Idősek diétája: Az idős emberek étrendjének összeállításánál figyelembe kell venni a lassúbb anyagcsere lebontó folyamatot, a már nem tökéletes tápanyagok beépülését, a renyhébb bélmozgást, az emésztőnedvek csökkent elválasztódását, az íz érzékelő képesség, valamint a szájszárazság-érzet csökkenését.
Ezért az étrendjük energiaszegényebb, zsírszegényebb. Fehérjeszükségletüket a jó minőségű, soványabb fehérjékkel biztosíthatjuk, a cukorfogyasztást csökkentjük, a rost fogyasztást a székrekedés megelőzése szempontjából növeljük. A csökkenő ásványianyag- és vitaminhasznosulás miatt bőven adunk friss zöldséget, és gyümölcsöt. A folyadékfogyasztást is növelni szükséges.
Életkor szerinti kategória: megehetnek, és nem okoz káros következményeket, de a fenti kritériumokat nem vesszük figyelembe.
Életkornak megfelelő diéták energiát adnak.