Medvehagymás pogácsa
Elkészítés
A lisztbe tesszük a vajat, majd elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól összegyúrjuk. A tálat letakarjuk egy fóliával, majd a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.
Amíg pihen a tészta, addig elkészítjük a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk egy deszkán, a vajat egy kissé megpuhítjuk és jól elkeverjük a medvehagymával.
Ha pihent a tésztánk, lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vaj felével, majd a felső részét ráhajtjuk a közepére, ezt is megkenjük, és az alsó részt is ráhajtjuk. Majd ezt is megkenjük, a két oldalát behajtjuk a közepéig. És még ezt is összehajtjuk félbe. Tiszta konyharuhával letakarva, fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra, akkor ezt a hajtogatást megismételjük. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk, és fél órát ismét pihen. Ha letelt a fél óra akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
-
- 12
-
-
-
-
Alapanyagok
Rétegzéshez:
- 10 dkg Medvehagyma levél 
- 15 dkg Vaj 
Hozzávalók:
- 50 dkg Vaj 
- 1 kg Finomliszt BL55 
- 50 g Élesztő 
- 1 csipetnyi Kristálycukor
- 2 db Tojás (11 g)
- 375 g Tejföl, 20%-os 
- 1 dl Tej-2,8% (9 g)
- 2 evőkanál Só (40 g)
Tetejére:
- 1 db Tojás (55 g)
Tápanyagtartalom (1 adag)
- kcl: 769
- CH: 61.2 g
- fehérje: 15.8 g
- zsír: 51.2 g