Mit ehetek | Mákfelfújt meggyszósszal

Mákfelfújt meggyszósszal

Mákfelfújt meggyszósszal
Mákfelfújt meggyszósszal

Elkészítés

A vajból, lisztből és tejből besamelt készítünk. Ízesítjük sóval, vaníliás cukorral, 2 ek. cukorral. Ha egy kicsit hűlt, hozzkeverjük a darált mákot, a citromlevet. A tojásfehérjét pici sóval habosra verjük. A tojássárgákat 2 ek. cukorral fehéredésig verjük. Előbb a tojássárgáját adjuk a mákos masszához, majd fokozatosan belekeverjük a tojáshabot is. Az utolsó adaghoz keverjük a darát is. Jól kivajazott, lisztezett kisebb őzgerinc formába öntjük a felfújtmasszát, és letakarjuk alufóliával. Kb. a forma 2/3-ig érjen a massza. Tegyük a lefedett formát egy nagyobb tepsibe, amelybe forralt vizet öntünk, és így tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. 1 órát gőzöljük. Miután kivettük, hagyjuk egy kicsit hűlni, és borítsuk tálra. 
A meggybefőttet melegítsük fel, adjuk hozzá az ízesítőket, és amikor forr, a kevés befőttlével összekevert keményítőt is. Még 1 percig folyamatosan kevergetve melegítsük. Tálaláskor a mákfelfújt szeletre kanalazzuk rá a mártást.


    • adag4
    • Gyermekeknek
    • Kamaszoknak
    • Felnőtteknek
    • Időseknek
    • Tavaszi
    • Kora nyári
    • Késő nyári
    • Őszi
    • Téli
    • Délelőtt
    • Ebédre
    • Este
    • Egész nap
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Elkészítési idő
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Nehézség
    • Költség
    • Költség
    • Költség

Alapanyagok

Hozzávalók:
  • 1 csipetnyi Só
  • 1 evőkanál Búzadara (14 g)
  • 2 db Tojás (11 g)
  • 4 csapott evőkanál Kristálycukor (6 dkg)
  • 3 evőkanál Citromlé (30 g)
  • 1 zacskó Vaníliás cukor (10 g)
  • 5 dl Tej-2,8% (45 dkg)
  • 5 dkg Finomliszt BL55 
  • 5 dkg Vaj 
  • 10 dkg Darált mák 
Mártáshoz:
  • 1 evőkanál Keményítő - burgonya (10 g)
  • fél mokkáskanál Őrölt szegfüszeg (1 g)
  • fél mokkáskanál Őrölt fahéj (1 g)
  • 3 evőkanál Citromlé (30 g)
  • 1 zacskó Vaníliás cukor (10 g)
  • 1 pohár Meggy befőtt (26 dkg)
Forma kikenéshez:
  • 2 csapott evőkanál Finomliszt BL55 (20 g)
  • 1 mokkáskanál Vaj (2 g)

Tápanyagtartalom (1 adag)

  • kcl: 528
  • CH: 63.8 g
  • fehérje: 13.3 g
  • zsír: 23.7 g