Mit ehetek | Mi is az a divat? Van valami hatásunk rá?
Mi is az a divat? Van valami hatásunk rá?

Azt hiszed, ennek semmi közöd hozzád. Odamész a szekrényedhez, és kiválasztod… nem is tudom… ezt a csomós, kék pulóvert, például azért, mert azt akarod üzenni a világnak, hogy túl komolyan veszed magad ahhoz, hogy törődj azzal, mit veszel magadra. De azt nem tudod, hogy az a pulóver nem csak kék, hanem nem türkiz. Ez nem lazúrkék. Valójában azúrkék. És azt sem tudod, hogy 2002-ben Oscar De La Renta azúrkék ruhákat készített. És akkor azt hiszem, hogy Yves Saint Laurent volt az, aki azúrkék katonai kabátokat mutatott? Aztán az azúrkék gyorsan megjelent nyolc különböző tervező kollekciójában. Aztán átment az áruházakba, majd egy tragikus Casual Corner-be csordogált, végül kétségtelenül kihalásztad valami gyűjtőtartályból. Ez a kék azonban több millió dollárt és számtalan munkát jelent, és valahogy komikus, ahogy azt gondolod, hogy olyan döntést hoztál, amely mentes a divatipartól, miközben valójában azt a pulóvert viseled, amelyet ebben a szobában egy halom cuccból választottak ki neked az emberek.

Miranda Priestly (Meryl Streep) Az ördög Pradat visel című filmben.

Hiába, a divat az, amivel mindennap foglalkozunk. Még akkor is, ha azt mondjuk, nem törődünk azzal, hogy mit viselünk. Mégis minden reggel olyan ruhákat választunk, amelyek sokat mondanak rólunk és arról, hogyan érezzük aznap magukat.

MI AZ A DIVATIRÁNYZAT?

A divatirányzatok kibontásához egy kis történelmi áttekintést kell végeznünk, és először meg kell határoznunk a „trend” szót. 
A trend, amelyet néha divatnak vagy őrületnek is neveznek, a kollektív viselkedés olyan formájára utal, amelyet emberek nagy csoportja megenged magának.

A divatiparban a trendek sokkal régebb óta léteznek, mint ahogy azok hiszik, akik azt hiszik, hogy ők találták ki a trendeket. 

Az első divatirányzat valójában a 14. században kezdődött. A társadalom felső rétegei a trendeket arra használták, hogy megmutassák mindenkinek, milyen hatalmasak, gazdagok vagy befolyásosak. Kicsit olyan, mint a mai influencer, csak a digitális közönség és a reality TV szerződés nélkül.
A 14. századi divatirányzat egyik ilyen példája a fehér por használata volt. Mindenki, aki Valaki volt, fehérre festette az arcát, mert ez gazdagságot és tétlenséget sugalt. A púderes arcúak nem fárasztották magukat kemény munkával, mint a szegények, akik a munka közben leégtek.

A trend egy mozgalom, amelyet valaki elindít, hogy bemutasson egy üzenetet. A divatvilágban ez az üzenet általában egyet jelent azzal, ami a körülöttünk lévő világban zajlik. Legyen szó akár környezettudatosságról, függetlenségről, háborúról, technológiai forradalomról, feminizmusról, individualizmusról vagy vegetarianizmusról.

MITŐL LESZ DIVAT EGY TREND?

A mai társadalomban egy divatirányzatot általában divattervezők, divatházak vagy divat influencerek indítanak el. Általában az egyedi megjelenés a kifutókon debütál. Ám a mai influencerek akkor és ott rendezhetik meg saját divatfelvonulásukat, amikor és ahol kedvük tartja, így egy trend ugyanolyan könnyen debütálhat a közösségi médiában. A kifutón vagy az Instagramon a nyilvánosságot kapva a divat elkötelezett követői átveszik az egyedi új dizájnt, ha úgy érzik, hogy belső énjükkel, értékrendjükkel ez azonosul. 

Általános értelemben a divat a körülöttünk zajló események tükröződése, és mindig is az volt. Hangulatainkat, attitűdjeinket vagy politikai, gazdasági és kulturális nézeteinket tükrözi.

A divatirányzatok ezt a korszellemet használják ki. Céljuk ennek a hozzáállásnak, hangulatnak vagy értéknek a meghatározása és megjelenítése az öltözködésben.

A divat története – A divat fejlődésének rövid történetéről ITT.

A divattrendek előre jelezhetők, ha figyelünk erre az 5 területre

1. AZ ÉVSZAKOK
Bizonyos színek bizonyos évszakokban jobban rezonálnak velünk, például tavasszal és nyáron nagyobb valószínűséggel viselünk fehéret és világos pasztell színeket, mert ez a fényességet és a frissességet szimbolizálja. Ősszel és télen, ahogy borongósabb lesz körülöttünk az időjárás, csökken a hőmérséklet és rövidülnek a napok, visszatérhetünk a sötétebb színekre, például a rusztikus vörösre és feketére.
Minden gyártó néhány szabványos színt, mint például a fehéret, a feketét és a szürkét felvesz a kollekciójában, mert ezek minden évszakban alapszínek. 

2. TÉMÁK
Általában rövid ideig tartanak, tehát ha a trend kizárólag egy témára épül, az legfeljebb 3-4 szezont fog kitartani, ahogy halad a hangsúly. A tematikus ötlet egy egyedi tervezővel kezdődik, ha szerencséje van, akkor felrobban a népszerűsége, élvezi a divat csúcsát, majd gyakran újra elhalványul. 

Az ilyen típusú trendek egyszerű példája lehet a hatalmas művészi napszemüveg, amelyet a hírességek 2010 közepén viseltek. A téma, amely a napszemüveget divatba hozta, a különlegesség és az egyediség volt. 2010-ben a másság és a szégyenkezés nélküli önmagunk léte minden bizonnyal bátorságot adott, amikor megtapasztaltuk az első reality TV-műsorokat, Justin Bieber felemelkedését a YouTube-nak köszönhetően, és elbúcsúztunk a billentyűs telefonjainktól. 
Lady Gaga napszemüvege mindenkit arra ösztönzött, hogy csapjon át a rikító, önkifejező oldalára, és megtanította nekünk, hogy tényleg klassz egy kicsit furcsának lenni. 
Általában a témák számos területet lefednek. Ez lehet egy légkörre, egy hangulatra, egy mozgásra, egy karakterre vagy időre való hivatkozás.

3. FORMA
A formák általában adott témákra adott válaszokként jönnek létre. Mondjunk például egy tengerész témát. Az elméd azonnal megidézi a tengerész egyenruha ropogós, fehér négyzetét, és talán egy pasztellkék nyakkendőt is. Ezt értjük forma alatt.

Bár többnyire témákra reagálnak, a forma elszakadhatnak, és önmagukban is trendé válhat. Az egyik sikeres példa a „pasi” formájú ruhadarabok, például ingek, pulóverek és pulóverek. A pasiforma azért sikerült olyan jól, mert ez egy mindenütt jelenlévő téma. A nők különösen szeretnek férfiruhákat lopni, mert általában nagyobbnak és kényelmesebbnek tartják, így megszületett a trend: olyan ruházat, amelyet szándékosan egy mérettel nagyobbra, esetleg puhábbra vagy vastagabbra szabták.

A forma utalhat egy ruhadarab szabására is, vagy akár valami olyan egyszerűre is, mint az ujjtípus vagy a ruhahossz. Összességében a ruha formája végső soron a téma bizonyos elemeit tükrözi majd – például az „Anya” ruházat a kényelmes, rugalmas üzenetet tükrözi.

