukrot és egyéb összetevőket tartalmaznak, amelyek nem feltétlenül előnyösek.

Sok gyártó ad hozzá cukrot, mesterséges édesítőszereket és egyéb egészségtelen összetevőket, mégis a joghurt előnyeit emeli ki termékénél.

Minden joghurt tartalmaz némi természetes cukrot, de olyan terméket keressünk, amely adagonként 15 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. Minél alacsonyabb a cukor, annál jobb. Illetve ne tartalmazzon mesterséges édesítőszert.

Egyes tanulmányok cáfolják azt a nézetet, hogy a joghurtfogyasztás összefügg a jó egészséggel, ami miatt a hatóságok megkérdőjelezik, hogy lehet-e egészségügyi állításokat tenni kereskedelmi célból. Azok azonban, akik joghurtot esznek, nagyobb valószínűséggel étkeznek egyébként egészségesen.

Az olyan előrecsomagolt termékek, amelyek azt állítják, hogy „igazi joghurtból készültek”, pl. joghurttal bevont mazsola és más, joghurtbevonatú termékek csak kis mennyiségű joghurtport tartalmaznak.

A joghurtport hőkezelik, és a hő elpusztítja a jótékony baktériumokat. A joghurtbevonatok cukorból, olajból, tejsavóból és joghurtporból készülnek.

Típusok

Különböző típusú joghurtok léteznek.

Alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes

Az alacsony zsírtartalmú vagy csökkentett zsírtartalmú joghurt 2 százalékos tejből készül. A zsírmentes joghurt nulla százalékos vagy sovány tejből készül.

Görög joghurt

A görög joghurt fehérjetartalma magasabb, mint a többi joghurt, de kevesebb kalciumot tartalmaz. A szokásos joghurt további szűrésével készül, hogy eltávolítsa a folyékony savót. Az eredmény a vastagabb koncentrációnak köszönhetően magasabb fehérjetartalom, de alacsonyabb a kalciumtartalma.

A görög joghurt sűrű és krémes. Jobban bírja a hőt, mint a hagyományos joghurt, és gyakran használják mediterrán stílusú főzéshez és mártogatókhoz.

Skyr

A görög joghurthoz hasonlóan a skyr, ejtsd: „skeer”, egy izlandi stílusú joghurt, amely sűrű, krémes és magas fehérjetartalmú. A normál joghurthoz képest a skyr 4-szer annyi tejet igényel, és 2-3-szor több fehérjét tartalmaz.

Tejmentes joghurt

A tejmentes joghurt alternatívák közé tartozik a szójajoghurt és a kókusztejes joghurt.

Egészségügyi előnyök

Probiotikumok

Egyes joghurtok probiotikumokat tartalmaznak.
A Lactobacillus bulgaricus mikroorganizmust használják a joghurt fermentálására.

A probiotikumok olyan egészséges baktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre. Segítenek szabályozni az emésztőrendszert, és csökkentik a gázképződést, a hasmenést, a székrekedést és a puffadást.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok erősíthetik az immunrendszert, segíthetik a súlyszabályozást, és csökkentik a rák kockázatát.

A joghurt és más probiotikus élelmiszerek fogyasztása fokozhatja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

A legtöbb esetben minél frissebb a termék, annál több élő baktériumot tartalmaz.

Kalcium

A tejtermékek a biológiai hozzáférhetőség szempontjából az egyik legjobb kalciumforrások.

A kalcium elengedhetetlen az egészséges csontok és fogak fejlődéséhez és fenntartásához. Fontos a véralvadáshoz, a sebgyógyuláshoz és a normál vérnyomás fenntartásához is.

A kalciumban gazdag ételek akkor fejtik ki a legjobban hatásukat, ha D vitamin forrással párosulnak, mivel a D-vitamin segíti a vékonybélben a kalcium felszívódását.

A legtöbb joghurt változó mennyiségű B6- és B12-vitamint, riboflavint (B2), káliumot és magnéziumot is tartalmaz.

Laktóz intolerancia

A joghurtnak alacsony a laktóztartalma, így a laktóz intoleranciában szenvedők valószínűleg jobban tolerálják, mint a tejet. Ráadásul a joghurt emésztést segítő baktériumokat is tartalmaz.

Ennek eredményeként azok az emberek, akik folyékony tej vagy fagylalt elfogyasztása után kellemetlen érzést, puffadást vagy gázt tapasztalnak, gyakran tünetmentesen tolerálják a joghurtot.

Egyénenként változik, hogy mekkora mennyiséget tolerál jól a szervezet. Meg kell próbálnia egy kis mennyiségű joghurtot, mondjuk egy negyed csészével, és megfigyelni, hogyan reagál a szervezetünk. Ez csak a laktóz intoleranciára vonatkozik, a tejallergiásokra nem!

A laktóz intoleranciában szenvedőknek gyakran hiányzik a kalcium, így a joghurt fontos összetevője lehet étrendjüknek.

A tejallergiás embernek nem lesz előnyös a joghurt fogyasztása.

Forrás: 
www.medicalnewstoday.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.hsph.harvard.edu

Képforrás: DALL-E

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

    No results found.
További bejegyzések