Mit ehetek? | Időskorúak étrendje

Időskorúak étrendje

A "lassú hervadás" leghatásosabb lassító tényezője közé tartozik az egészséges táplálkozás. A középkorunk és azt követő időszakunk egészségi állapotát a korábbi életvitelünk, táplálkozásunk határozza meg. Ezt gyakran elfelejtjük és 30-40 éves korunkban döbbenünk rá, hogy már nem a régi az emésztésünk, már nem bír annyit a szervezetünk. 
Ebben a korban sem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást, de a hosszú évek "romboló" életmódja, étkezése miatti problémák már nem minden esetben szüntethetők meg.

De néhány jó tanács - és azok megfogadása - segítségünkre lehet egészséges életünk meghosszabbításában. 

Időskorúaknak szóló ételeink közül itt válogathatsz.

Néhány jótanács

Az életkor előrehaladtával csökken a sós és az édes íz iránti érzékenységünk, ami miatt egyre több só és cukor kerül szervezetünkben. A fokozott izzadással járó sportolás ideje is egyre csökken életünkben, ezt gyakran teljesen elhagyjuk.

A túlzott sóbevitel fokozza a magas vérnyomás kialakulás lehetőségét, az pedig növeli a szívinfarktus, és az agyvérzés kockázatát.
Ezért kerüljük a túlzott só fogyasztását. Ha még tudunk, akkor hetente többször végezzünk izzasztó aktivitást. Célszerű a napi megehető sómennyiség kb. 2/3-át kitenni egy kis tálkába, és abból sózni az ételeinket, így láthatóvá tesszük, mennyi sót is fogyaszthatunk még.

A túlzott édesítés a fogazat romlásához és az elhízáshoz vezet. Napi szinten ne fogyasszunk édes ételeket, édes íz iránti igényünket gyümölcsök, aszalt gyümölcsök fogyasztásával elégíthetjük ki.  Hetente 1-2 alkalommal nyugodtan fogyaszthatunk 1-1 szelet süteményt vagy adagnyi édes ételt.

Az ízérzék csökkenésével az ételeket intenzívebben érdemes fűszerezni, de a csípős ízesítőket már kerüljük. A zöldfűszereket - mint pl. kakukkfű, majoranna, bazsalikom, oregano - részesítsük előnyben. Ezzel elősegítjük az emésztőnedvek megfelelő termelődését.

Foghiány esetén szükséges lehet a pürésítés, ilyenkor inkább nyers ételeket fogyasszunk, pépesített nyers zöldségek, gyümölcsök. Ha van fogazatunk, az ételt még alaposabban rágjuk meg, mert emésztőrendszerünk "aktivitása" is csökkent, ezzel segíthetjük a könnyebb emésztést.

Idősebb korban több fehérjére, akár 20 %-kal többre is szükségünk van, ezért naponta több étkezésnél fogyasszunk növényi vagy állati eredetű fehérjét. Szinte mindennap együnk valamilyen lencse- vagy babfélét, sárgaborsót. Ezeket készíthetjük salátának, főzeléknek, krémnek, levesnek, köretnek.

Hetente legalább 2x együnk tengeri halat, ha ezt nem szeretjük, szedjünk naponta Omega 3 készítményt. (Itt figyelni kell arra, hogy melyiket választjuk, mert az összes készítményből csak 23 gyártó vállalta a világon, hogy kőolajmentes készítményt állít elő! ITT írjuk le, hogyan tesztelhető, hogy van-e a készítményben kőolaj.) A rendszeres halfogyasztás vagy megfelelő Omega3 étrendkiegészítő fogyasztása érelmeszesedés esetén képes megelőzni a trombózisos szövődmények kialakulását.

Miután az érrendszerünk idősebb korban már rugalmatlanabb, már itt ott lerakódások megjelennek benne, a túlzott zsírbevitellel növeljük az érelmeszesedés kialakulásának és szövődményeinek kockázatát. 
Kerüljük a zsírban való sütést - pl. a rántott húst diétásan,, sütőben készítsük. A kenyeret vékonyabban kenjük meg, vagy fogyasszunk vaj, zsír helyett pürésített zöldségkrémeket, esetleg olívaolajjal is fogyaszthatjuk a kenyeret. K
erüljük a zsíros húsokat, húskészítményeket és zsíros tejeket, tejtermékeket, valamint a belsőségeket is.
Az ételeket diétásan készítsük el, használjunk inkább növényi olajat.

Egy szó mint száz, táplálkozzunk változatosan, ahogy a hosszú életűek teszik, minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és tegyük ezt minden nap. Étrendünket egészítsük ki sovány húsokkal, halakkal, és amennyiben ehetünk kevés sovány tejjel, tejtermékkel, valamint hüvelyesekkel, gombákkal, gabonákkal.