Mit ehetek | Miért kívánjuk a savanyú káposztát, főleg télen?
Miért kívánjuk a savanyú káposztát, főleg télen?

Savanyú káposzta a téli receptek egyik kedvelt alapanyaga. De miért kívánja annyira a szervezetünk ilyenkor?

Szerencsére szervezetünk jelzéseit néha észrevesszük és kívánsága szerint elfogyasztjuk, amire szüksége van. A savanyú káposzta az egyik olyan szuper ételünk, amit elsősorban ősszel, télen - táplálkozás terén vitamin szegényebb időszakban - kívánunk meg.
Vitaminban gazdag, A-, E-, C-, K- és D-vitamint, valamint szinte az összes B vitamint és a folsavt is tartalmaz.  Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot. Fitotápanyagokban gazdag (fitotápanyagok szerepéről ITT írtunk korábban).

A savanyú káposzta, elsősorban nyersen fogyasztva fejti ki az alábbi hatásait:

  1. Jobb probiatikum, mint a joghurt!
  2. Magas a rost tartalma, ezért bélkarbantartó, béltisztító.
  3. Immunerősítő a magas vitamintartalma miatt.
  4. Gyulladáscsökkentő hatása van.
  5. Erős antioxidáns.
  6. A magas flavonoid tartalma miatt érvédő hatású. 
  7. Támogatja a súlycsökkentő programot, azáltal, hogy felgyorsítja az emésztést.

Ha elég tudatosak vagyunk vagy egyszerűen szeretjük a sós-savanyú ízeket, akkor a hagyományosan érlelet savanyú káposzta levét feltétlenül fogyasszuk el az alábbi okok miatt:

  1. B12 vitamin tartalma miatt javítja a memóriát.
  2. Tejsav tartalma segíti a vastagbelek tisztulását.
  3. Gyulladáscsökkentő.
  4. Gyorsítja a légzőrendszer öngyógyító képességét.
  5. Jótékony elektrolittel tölti fel a sejteket, ezért sportolóknak és izomfájdalmak esetén kimondottan ajánlott a rendszeres savanyú káposztalé fogyasztása.
  6. Csökkenti a vércukorszintet.
  7. Reflux megelőzésében van szerep.
  8. Az aranyér tüneteinek megszüntetésében segít. 
  9. Stresszoldó.
  10. Serkenti az immunrendszert.
  11. Koleszterinszintre jótékony hatással van.
  12. Májméregtelenítő hatása van.
  13. Lassítja a szénhidrátok zsírrá való alakulását, ezzel segít a fogyásban is.
  14. Rák megelőzésében és kiegészítő kezelésében is szerepe van.

FIGYELEM! A nem hagyományos érlelésű, adalékokkal készített savanyú káposzta levét öntsük ki! Sajnos annak nem csak nincs meg a kedvező hatása a szervezetünkre, hanem kimondottan káros hatású. Rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, akik gyorsérlelésű káposzta levét fogyasztották.

A savanyú káposzta nem mindenkinek kedvező. Elsősorban az emésztőrendszeri betegséggel küzdők kerüljék. Oldalunkon lévő diéták közül az alábbiaknál nem fogyasztható sem a káposzta sem annak leve:
Fekélybetegségek, Reflux betegség , Candida, IBS, Epe diéta, Kolitisz, Hasnyálmirigy betegség, Gyomorrontás, Hasmenés
A savanyú káposzta levét ne fogyasszák továbbá magas vérnyomás, veseproblémák, magas gyomorsav szint esetén, valamint májkímélő diétát tartók.

Savanyú káposztával készült ételeink receptjeit ITT találod. Ha elkészíted, küld el nekünk a fényképét az info@mit-ehetek.hu email címre.

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések