Mit ehetek | Mi a szerepe az étrend-kiegészítőknek? 
2023 május 04
Mi a szerepe az étrend-kiegészítőknek? 
 • Életmódváltás lépésről lépésre
Mi a szerepe az étrend-kiegészítőknek? 

Minden szakmának megvannak a Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei vagy Albert Einstein-jei. Ők a saját szakmájuk úttörői.

Ilyen a táplálkozás területén Dr Francesco Avaldi, aki az AC Milan és az FC Barcelona vezető táplálkozási tanácsadója, sőt az AC Milan MinLab táplálkozási laboratóriumának vezetője volt hosszú évekig. 

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy találkozhattam Dr. Avaldival, és kérdezhettem tőle.

Mi kell az egészséges élethez?

Dr Avaldi válasza: "Az egészséges életnek 3 alappillére van, a táplálkozás, az alvás és az étrend-kiegészítők."

Dr. Avaldi arra a kérdésre, hogy egy egészségesen élő embernek szüksége van-e kiegészítésre, kérdéssel válaszolt:

„Biztos vagy abban, hogy az év minden napján egészségesen, változatosan étkezel?
Biztos vagy abban, hogy az év minden napján időben fekszel és jól alszol 7-8 órán keresztül?
Biztos vagy abban, hogy semmilyen külső, belső stressz nem ér téged az év egyetlen napján se?
Ha bármelyikre Nem a válasz, akkor szükséged van étrend-kiegészítőkre.”

Az életmód váltás lépésről lépésre sorozatban az első kettőt már kiveséztük, a feladatok mentén már egyre több organikus termesztésű növényt fogyasztunk, figyelünk a változatosságra, az alvásra és a megfelelő mennyiségű, minőségű folyadék bevitelére is. 
De mi a helyzet az étrend-kiegészítőkkel?

Tegyük helyre az étrend-kiegészítők szerepének és választásának témáját!
Ezek nem azért kellenek, hogy csak kipipáljuk, törődtünk az egészségünkkel, hogy OK, bevettük a multivitamint, esetleg a C-vitamin. Valami más a szerepük.

Tekintsünk az életminőségünkre, vagyis egészségünkre, energia szintünkre  most úgy, mint egy 4 emeletet és 4 pinceszintet tartalmazó épületre. 
A mínusz 4-es szint, amikor többször vagyunk betegek, mint ahányszor nem, egy vagy több krónikus és akut betegségünk is van.
A 0 szint az, amikor nincsenek betegségtüneteink, de igazán egészségesnek sem érezzük magunkat, nem rendelkezünk kirobbanó energiával.
A + 4-es szinten pedig kirobbanó energiával, lendülettel, egészséggel, boldogan éljük életünket.

Mi a szerepe az étrend-kiegészítőknek? 

A válasz: hogy az egyébként egészséges életmódunk hatását megtöbbszörözzék. Hogy 1-es szintről, 2, 3 szintre emeljék, netán a 4-es szint elérésében is segítsenek.

Ha nincs egészséges életmód, akkor még egy igazán jó étrend-kiegészítő is csak legfeljebb a mínusz szintekről a 0 szintig emelheti életminőségünket.

Gondoljunk az amatőr vagy profi sportolókra. A megfelelő életmódjukat azért egészítik ki a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy jobb teljesítményt érjenek el. A céljuk, nem a táplálkozási hiányok pótlása, hanem a jobb teljesítmény elérése.

Természetesen, ha valaki tápanyaghiányosan étkezik, akkor vannak olyan étrend-kiegészítők, amelyek többé-kevésbé, akár hosszú távon is jól pótolják e hiányokat, de akkor is csak a 0 szintig juthat életminőségünk. 

Ahhoz, hogy igazán jól hasznosíthassa szervezetünk az étrend-kiegészítőket, az kell, hogy azok minél inkább az egészséges élelmiszerekre hasonlítsanak. Ez logikus, ugye?

És akkor eljött a kérdés, mi az egészséges élelmiszer, mikor tudja a szervezetünk jól hasznosítani?

- Nem tartalmaz mesterséges anyagokat
- Nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket
- Nem tartalmaz növényvédő szereket
- Vagyis nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyeket nem tud a szervezet, vagy csak nagyon kis mértékben biohasznosítani (biohasznosulás=  a szervezet mennyit tud felhasználni belőle).
- és emellett kellően változatos mind makrotápanyagok mind mikro- és fitotápanyagok tekintetében.

Mennyi az annyi? Tévhit a mikrotápanyagok mennyiségével kapcsolatban

De van még egy nagyon fontos tévhit, amit tisztába kell tennünk. Ez pedig a mennyiség. 
A vitaminok és ásványi anyagok mikrotápanyagok. Mikro, mert nagyon kevés kell belőlük. Az egészség, de különböző betegségek esetén szükséges mennyiségekről rengeteg tudományos kutatás létezik már.

Vegyük példának a C vitamint. Egy egészséges felnőtt ember számára 80-120 mg a napi szükséglet. Ételből vagy ételből és étrend kiegészítőből. Nem probléma, ha valamennyivel többet fogyasztunk belőle, de 10-20-50 x mennyiség hosszú távon káros. Pl. savas refluxot vagy vesekövet is okozhat, ha valaki 1000 mg vagy akár annál több C vitamint fogyaszt rendszeresen!

Amikor valaki azt állítja, hogy 1000, netán 5000 mg C vitamint kell egy egészséges embernek fogyasztani, az olyan, mint ha azt mondaná:

„Napi 15.000- kcal-át egyél meg, mert ez az egészséges!”

Ugyan mennyire egyértelmű, hogy ez a mennyiség pillanatok alatt megbetegítene bennünket?

Magyarul válasszunk olyan gyártót, amely nem a giga mennyiségekre, hanem a szükséges és jól biohasznosuló összetételre, a tisztaságra, biztonságra helyezi a hangsúlyt.
Ha például egy gyártónak nincs 1000 mg-nál kisebb dózisú C vitaminja, az már útmutató lehet ahhoz, hogy tudományos eredményeket mellőzve készíti termékeit.

Nem véletlen, hogy rá kell írni az étrend-kiegészítőkre az NRV %-ot.
Az NRV 100 % az, amit egy egészséges felnőtt embernek abból a mikrotápanyagból naponta magához kell vennie ételből vagy ételből és étrend-kiegészítőből, ha az 100 %-ban biohasznosul.

Viszont nem tudhatunk meg semmit arról, hogy egy adott étrend-kiegészítőnek milyen a biohasznosulása, és ezt még nem kötelező feljegyezni rá. Sajnos.

Ha ezekkel te is egyetértesz, akkor feltehetjük magunknak a kérdést, milyen étrend-kiegészítőt válaszunk?

Étrend kiegészítők főbb típusairól

1 - A 100 % szintetikus étrend kiegészítők nem nagyon hasonlítanak élelmiszereinkre, hisz csak egy adott molekulát tartalmaznak. Ebben egyetérthetünk, igaz? Ezért ez nem ideális választás hosszú távra.
Ám ha mégis szintetikus kiegészítőt választunk, akkor kizárólag olyan gyártótól, amely gyógyszergyár (vagyis teljesen tiszta és szabványos) minőséget tud bizonyítottan felmutatni. Mert a szintetikus anyagok tárolása, kezelése, stb. ugyan úgy nem mindegy, ahogy egy halat sem teszünk 2 hétre a napra.
Csak szintetikus kiegészítőt fogyasztani egyébként csak tényleg változatos, egészséges étrend mellett van értelme, mert akkor tudja szervezetünk valamennyire biohasznosítani. Miért? Mert egy vitamin molekula hasznosításához a szervezetnek egyéb anyagokra is szüksége van!

2 - Préselt vagy szűrt növények leve - ez időnként jó választás lehet - , de napi fogyasztás esetén ez csak kis mértékben ad változatos tápanyag utánpótlást. Mert általában 1 vagy csak pár növény préselt levét fogyasztjuk rendszeresen. Mert ha megfigyeled, hogyan választasz, észreveheted, hogy szinte mindig a kedvencedet fogod megvenni. 
Ráadásul ez még inkább felveti a növényvédőszer jelenlétének kérdését. Ha nem organikus a termelés, ezzel a fajta étrend-kiegészítéssel ehetjük meg a legtöbb növényvédőszert!

3 - A növényi koncentrátumokat tartalmazó tabletták alapanyagi még nehezebben ellenőrizhetők. Hisz azt nem fogja egyetlen cég se reklámozni, hogy "Hahó! Az én termékembe növényvédőszeres növények kerülnek!"
Az egyik legismertebb magyar termék pl. egyértelműen vegyszeres növényeket használ, ezt a tájékoztatást adta végül, mikor többedjére is rákérdeztem. 
Márpedig akkor - ha nem is rengeteg -, de egy kevés növényvédőszert minden tabletta tartalmaz. A rendszeres, napi fogyasztásukkal folyamatosan mérgezzük szervezetünket. Hosszú távra ez jó választás? Ugye, hogy nem.

4 - Így hosszú távon az lehet számunkra hasznos és kényelmes is, ha olyan gyártót (gyártókat) választunk, amelyek organikus termelésből származó növényi koncentrátumokból készítik étrend kiegészítőjüket. Lehetőleg minél magasabb százalékban ez legyen a vitamin tablettánk összetevője, nem 2-5 %-ban, hanem 20-60 %-ban is akár!
Ám az ellenőrizhetőség itt alapkövetelmény. A gyártónak meg kell adnia, honna és milyen minősítésű termelőhelyekről származnak alapanyagai.
 