4. KULCSFONTOSSÁGÚ ESEMÉNYEK VAGY TÁRSADALMI MOZGALMAK
A trend-előrejelzés fontos eleme a körülöttünk zajló események, valamint az eseményre vagy a társadalmi mozgalmakra adott általános reakció. 
A nagy társadalmi események, mint például a világbajnokság vagy a királyi esküvő gyakran befolyásolhatják egy-egy trend témáját, formáját és színét. Ilyen például Kate Middleton és Vilmos herceg királyi esküvője. A magas nyakú csipke esküvői ruhák iránt 80%-kal nőtt a kereslet.

Hihetetlen módon még a gazdaság is képes befolyásolni a trendeket. A legutóbbi gazdasági visszaesés idején a Chanel egy teljes patchwork kollekciót készített, amelynek a megjavítás/újrafelhasználás lehetősége (kidobás helyett) az üzenete.

A filmek, a popkultúra vagy a politikai mozgalmak szintén nagy hatással vannak a trendekre.
A Fekete hattyú megjelenése számos balett ihletésű sportruházati trendet, például leggingseket és felsőket eredményezett, míg a modern Hip Hop és RnB kultúrák a bő farmerek, ingek és sportruházati darabok, például a futóruha nadrágok vagy a csapatlogókkal díszített mellények elterjedését hozták.

5. CÉLPIACOK
Végül a célpiacok kicsik, de hozzájárulnak a trend-előrejelzésekhez. Még akkor is, ha egy trend egy társadalmi mozgalom népszerűségét lovagolja meg, magukat a ruhadarabokat továbbra is annak a közönségnek a számára kell alakítani, akinek a sorozatot eladják.

Például egy olyan demográfiai csoportnak, ahol a miniszoknyát a maguk számára elfogadhatatlannak találja, számukra nem akarunk egy 1960-as évekbeli bőr megjelenésű miniszoknyát gyártani. Ehelyett jöhet a maxi forma, amely az adott közönség társadalmi szokásait és értékeit tükrözi.

Még a kifutókon is beazonosítható a célpiac. A Londonban megrendezésre kerülő kifutókon az egyéni stílusok egész sora szerepelhet, de a szabás csúcsminőségű kell legyen, hogy megfeleljen a város magas minőségi elvárásainak. Ezzel szemben a milánói kifutókon mindig élénk színek és kihívó ruhák láthatók, mert Olaszország kozmopolita, napfényes ország. 

Ha téged is leköt a ruhák evolúciója, nézd meg ezt a szuper videót a női divat 100 évéről. Ha pedig érdekelne ugyanez a férfiak szemszögéből is, itt egy videó a férfi divat 100 évéről, ahol ugyanez történik a másik nem szerepében.

Mi befolyásolja a trendet?

A közösségi média és a 140 millió követőt számláló influencerek, a zenétől és a filmektől a politikáig minden (igen, tényleg), a szubkultúrák és az utcai gyerekek is hatással vannak a divat-előrejelzőkre.

Például 2015-ben egy szezonban a World's Global Style Network (WGSN) vezető trend-előrejelző cég szerkesztője, Jaclyn Jones azt jósolta, hogy az Egyesült Államok Kubával való megerősödött kapcsolatai élénk színeket és tenyérmintákat inspirálnak majd, amelyek egyfajta „ Latin csillogás.”

Ha valaki azt mondta volna, hogy az lesz a trend, amit Gigi Hadid ágyban vagy kávézás közben visel, nem gondoltuk volna. És lám mára, a home office idejében az otthoni kényelmes ruhák váltak trendivé.

A „trendi” szín hasonló módon működik. A Pantone előrejelzések alapján évekkel előre dolgozik azon, hogy azonosítsa azokat a társadalmi változásokat, amelyek befolyásolják a fogyasztók színlátását. Vegyük például a barna színt. Tizenöt évvel ezelőtt ez az árnyalat a koszt és a föld színét jelentette. De most a „kávékultúrának” és a díszes csokoládéknak köszönhetően luxusról üzen nekünk.

A mai divatot már nem is lehetne egy képben összefoglalni, igaz? Mára már annyi stílus és irányzat alakult ki a régieknek és az újaknak hála, hogy bárki könnyedén ki tud alakítani egy sajátos öltözködést, ha akar. Az egyéniség és az egyediség talán a két legfontosabb irányzata a mai divatnak.

Visszatértek a hippik, megjelentek a hipszterek, a steampunkok, a retro és a vintage a legnagyobb őrület, és egyelőre nem tudjuk, hova vezet mindez. Egy azonban biztos, a ruhák folyamatosan változnak és alakulnak majd a fogyasztói igények szerint, a reklámok és az influencerek pedig végképp átvették az uralmat az iparágban. Hatalmas biznisz van a fashion világában, és ma már bárki megválaszthatja, hogyan akar kinézni. A Youtuberek elterjedésével pedig kimeríthetetlen tárház áll bárki rendelkezésére, ha szeretne elmélyedni egy-egy stíluság elsajátításában.

Az egyenjogúságért folyó harcok ma is tombolnak, ami szintén rányomja a bélyegét az öltözködésre, és az önkifejezés fontosságának alátámasztására. A mai napig vannak belőle balhék, ha valaki túlságosan is kifejezi önmagát. Hogy ez ne történjen meg, a társadalom pedig folyamatosan harcol az egyéni szabadságért.

Melyik az a divatstílus, amely annyira boldoggá tesz, hogy a terapeutád munka nélkül maradt?
A neked megfelelő divat felszabadít. Magabiztosnak, erősnek, tehetségesnek és mindenekelőtt boldognak érzed magad, amikor kedvenc ruháid vannak rajtad, nem igaz? Amikor azt viseled, ami boldoggá tesz, dopamin szabadul fel az agyadban, akár hatásosabb lehet, mint egy gyógyszer. 
48 stílust sorol fel ez a cikk. Bár többen megkritizálták a cikk szerzőjét, mégis ehhez hasonló, nekünk hétköznapi embereknek szóló összefoglalót nem találtam. Ez viszont érthető, áttekinthető.

Divatkedvelőknek filmajánlat

Az ördög Pradat visel 

Miranda Priestly irodáját eredetileg Anna Wintour Vogue-irodájáról mintázták. Wintourról pedig hiába tartja a szájhagyomány, hogy egyenesen rühelli a filmet, az ABC News-nak azt ecsetelte, mennyire oda van érte. A Vogue főszerkesztője megjelent a premieren – természetesen tetőtől talpig Pradában.

Yves Saint Laurent 2014

Neon Démon

Divatdiktátorok

Coco Chanel

Mókás arc

Jennifer Lopez: Félidő

Egy dolog közös a divatban az évszázadok során, és a mai napig is fennáll: a gazdagok és befolyással rendelkezők továbbra is képesek befolyásolni a divattörténet menetét. Korábban a királyi családok, ma a hírességek és a nagyvállalatok és márkák. De a köznépnek is nagyobb beleszólása van, mint valaha a divat történetébe – végül is az ő, vagyis a mi ízlésünk mozgatja a divat piacát.

Hivatkozások:

Divattrendek történelme

Mi is a divattrend?

Így alakul a divat

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok: Böcker Bea HP mentor és a Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 4. Vigyázz a ruháidra A ruhák élettartamának meghosszabbítása kulcsfontosságú, ha csökkenteni kell a ruhák környezeti lábnyomát, és gondoskodni kell arról, hogy ne tömítsék el a hulladéklerakókat...
  • 2022 szept 22
    A divatházak ma már influenszerekkel dolgoznak. S a fizetség? Ez a követői tábor nagyságától függ. Teljesen logikus. „Kapsz egy garnitúrát, ha megjeleníted az oldaladon. Tied lesz az óra, ha x megjelenést...
További bejegyzések