Mit ehetek | Kerülhet fertőtlenítőszer a grapefruitmag kivonatba?
Kerülhet fertőtlenítőszer a grapefruitmag kivonatba?

Igen, a grapefruitmagnak tulajdonított antibakteriális hatást fertőtlenítőszer váltja ki. Ez persze nem tesz jót a bélbaktériumainknak. Ha kellően sokáig fogyasztottuk ezt a szert, akár komolyabb bélproblémát is okozhattunk magunknak. Ez pedig sok-sok ételallergia és a testünkben itt-ott megjelenő gyulladások kiváltója. E sok embert érintő, újabb mítoszt leromboló témára az Alimento facebook oldalán bukkantam rá.

Idézet a hivatkozott HerbalGram folyóiratban megjelent cikk fordításából:
"A piacon kapható grapefruitmag-kivonatokban találtak többek között triklozánt, metil-parabént, benzetónium- és benzalkónium-kloridot, és más fertőtlenítőszereket, sokszor igen nagy mennyiségben. Ezeknek káros mellékhatásai is lehetnek, a cikk leír egy esetet, amikor egy véralvadásgátlót szedő betegnek fokozott mértékben véraláfutásai lettek, ugyanis az általa szedett grapefruitmag-kivonatban található benzetónium-klorid gátolja a véralvadásgátlót lebontó egyik enzimet. A cikk azt is megjegyzi, hogy az évtizedek alatt változott az is, hogy milyen tartósítószereket tesznek a gyártók a grapefruitmag-kivonatba, hogy mindig egy lépéssel az elemzők előtt járjanak. Néhány olyan termék is előfordul a piacon, amiben nincs tartósítószer - ezeknek viszont nincs antimikrobiális hatása sem. Így tehát grapefruitmag-kivonat alapú terméket nincs értelme vásárolni semmilyen célra, függetlenül attól, hogy melyik gyártó melyik termékéről van szó."

 Ha  nem akarsz lemaradni egészségről, ételekről szóló blogjainkról, iratkozz fel hírlevelünkre

Egy szociológussal beszélgettünk a minap. Hogy jön ez a grapefruitmaghoz? A szociológiai kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy amit az egészséges életmódunkról, az egészségre és a valós információra való nyitottságunkról állítunk (szóban, írásban itt-ott), az köszönő viszonyba sincs a valósággal

Ennek két oka biztosan van. Mindkettő teljesen érthető, de csak saját magunk tudunk ellen tenni. Az egyik, hogy nagyon erős a külső kényszer arra, hogy egészségesebbnek, környezettudatosabbnak állítsuk be magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk. A másik ok, hogy annyi információ özönlik felénk, hogy automatikusan védekező álláspontba helyezkedünk, bezárunk.

Én magam is gyakran tartok információs tájékoztatót az étrend-kiegészítő választás szempontjairól. (Mindig 2 alternatív lehetőséget mutatok be a végén, egy nyílt és egy zárt értékesítési láncban kaphatót. Az előbbi ugyan kétszer annyiba kerül, mint az utóbbi, de mindkettő legalább vállal 90 nap megelégedettségi garanciát termékeire.)
Ilyenkor tapasztalom, hogy 100 emberből jó, ha 10 informálódni szeretne arról, hogy mire figyeljen, ha étrend-kiegészítőt vásárol. Pedig azok vagyunk, amit elfogyasztunk, legyen ez étel, ital, vitamin, csodabogyó vagy bármi más.

Nézzünk alaposan utána a dolgoknak, ne bízzuk egészségünket se az élelmiszeriparra, de még a vitamingyártókra se! 
Tényleg csak az van benne, amit ráír a gyártó? Valóban ellenőrizhetők az alapanyag források és azok előállítási minősége? Ha valami nem hat, legalább ne ártson. Ahogy a grapefruitmag-kivonatról is kiderült. Legalább fertőtlenítőszert ne tartalmazzon.

Minél nagyobb a választási lehetőségünk közel hasonló termékek között, annál nagyobb számban találunk olyan termékeket, amelyeknél egy szempont van csak: a profitot maximalizálása a szabályok betartása mellett. A szabályok pedig nem a legjobbat írják elő, hanem ami még éppen megfelel.
Sok gyártónak nincs olyan küldetéstudata, amely arra ösztönözné, hogy bizonyítottan egyre egészségesebb termékeket juttasson el vevőihez.

Ezért egyre figyelmesebbnek kell lennünk, főleg ha valamit rendszeresen fogyasztunk. Ez igaz minden élelmiszerre, italra, étrend-kiegészítőre. Szinte minden dietetikus elmondta a divat diéták a betegségek tükrében interjúk során: alapvető, hogy tudjunk tájékozódni a termékek feliratain. És nem csak a kalória és a főbb makrotápanyagok vagy csak az E betűk számossága fontos itt. De erről jövő héten írunk.

 Ha  nem akarsz lemaradni egészségről, ételekről szóló blogjainkról, iratkozz fel hírlevelünkre

A cikket írta: Böcker Bea

Források:
Szkeptikusok társasága
Alimento hivetkozott bejegyzése
Amerikai Botanikai Tanács által kiadott HerbalGram folyóirat cikke

Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések