Mit ehetek | Mi a szerepe a minőségfejlesztésnek az étrend-kiegészítő gyártásnál?
Mi a szerepe a minőségfejlesztésnek az étrend-kiegészítő gyártásnál?

Mérnökként érdekes volt olvasnom egy étrend-kiegészítő minőségfejlesztési, minőségbiztosítási vezetőjének szavait:

"Azt hiszem, a minőséggel kapcsolatos szemléletünket jól jellemzi a következő gondolat: ’bízz benne, de ellenőrizd. Erős és átfogó minőségügyi rendszereink jelentik a garanciát arra, hogy a minőség már a tervezéstől fogva része a termékeinknek: a beszállítók, az alapanyagok és az összetevők tanúsításától a gyártási folyamaton keresztül a csomagolás ellenőrzéséig mindenre kiterjed. Annak érdekében, hogy megőrizzük az anyagok és a folyamatok stabilitását, szigorú nyomon követési és felügyeleti programokat alkalmazunk."

Valahogy úgy képzelnénk el egy étrend-kiegészítő gyártást, hogy néhány gyár megtermeli valami vegyi úton az alapanyagokat, ezeket egy másik gyár begyűjti, megfelelő képlet alapján bekeveri és tablettázza, majd valaki bedobozolja, feliratozza és mehet a kereskedőkhöz. Bár az is lehet, hogy eddig még nem gondolkodtál azon, hogyan is készítik el.

Étrend, étrend kiegészítő - ahogy ízlelgetem ezeket a szavakat, teljesen összeborzadok ettől a folyamattól. NEM! Étrendemnek csak is élelmiszer lehet része. Pont ez az a gondolat, ami miatt a dietetikusok folyamatosan kutatják, ugyan milyen étrend-kiegészítőt javasolhatnak annak, akinek szednie kötelező?

Az esetek, vagyis az un. vitaminok döntő többségének gyártásánál, pedig ez a helyzet. Igen, lehet, hogy az adott vitamin molekulát tartalmazza a tabletta. De hol van mellőle a növény többi része, amely e hasznos vitamin biohasznosulását egyáltalán biztosítja?

Van néhány, amely valódi növényekből készül. Nos ott egy kicsit bonyolultabb az állandó minőség fenntartása. Erről minden mezőgazdász hosszan tudna mesélni. Más körülmények, más eredmény. De hogy lehet biztosítani azt, hogy egy étrend-kiegészítő, amely növényből készül mindig ugyan olyan minőségű legyen? Nos az első kérdés persze, hogy ez a minőségi szint milyen. Ne is gondoljunk a vegyszeres, bélflóra károsító, ételallergiát okozó étrend kiegészítőkre, hisz ezek mérgek a szervezetünk számára.

Egyetlen lehetőség az organikus termelés. Organikusan pedig akkor lehet közel azonos minőséget tartani, ha egyrészt fenntartható termelést folytatunk (a földet nem zsigereljük ki) másrészt kellően korszerű a termelésünk. És ez igaz minden termelőre, aki az étrend-kiegészítőhöz alapanyagot szállít. Legyen az spenót, a répa, a cseresznye, stb.

Képzeld el az autódat, vagy a buszt, amin utazol, melyet hol ellenőriznek hol nem. Vagy sikerül biztonságosat kivinni a piacra vagy épp nem. Nos nem szeretnénk ezt. Egészségünkkel, olykor életünkkel fizetnénk ezért a trehányságért. Étrend-kiegészítőink hatását azonnal nem vesszük észre, hosszú évek alatt fejtik ki hatásukat. Jó és rossz értelemben is. Ha nem szeretnénk hosszú távon negatív eredményt elérni velük, akkor olyat kell választanunk, amelynek magas minősége állandóan biztosított. Ez a dolga a minőségfejlesztőnek.

Pont ennek okán a percenkénti ellenőrzés elengedhetetlen része a világ első számú étrend kiegészítőjének is. Ezt az állítást a NUTRILITE-ről az euromonitoron elolvashatja bárki a világon.

A termelés tervezhetősége itt elemi fontosságú. Gondoljunk bele! A földet vegyszertől mentesíteni, termővé tenni, hosszú évekbe kerül. Azok a termékek, ahol évről évre duplázódik, triplázódik az eladás, hogyan tudná a növénytermeléssel is követni ezt az igényt? 

Ezért jobb biztosíték a vevőknek a minőségre az, ha a cég nem engedi ki a kezéből értékesítést. Ha csak valamit piacra dobnak kereskedőkön keresztül, azt marketinggel felturbózva vagy felkapjuk, mi emberek vagy észre sem vesszük. Tervezhetetlenné válik a termelés. Egy olyan terméknél, amely földön terem, tartósítószert nem tartalmaz - vagyis évekig biztos nem áll el - ez nem megengedhető. Tudni kell, hogy a következő 5-10 évben hogyan alakítsa a termelését. 

A pandémia megmutatta, hogy a NUTRILITE nem ad lejjebb a minőségből. Inkább hiány legyen valamiből, mint alacsonyabb minőség.

Hálás vagyok azért, hogy ilyen minőséget képvisel egy cég és azért is, hogy ehhez itt Magyarországon is hozzáférhetünk.

Ha  nem akarsz lemaradni a szakemberek tapasztalatairól divat diéták terén, akkor iratkozz fel hírlevelünkre

Képforrás: www.canva.com
(A cikket írta: Böcker Bea)

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések