Az egy adag mennyisége felnőtt emberre vonatkozik. A gyermekek koroktól és élethelyzetüktől a felnőtt adag negyedét-felét fogyasztják, a kamaszok akár másfél kétszeresét, míg idős embereknek a felnőtt adagnál ismét kevesebb szabad fogyasztaniuk.
Néhány irányadó mennyiség:
- Kencék - 30gr
- Levesek (nem főételként) - 3 dl
- Levesek (főételként) - 4,5 dl
- Egytálételek - 250gr
- Feltétek (nem húsból készültek) - 80gr
- Főzelék - 2,5 dl
- Kenyér féle - 80gr
- Zsömle, kifli - 1db
- Mártás - 1-1,5 dl
- Tészta főételnek - 10-15 dkg
- Krumpli (köretnek) - 20-25 dkg
- Zöldköret - 15-20 dkg
- Főzelék - 25 dkg
- Rizs, tarhonya (köret) - 10 dkg
- Vörös hús (csont nélkül) feltét - 12-20 dkg
- Vörös hús (csontos) feltét - 18-25 dkg
- Csirke, tyúk, pulyka (csontos) feltét - 25-35 dkg
- Kacsa, liba (csontos) feltét - 25-40 dkg
- Hal feltét - 20-30 dkg
- Kolbász, hurka - 20-25 dkg
- Saláta köretként - 70gr
- Saláta főételként - 100-200gr
- Aprósütemények - 4db vagy 120gr
- Tepsis sütemények - 2db vagy 200gr
- Torták szelet - 1db vagy 200gr
- Pogácsa félék - 4db vagy 80-120gr
- Rétes - 2db vagy 150gr