Mit ehetek? | Lúgosítás étrendje

Lúgosítás étrendje

Testünk túlsavasodása sok egészségügyi problémáért felelős. A savasság megzavarja az összes sejtszintű aktivitást. A savasság oka lehet:

  • Túl sok savas étel fogyasztása.
  • Amikor mérgek halmozódnak fel a szervezetben, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el.
  • Testünk helytelenül bontja illetve semlegesíti a savakat.
  • A stressz és a negatív érzelmek is savakat termelnek, ez hozzájárul ahhoz, hogy a stresszes ember könnyebben megbetegszik.

Napjainkban túl nagy mértékben fogyasztunk savasító ételeket, mint pl. a hús, a tojás, sajt illetve italokat, mint a kávé, az alkoholos italok illetve az egyre növekvő cukorfogyasztásunk is hozzájárul a testünk elsavasodásához. Napi étkezésünk arányában egyre kevesebb olyan ételt fogyasztunk, amely gátolja, vagy csökkenti a szervezetünk savasodását. Ezek az ételek elsősorban a zöldségek és gyümölcsök.

A ph egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Lúgosító ételek - zöldség, gyümölcs - mellett sok vizet kell fogyasztanunk. A táplálkozásban kb. 80% lúgos ételek szerepeljenek és csak 20% savas étel.  

Lúgosító ételeink közül itt válogathatsz.

Mit jelent az, hogy savasodik vagy lúgosodik a szervezet?

Minden egyes sejt életműködéséhez szükséges az emberi szervezetben az állandó és optimális pH vegyi környezet. Az optimális szint 7,35 és 7,45 pH közötti érték, azaz enyhén lúgos kémhatás.

  • Savas kémhatás tartománya: pH 1-6,
  • Lúgos kémhatás tartománya: pH 7,1-14
  • Semleges kémhatás: pH 7

Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a szervezet azonnal gondoskodik a visszaállításról. Verejtékezéssel a bőr, a vesék vizelet-kiválasztással, a tüdő a széndioxid kibocsátással. Azért, hogy ne lúgosodjon tovább a szervezet, az anyagcsere folyamán önmag és termel savakat (ecetsav, húgysav, tejsav, sósav) A savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések mind arra a törekvésre irányulnak, hogy a felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktivizálódjon a lúgosítási rendszer. A létrejövő, betegségtünetek a szervezet méregtelenítési, öngyógyító folyamatának része.

A savasodás okai:

  • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás, jóval több savasító hatású ételt veszünk magunkhoz, mint lúgosítót.
  • Vitamin és ásványianyag hiány.
  • Sok adalékanyagot, savasítót tartalmazó étel fogyasztása. Nehézfém telítettség.
  • Savasító italok, kávé, kóla, édes üdítők.
  • Kevés vízbevitel.
  • Kevés mozgás és kevés friss oxigénfelvétel.
  • Káros földsugárzások hosszantartó hatása.
  • Stresszes életmód.
  • Dohányzás.
  • Alkohol.

A savasítás tünetei:

  • Candida albicans jelenléte
  • immunrendszer gyengesége.
  • Túlsúly, elhízás.
  • Soványság, étvágytalanság
  • Szív és érrendszeri betegségek.
  • Agyvérzés kialakulása.
  • Emésztőrendszeri zavarok.
  • Ízületi és izomfájdalmak.
  • Gyulladásos folyamatok
  • Fáradtság, kimerültség.
  • Alvászavarok.
  • Afták, fekélyek a szájban.
  • Cellulitis.
  • Csontritkulás felgyorsulása.
  • Daganatok kialakulása.
  • Fül, orr, gégészeti betegségek.
  • Cukorbetegség.
  • Pattanások, ekcéma.
  • Hajhullás, töredezés.
  • Allergiás, asztmás tünetek.
  • Depresszió, szorongás.

Savasodás ellen teendők
  • Kiegyensúlyozott táplálékfelvétel, 20 % savas 80 % lúgosító ételek.
  • Friss, adalékmentes táplálkozás.
  • Vitamin és ásványianyagok pótlása, ha szükséges.
  • Nyugodt, alapos rágás.
  • Este már ne terheljük a gyomrot.
  • Több folyadékfogyasztás (tiszta víz, üres fehér, zöld, vagy gyümölcstea).
  • Több mozgás a friss levegőn.
  • Káros földsugárzások kerülése.
  • Dohányzás és alkohol elhagyása.
  • Felesleges cukrok kerülése.
  • Bioenergiai kezelések.

​​​​​​​​​​​​​​

Melyek a lúgosító ételek, italok?

Az, hogy egy táplálék, illetve tápanyag savasító, vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze, színe, állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás, bontás, raktározás, kiürítés során milyen jellegű alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen anyagcsere folyamatokon keresztül megy át ahhoz, hogy hasznosítható legyen a sejtek számára.

A különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok finomított fehér liszt és a belőle készített ételek, a gyümölcsök nagy része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással bírnak. A savasító ételek mellé ajánlatos lúgosító ételeket társítani, mivel ezek segítségével tehermentesítjük az emésztőrendszert a savtalanítási működésben.

Lúgosító ételek: Zöldségek és zöld levelek, zöld levek. A paradicsom csak nyersen fogyasztva lúgosít, főzve savasít. A kukorica erősen savasító, az édesburgonya burgonyafélék, hüvelyesek korlátozott mértékben fogyaszthatók, a babfélék csíra formájában a legjobbak. A füvek tápanyagértéke gazdag, és lúgosító hatásuk is jó (Búzafülé árpafű például). Mikroalgák is nagyon hasznosak, remek tápanyagforrások, de csak kiszerelt formában szabad használni őket. A csírák rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak, és erőteljes a lúgosító hatásuk. A gyümölcsök közül a citrom, a lime és a Grapefruit, az éretlen banán, a meggy és a friss kókuszdió lúgosít.