Mit ehetek | Hogyan válassz vitamint? - A mesterséges intelligencia tanácsai
Hogyan válassz vitamint? - A mesterséges intelligencia tanácsai

És eljött. Van, aki nagyon várta, sokan nem, de a gyerekeink ismét közösségbe, iskolába, oviba járnak.

Berontunk a különböző boltokba, gyógyszertárakba és próbálunk valami vitamint választani, hogy ezzel segítsük gyerekeink immunrendszerét, nehogy megint 1 hét után ismét beteg legyen, ahogy tavaly.

Ezer és ezer féle étrend kiegészítő közül kellene a legjobbat, a megfizethetőt, meg persze olyat venni, amit a gyerek meg is eszik. De jó lenne, ha idén kevesebbszer lenne beteg, gyorsabban gyógyulna és egyébként is energikusabb, figyelmesebb lenne!

Az étrend kiegészítő választáshoz adunk most támogatást. Milyen szempontok alapján válogass a különböző márkák között.
Ehhez pedig megkérdezem az AI-t (mesterséges intelligenciát), hogy a vitaminok gyártási háttere alapján adja meg a preferencia sorrendjét és azt is, hogy melyiknek mik az előnyei, hátrányai
Mielőtt követ dobnál rám, az AI által leírtakat már többször olvastam azon hiteles szakmai források cikkeiben, amelyekre maga az AI is hivatkozik. Magad is utánajárhatsz ezeknek, a hiteles forrásokról egy következő cikkben írok.

Sokszor hallom, hogy ááá, ez is csak vitamin, hogy vitamin és vitamin között nincs különbség, hisz azonos molekuláról van szó. Akkor mégis mi lehet az oka, hogy az egyik valóban hosszú távon is segít, míg a másik nem igazán?

Az étrend kiegészítő olyan, mint egy cukrászati mestermű és nem mint egy kőleves.
A cukrászmester tortája konkrét forrásból származó alapanyagokhoz igazított pontos mennyiségek és arányok alapján készül. Ha megváltozik a beszállító, máshonnan érkezik az alapanyag, újra kell alkotni a receptúrát.
A kőlevesnél rengeteg féle alapanyag és azok bármilyen kombinációja lehetséges. Megehető lesz így is úgy is, de megismételni többi sose tudjuk.

Miért érdekesek ezek a mennyiségek, arányok egy étrend kiegészítőben?
Azt szeretnénk, ha hatásos és hatékony, sőt! egészséget nem károsító lenne egy étrend kiegészítő, igaz?
Ám az étrend kiegészítő minősége és hatékonysága az összetevők minőségétől és azok arányaitól függ, valamint attól, hogy az adott összetevők mennyire kompatibilisek egymással és az adott személy szervezetével. Ez egy kulcsfontosságú kérdés. A kutatások és klinikai vizsgálatok segítenek meghatározni, hogy melyik összetevők milyen hatással vannak a testre, és mivel kombinálva, milyen arányban kellene őket alkalmazni.

Ebből teljesen logikusan következik, ha tisztán szintetikus alapanyagokból készül egy termék, pl. C vitamin, akkor két különböző gyártó terméke között igazából nem lehetne különbség! Mégis ilyen termékeknél is mind összetételben, mint árban óriási az árkülönbség. Pedig az optimálistól eltérő mennyiségek és arányok már csak gyengébb hatékonyságot eredményeznek.

Ha növényi kivonatokat is tartalmaz az étrend kiegészítő, akár minden különböző betakarításból származó alapanyagnál a receptúrát biztosan változtatni kellene. Hisz a növények tápanyagtartalma a környezetétől - napsütés, eső, talajminőség, stb. - erősen függ. Vagyis itt muszáj, hogy a gyártónál legyen állandó tesztelés, minőségellenőrzés, amihez kutatók, szakemberek és természetesen laboratóriumok is szükségesek. Ha ilyen háttérrel nem rendelkezik egy gyártó, akkor csak az optimálisnál alacsonyabb hatásosságú terméket képes csak előállítani. Mondjuk az is igaz, ha van 1-2 kutató az még nem garantálja a maximális hatékonyságot.

A gyártási háttér alapján érdemes rendezni az étrend kiegészítőket. Ezek lényegében a következők:

 • Minősített vagy Nem minősített
 • Szintetikus vagy Növényi kivonatokat tartalmazó, esetleg ezek kombinációja
 • Hagyományos termelésből származó vagy organikus termelésből származó növényeket tartalmaz

Mit takarnak a különböző hátterek?

Minősítésről

A legfontosabb ma már, hogy rendelkezzen valamilyen független minősítéssel. A minimum itt az, hogy gyógyszergyár minőségű legyen egy vitamin. Mit is takar ez?
Például azt, hogy 
a januárban legyártott tabletta pont ugyan olyan, mint az augusztusban gyártott. Ugyan ki szeretné, hogy a C vitaminja rózsaszín legyen az egyik hónapban, a másikban pedig sárga, aztán nagyobb, utána meg más állagú? Márpedig ez előfordul olyan gyártóknál, amelyek nem rendelkeznek gyógyszergyári minőséget biztosító minősítéssel. Elég gáz lenne, ha a gyógyszereink hol ezt, hol azt tartalmaznák, időnkét 10x-es máskor 0 hatóanyaggal. Szóval ennek ez a lényege.

Minősített termékek előnyei és hátrányai

A harmadik fél minőségbiztosítása vagy minősítése azzal jár, hogy külső független szervezet vagy laboratórium rendszeresen ellenőrzi a termék minőségét, összetételét és biztonságosságát.

Előnyök:

1.    Független értékelés: A harmadik fél minősítése egy független, külső szervezet vagy laboratórium részvételét jelenti a termék minőségének értékelésében. Ez növeli a termék transzparenciáját (átláthatóságát) és a vásárlók bizalmát.

2.    Hitelesséés megbízhatóság: A harmadik fél minősítése megerősíti a vállalat vagy termék hitelességét. A minősítések azt jelzik, hogy a termék megfelel bizonyos minőségi és biztonsági szabványoknak, és hozzájárulnak a fogyasztók bizalmához.

3.    Versenyelőny: A minősítéssel rendelkező termékek gyakran kiemelkednek a piacon, mivel azokat tekintik megbízhatóbbnak és magasabb minőségűnek. Ez versenyelőnyt teremthet a vállalat számára.

4.    Piaci elismertség: Néhány harmadik fél minősítése széles körben elismert és ismert a piacon, például az NSF, a USP vagy a GMP. Ezen minősítések megléte megerősítheti a termék értékét és minőségét.

Hátrányok:

1.    Költségek: A harmadik fél minősítése vagy tanúsítása költséges lehet a vállalat vagy termék számára. A minősítések megszerzése, fenntartása és a minőségellenőrzési folyamatok finanszírozása több erőforrást igényel.

2.    Időigény: A minősítési folyamat hosszú időt vehet igénybe. A terméknek és a gyártási folyamatnak meg kell felelnie a kritériumoknak, és a minősítési folyamat végrehajtása, dokumentációk készítése és a követelmények teljesítése időigényes lehet.

3.    Túlzott bürokrácia: A minősítési folyamat számos bürokratikus eljárást és adminisztratív munkát vonhat maga után. Ez időigényes és erőforrásokat igénylő feladat lehet.

4.    Minőségellenőrzéés szabályozás: A harmadik fél minősítése szigorú minőségellenőrzést és szabályozást jelenthet a vállalat számára. Ez szükségessé teszi a folyamatos minőségi fejlesztést és ellenőrzést.

NEM! minősített termékek előnyei és hátrányai

Előnyök:

1.    Alacsonyabb költségek: A harmadik fél minőségbiztosítási folyamata és az ehhez kapcsolódó minősítések nem kevés költségekkel járnak a gyártók és vállalatok számára. Ha egy termék nem rendelkezik ezzel a minősítéssel, akkor olcsóbban készíthető.

2.    Gyorsabb bevezetés a piacra: A minőségbiztosítás folyamata időigényes lehet. A harmadik fél minőségellenőrzés hiánya esetén a termék gyorsabban bevezethető a piacra.

Hátrányok:

1.    Kevésbé megbízható minőség: A harmadik fél minőségellenőrzés nélkül a termék minősége és hatékonysága kétséges. A fogyasztók nem tudják biztosan, hogy a termék tartalmazza-e az összes ígért összetevőt és a megfelelő koncentrációban.

2.    Mellékhatások és biztonságosság: A minőségbiztosítás nélkül könnyebb a termékben káros vagy potenciálisan veszélyes anyagok jelenlétét nem észlelni. Ez allergiás reakciókhoz, mellékhatásokhoz vagy akár súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

3.    Hiányzó transzparencia: A harmadik fél minőségbiztosítás általában növeli a termék transzparenciáját. A minősített termékek gyakran nyilvánosságra hozzák az összetételüket és a minőségi tesztek eredményeit. A minőségbiztosítás nélküli termékeknél a fogyasztók nem rendelkeznek ezekkel az információkkal.

Összességében a harmadik fél minőségbiztosításának hiánya azzal járhat, hogy a termék minősége és megbízhatósága kétségessé válik.

Ha ezt vásárlóként végig olvassuk, akkor ki akarna ezek alapján nem minősített terméket venni? Ám a minősítés számunkra azt hozza, hogy igen, ezek drágábbak, mint a nem biztonságos, nem minősített termékek.
Vagyis döntenünk kell, a biztonság a fontos vagy az, hogy olcsó legyen?

Tisztán szintetikus vagy tartalmaz növényi kivonatot is?

Egy étrend kiegészítőben a szintetikus összetevők lehetnek kémiai anyagok, vagy laboratóriumi úton előállított természetes anyagok is. Ez egy óriási különbség!
A szintetikus anyagok nem feltétlenül jelentenek kémiai anyagokat.
Szintetikus összetevők olyan anyagokat jelentenek, amelyek laboratóriumi úton állítottak elő, vagyis nem a természetes környezetből vagy a növényekből vagy állatokból származnak.

