Testünk túlsavasodása sok egészségügyi problémáért felelős. A savasság megzavarja az összes sejtszintű aktivitást. A savasság oka lehet:
- Túl sok savas étel fogyasztása.
- Amikor mérgek halmozódnak fel a szervezetben, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el.
- Testünk helytelenül bontja illetve semlegesíti a savakat.
- A stressz és a negatív érzelmek is savakat termelnek, ez hozzájárul ahhoz, hogy a stresszes ember könnyebben megbetegszik.
Napjainkban túl nagy mértékben fogyasztunk savasító ételeket, mint pl. a hús, a tojás, sajt illetve italokat, mint a kávé, az alkoholos italok illetve az egyre növekvő cukorfogyasztásunk is hozzájárul a testünk elsavasodásához. Napi étkezésünk arányában egyre kevesebb olyan ételt fogyasztunk, amely gátolja, vagy csökkenti a szervezetünk savasodását. Ezek az ételek elsősorban a zöldségek és gyümölcsök.
A ph egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Lúgosító ételek - zöldség, gyümölcs - mellett sok vizet kell fogyasztanunk. A táplálkozásban kb. 80% lúgos ételek szerepeljenek és csak 20% savas étel.
Lúgosító ételeink közül itt válogathatsz.
Mit jelent az, hogy savasodik vagy lúgosodik a szervezet?
Minden egyes sejt életműködéséhez szükséges az emberi szervezetben az állandó és optimális pH vegyi környezet. Az optimális szint 7,35 és 7,45 pH közötti érték, azaz enyhén lúgos kémhatás.
- Savas kémhatás tartománya: pH 1-6,
- Lúgos kémhatás tartománya: pH 7,1-14
- Semleges kémhatás: pH 7
Amennyiben eltolódik az optimális pH egyensúly, a szervezet azonnal gondoskodik a visszaállításról. Verejtékezéssel a bőr, a vesék vizelet-kiválasztással, a tüdő a széndioxid kibocsátással. Azért, hogy ne lúgosodjon tovább a szervezet, az anyagcsere folyamán önmag és termel savakat (ecetsav, húgysav, tejsav, sósav) A savasodással járó tünetek és szervi megbetegedések mind arra a törekvésre irányulnak, hogy a felesleges sav kiürüljön, vagy hogy aktivizálódjon a lúgosítási rendszer. A létrejövő, betegségtünetek a szervezet méregtelenítési, öngyógyító folyamatának része.
A savasodás okai:
- Kiegyensúlyozatlan táplálkozás, jóval több savasító hatású ételt veszünk magunkhoz, mint lúgosítót.
- Vitamin és ásványianyag hiány.
- Sok adalékanyagot, savasítót tartalmazó étel fogyasztása. Nehézfém telítettség.
- Savasító italok, kávé, kóla, édes üdítők.
- Kevés vízbevitel.
- Kevés mozgás és kevés friss oxigénfelvétel.
- Káros földsugárzások hosszantartó hatása.
- Stresszes életmód.
- Dohányzás.
- Alkohol.
A savasítás tünetei:
- Candida albicans jelenléte
- immunrendszer gyengesége.
- Túlsúly, elhízás.
- Soványság, étvágytalanság
- Szív és érrendszeri betegségek.
- Agyvérzés kialakulása.
- Emésztőrendszeri zavarok.
- Ízületi és izomfájdalmak.
- Gyulladásos folyamatok
- Fáradtság, kimerültség.
- Alvászavarok.
- Afták, fekélyek a szájban.
- Cellulitis.
- Csontritkulás felgyorsulása.
- Daganatok kialakulása.
- Fül, orr, gégészeti betegségek.
- Cukorbetegség.
- Pattanások, ekcéma.
- Hajhullás, töredezés.
- Allergiás, asztmás tünetek.
- Depresszió, szorongás.
Savasodás ellen teendők
- Kiegyensúlyozott táplálékfelvétel, 20 % savas 80 % lúgosító ételek.
- Friss, adalékmentes táplálkozás.
- Vitamin és ásványianyagok pótlása, ha szükséges.
- Nyugodt, alapos rágás.
- Este már ne terheljük a gyomrot.
- Több folyadékfogyasztás (tiszta víz, üres fehér, zöld, vagy gyümölcstea).
- Több mozgás a friss levegőn.
- Káros földsugárzások kerülése.
- Dohányzás és alkohol elhagyása.
- Felesleges cukrok kerülése.
- Bioenergiai kezelések.
Melyek a lúgosító ételek, italok?
Az, hogy egy táplálék, illetve tápanyag savasító, vagy lúgosító jellegű-e, azt nem az íze, színe, állaga határozza meg, hanem az, hogy a felszívódás, bontás, raktározás, kiürítés során milyen jellegű alkotórészeire bomlik le a tápanyag, és milyen anyagcsere folyamatokon keresztül megy át ahhoz, hogy hasznosítható legyen a sejtek számára.
A különféle húsok, tejtermékek, zsírok, cukrok finomított fehér liszt és a belőle készített ételek, a gyümölcsök nagy része, az édességek, édesített levek, az alkohol savasító hatással bírnak. A savasító ételek mellé ajánlatos lúgosító ételeket társítani, mivel ezek segítségével tehermentesítjük az emésztőrendszert a savtalanítási működésben.
Lúgosító ételek: Zöldségek és zöld levelek, zöld levek. A paradicsom csak nyersen fogyasztva lúgosít, főzve savasít. A kukorica erősen savasító, az édesburgonya burgonyafélék, hüvelyesek korlátozott mértékben fogyaszthatók, a babfélék csíra formájában a legjobbak. A füvek tápanyagértéke gazdag, és lúgosító hatásuk is jó (Búzafülé árpafű például). Mikroalgák is nagyon hasznosak, remek tápanyagforrások, de csak kiszerelt formában szabad használni őket. A csírák rengeteg ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak, és erőteljes a lúgosító hatásuk. A gyümölcsök közül a citrom, a lime és a Grapefruit, az éretlen banán, a meggy és a friss kókuszdió lúgosít.