Röviden a diéta: gyógy élelmezés.
A diéta célja az emberi szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.
A diéták összeállításakor a szakemberek célja, hogy a diétára szoruló ember minél rövidebb idő alatt visszanyerje egészséges közérzetét. Egyes diéták esetén a teljesen egészséges állapot elérhető, mint például a Candida diétánál, de olyan diéták is vannak, melyet életünk végéig tartanunk kell, hogy teljes értékű életet tudjunk élni (pl. magas vérnyomás, vagy cukorbetegség esetén).
A táplálkozás azon szabályait, amelyekkel ezt a célt megvalósítjuk, nevezzük gyűjtőfogalommal diétának.
A diétákat az alábbi szempontok szerint csoportosítottuk, mint:
- életkor (gyermek, idős),
- élethelyzet (pl. váradós, sportoló),
- rövidtávú diéták – megelőző diéták (pl. csontritkulás, agyműködést serkentő),
- betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. máj diéta, IBS diéta),
- különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegség, koleszterinszegény diéta)
- ételérzékenység, ételallergia (ugyan ez a különleges tápanyagigényhez tartozik, de egyre gyakoribb előfordulása miatt a leggyakoribb 5 kategóriát külön kiemeltük).
A további ételérzékenység, ételallergia esetén a profil oldalon hoztunk létre egy olyan lehetőséget, hogy a receptjeinkben szereplő bármely alapanyag kitíltható legyen a receptkereséskor - Ne legyen benne lista