És végül általánosan is igaz, mind a 4 típusra, ha ellenőrizhető a tudományos háttér az extra kuriózum, akkor egy jól összeállított készítményről lehet szó.
Ha pedig teljesen átlátható és a minőség ellenőrzési folyamat ellenőrizhető és biztosítja a tisztaságot, a biztonságot és a hatékonyságot is, akkor tudhatjuk, hogy a legjobbak közül valót adjuk szervezetünknek, családunknak. 

Visszatérve az életminőség épület példájára, egy organikus termelésből származó, tudományos igényességgel összeállított, magas biohasznosulású, ellenőrizhető étrend-kiegészítővel akár több emeletnyivel is megemelheti életminőségünket. 
Hát nem ezt akarjuk kapni a pénzünkért?

Akkor miért választanánk mást? Csak mert elsőre olcsóbbnak tűnik? Vagy nem ismerünk megfelelőt? Vagy igazából nem is ez a lényeg, csak letudjuk a vitamin bevételét és ez már elég?

Nézzük az ár kérdést, ez a legérzékenyebb ma

Ehhez jó tudnunk, hogy mit mivel kell igazán összehasonlítani, hogy pontosan lássuk a valódi érték árát.

Például az üzemanyagnál nem az a lényeg, hogy mennyibe kerül 1 liter. Az a lényeg, hogy hány km-t teszünk meg ugyan annyi mennyiséggel, és a megtett km-re vetítve számoljuk az árat.

- A ruha esetén nem az a lényeg, hogy egy ruha mennyibe kerül, hanem az, hogy hordom-e egyáltalán, hány mosást bír ki, hányszor tudom felvenni, mielőtt tönkre megy vagy teljesen divatját múltja lesz. (Persze, ha nem állandóan a divatra koncentrálok.)

- Egy tisztítószernél az 1 használat ára a mérvadó. Hisz a kiszerelési mennyiség és a koncentrátum jelleg teljesen eltérő lehet a különböző gyártóknál.

Az étrend-kiegészítők esetében a biohasznosulásra kell vetítenünk az árat. Egyszer érdemes ezen a gondolatsoron átrágni magunkat.
Vegyünk egy példát. Két különböző árú és biohasznosulású multivitamint. Név nélkül, de létező vitaminokról beszélek a példában:

A) 1 napi adag ára 50 forint és 20 % alatti a biohasznosulása, de számoljunk 20 %-kal.

b) A másik, organikus termelésből származó multivitamin 1 napi adag ára 150 Ft, ám ennek 90 % felett van a biohasznosulása, de maradjunk a 90 %-nál.

Ahhoz, hogy 100 % biohasznosulású vitaminhoz hozzájussak, az elsőnél 250 forint lenne a napi ár. (5 tabletta kellene, hogy a ráírt mennyiséghez 100 %-ban hozzájusson a szervezet)
Míg a másodiknál 167 Ft. (150/0,9=166,67 Ft, vagyis 1,1 tabletta kell ahhoz, hogy a ráírt mennyiséget 100 %-ban megkapja, hasznosítsa szervezetünk)

Akkor melyik az olcsóbb?

E heti és egyben utolsó feladat

1) Járj utána annak, mely gyártók azok, amelyek a kritériumoknak megfelelő, magas biohasznosulású étrend-kiegészítőt állítják elő. (Dr. Avaldi nekem ebben is utat mutatott.)

2) Ellenőrizd le, hogy a gyártónál az alapanyagok organikus termelése ellenőrizhető-e.

3) Tudd meg, mely gyártók azok, melyek átlátható módon állítják elő termékeiket.

S ha ezeket már tudod, magadtól is a megfelelőt fogod választani.
Hogy pontosan számodra milyen kiegészítő szükséges és mi nem, azt pedig szakemberrel kell megkonzultálnod.

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok:
Böcker Bea, Healthpointe és Test tisztulást segítő program mentor,
Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

 • 2023 ápr 20
  Le a stresszel!
  • Életmódváltás lépésről lépésre
  Stressz és az étkezés Sokan vagyunk úgy vele, hogy nehéz helyzetben finom falatokkal próbáljuk enyhíteni lelkünk fájdalmait, vagy pont ellenkezőleg, alig megy le valami a torkunkon, mert fojtogató gombóc...
 • 2023 ápr 14
  A bőr mikrobiomja a bőrön található mikroorganizmusok összessége, amelyek fontos szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében és a fertőzések megelőzésében.  A...
 • 2023 ápr 04
  Tippek életmódváltóknak Húsvét idejére
  • Életmódváltás lépésről lépésre
  És főleg ne diétázz túl szigorúan: Az ünnepi időszakban fontos, hogy ne ostorozd maga szigorú diétával, mert ez csak növeli a stresszt és az éhségérzetet. Inkább élvezd...
További bejegyzések