Magos tönköly kenyér
Elkészítés
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, melyre pár csepp citrom levét csepegtetünk (ez felfuttatja a szódabikarbónát). 1 dl kézmeleg vízben keverás közben felfuttatjuk a borkőport, ráöntjük a lisztre. A fűszereket, az olajat, 3 dl meleg vizet, a sót hozzáadjuk a liszthez, és jól kidolgozzuk a tésztát. Nyújtódeszkára borítjuk a tálból a tésztát és cipózva végezzük a kidolgozást, így könnyebb. Fedeles edénybe 1 ek. olajat teszünk, ebbe a tésztát megforgatjuk és 1 óra hosszáig takaróba burkolva meleg helyen pihentetjük. Majd kettévágva a tésztát, újra átdolgozzuk. Két sütőedényt 2 ek. olajjal kikenjük, korpával meghintjük, beletesszük a tésztát. A sütőt 5 percig teljes lángon hevítjük (tésztával együtt), majd közepes lángon 40-50 percig sütjük a kenyeret. (120 dkg kenyér lesz belőle.)
-
8
-
-
-
-
-
-
Alapanyagok
Hozzávalók:
- 1 mokkáskanál Só (3 g)
- 2 evőkanál Lenmag (22 g)
- 50 ml Étolaj - Napraforgóolaj (45 g)
- 4 csepp Citromlé
- 1 mokkáskanál Szódabikarbóna (2 g)
- 1 mokkáskanál Borkőpor (2 g)
- 2 evőkanál Köménymag - egész (12 g)
- 60 dkg Teljes kiőrlésű tönkölybúza-liszt 
Lábos kikenéshez:
- 1 csapott evőkanál Zabkorpa - gluténmentes (7 g)
- 1 evőkanál Étolaj - Napraforgóolaj (13 g)
Forma kikenéshez:
- 2 evőkanál Étolaj - Napraforgóolaj (26 g)
Tápanyagtartalom (1 adag)
- kcl: 373
- CH: 49.8 g
- fehérje: 12.9 g
- zsír: 13.1 g