A felnőtt ember szervezetében kb.15-20 Mikrogramm jód található, melynek 70-80%-a a pajzsmirigyben van. A jód a pajzsmirigyhormonok szerves része, részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését.
Jód hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához, golyvához vezet. Ennek megelőzéséhez a felnőtteknek kb. 50-75 Mikrogramm jódra van szüksége. Viszont a túlzottan nagy jódbevitel toxikus tüneteket, fokozott pajzsmirigyműködést idéz elő.
Jódhiány esetén jó tudnunk, hogy néhány növényi eredetű élelmiszer a jód hasznosulását gátolja (pl: kelbimbó, kel, retek).
A növények jódtartalma talaj jódtartalmától függ. Az állati eredetű élelmiszerek jódtartalmát a takarmány, ill. az ivóvíz jódszintje befolyásolja. Ezért csak a konkrét élelmiszer forrás ismeretében lehet pontosabban a bevitt jódmennyiséget kiszámolni.
Jódban gazdag állati eredű élelmiszerek: tengeri halak, kagylók, tojássárgája.
Jódban gazdagabb növényi élelmiszerek: tengeri alga, hínár, hagyma, sárgabarack, datolya, szilva, petrezselyem.
Válogass jód gazdag ételeink közül, melyeket itt találod.
Később kerül feltöltésre!