Mákfelfújt meggyszósszal
Elkészítés
A vajból, lisztből és tejből besamelt készítünk. Ízesítjük sóval, vaníliás cukorral, 2 ek. cukorral. Ha egy kicsit hűlt, hozzkeverjük a darált mákot, a citromlevet. A tojásfehérjét pici sóval habosra verjük. A tojássárgákat 2 ek. cukorral fehéredésig verjük. Előbb a tojássárgáját adjuk a mákos masszához, majd fokozatosan belekeverjük a tojáshabot is. Az utolsó adaghoz keverjük a darát is. Jól kivajazott, lisztezett kisebb őzgerinc formába öntjük a felfújtmasszát, és letakarjuk alufóliával. Kb. a forma 2/3-ig érjen a massza. Tegyük a lefedett formát egy nagyobb tepsibe, amelybe forralt vizet öntünk, és így tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. 1 órát gőzöljük. Miután kivettük, hagyjuk egy kicsit hűlni, és borítsuk tálra.
A meggybefőttet melegítsük fel, adjuk hozzá az ízesítőket, és amikor forr, a kevés befőttlével összekevert keményítőt is. Még 1 percig folyamatosan kevergetve melegítsük. Tálaláskor a mákfelfújt szeletre kanalazzuk rá a mártást.
-
- 4
-
-
-
-
Alapanyagok
Hozzávalók:
- 1 csipetnyi Só
- 1 evőkanál Búzadara (14 g)
- 2 db Tojás (11 g)
- 4 csapott evőkanál Kristálycukor (6 dkg)
- 3 evőkanál Citromlé (30 g)
- 1 zacskó Vaníliás cukor (10 g)
- 5 dl Tej-2,8% (45 dkg)
- 5 dkg Finomliszt BL55 
- 5 dkg Vaj 
- 10 dkg Darált mák 
Mártáshoz:
- 1 evőkanál Keményítő - burgonya (10 g)
- fél mokkáskanál Őrölt szegfüszeg (1 g)
- fél mokkáskanál Őrölt fahéj (1 g)
- 3 evőkanál Citromlé (30 g)
- 1 zacskó Vaníliás cukor (10 g)
- 1 pohár Meggy befőtt (26 dkg)
Forma kikenéshez:
- 2 csapott evőkanál Finomliszt BL55 (20 g)
- 1 mokkáskanál Vaj (2 g)
Tápanyagtartalom (1 adag)
- kcl: 528
- CH: 63.8 g
- fehérje: 13.3 g
- zsír: 23.7 g