Míg néhány szintetikus összetevő bizonyos előnyöket nyújthat, például hatékonyságot növeli vagy stabilizáló tulajdonsággal rendelkezik, vannak olyan esetek, amikor a természetes forrású anyagok előnyösebbek lehetnek a szervezet számára.

Bizonyos emberek allergiás reakciókat tapasztalhatnak a szintetikus vegyszerekre, vagy kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, amelyeket szednek. Emellett a szintetikus összetevők hiánya a termék természetességének és megbízhatóságának kérdéseit is felveti.

Például néhány szintetikus összetevő között megtalálhatók a következők nem kémiai vegyszerek:

1. Vitaminok éásványi anyagok: Sok étrend-kiegészítőben található szintetikus vitaminkészítmények, például B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin és ásványi anyagok. Ezeket a vegyületeket laboratóriumi úton állítják elő.

2. Aminosavak: Az aminosavak az építőkövei a fehérjéknek, és szintén szintetikusan előállíthatók, például mint a glutamin vagy arginin.

3. Koenzimek és enzimek: Ezek olyan vegyületek, amelyek részt vesznek a szervezet biokémiai folyamataiban. Néhányat szintetikusan állítanak elő.

4. Fitokémiai kivonatok: Néhány növényi kivonatot, például a kurkumint vagy a resveratrolt, szintetikusan is elő lehet állítani.

5. Probiotikumok és prebiotikumok: Az emésztést támogató baktériumokat is elő lehet állítani szintetikusan és kiegészítőként alkalmazni.

Fontos megérteni, hogy a "szintetikus" nem feltétlenül jelenti azt, hogy az összetevők károsak vagy kevésbé hatékonyak lennének, mint a természetes változatok. A szintetikusan előállított anyagok pontosan definiáltak és szigorú minőségellenőrzés alatt állhatnak. Ezért előfordulhat, hogy a tisztán organikus termékek hatása vagy biológiai rendelkezésre állása nem olyan erős vagy stabil, mint a szintetikus anyagokat tartalmazó termékeké.

Azt mondhatjuk, hogy általában az étrend-kiegészítők esetében az organikus alapanyagokat tartalmazó termékek előnyösebbek lehetnek az egészség szempontjából, mivel ezek a termékek kevesebb vegyi anyagot és adalékot tartalmazhatnak, amelyek potenciálisan negatív hatásokat okozhatnak. Míg ugyan ez nem igaz a hagyományos, vegyszeres termesztésű növényeket tartalmazó kiegészítőkre! Lásd majd az AI preferencia sorrendjét és indoklását.

Hagyományos termesztésből vagy organikus termesztésből származó összetevőkről

A hagyományos termelésből származó növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők

Előnyök:

 1. Elérhetőség és ár: A hagyományos termelésből származó növényi kivonatok könnyebben és szélesebb körben elérhetőek lehetnek, és általában alacsonyabb áron érhetők el, mint az organikus termékek.

 2. Kutatott hatások: Bizonyos növényekről és összetevőkről már hosszú ideje tudunk, és sok esetben kutatások igazolják a pozitív egészségügyi hatásokat. Ezek a termékek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyekről már sok tudományos információ áll rendelkezésre.

 3. Táplálkozási előnyök: A növényi kivonatok és összetevőkről az a feltételezés, hogy tápanyagokban gazdagok, például vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Bár a tápanyagtartalom a növény termesztési körülményeitől erősen függ. 

    Hátrányok:

 1. Vegyi anyagok és maradék: A hagyományos termesztés során használt növényvédő szerek és vegyi anyagok maradványai a növényekben és termékekben megtalálhatók lehetnek, és ezek potenciálisan káros hatásokkal járhatnak.
 2. Környezeti hatások: A hagyományos termesztési módszerek gyakran magukban foglalhatják a talaj- és vízszennyezést, ami környezeti problémákat okozhat.

 3. Alacsonyabb tápanyagtartalom: Jó pár hagyományosan termesztett növény alacsonyabb tápanyagtartalmú, mint az organikus társa, mivel a modern mezőgazdasági gyakorlatok gyakran a termésátlag és a gyors növekedés maximalizálására összpontosítanak.

 4. Mellékhatások és minőségi kérdések: Néhány hagyományos növényi kivonat potenciális allergiás reakciókat vagy mellékhatásokat okozhat. Emellett a hagyományos termelési módszerekből származó alapanyagokat tartalmazó kiegészítőknél a minőségét és megbízhatóságát is befolyásolja az alapanyagok esetleges kontaminációja (szennyezettség) vagy eltérő minőségű alapanyagok használata.

Az organikus termelés során a növényeket vegyszermentesen termesztik, és a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmazzák.

Előnyök:

 1. Kevesebb vegyi anyag: Az organikus termelés során nem használnak szintetikus növényvédő szereket, műtrágyákat vagy genetikailag módosított szervezeteket (GMO-kat), így a kiegészítőkben lévő növényi kivonatok nagyobb valószínűséggel szabadok ezektől a vegyi anyagoktól.

 2. Magasabb tápanyagtartalom: Egyes kutatások szerint az organikus termelésből származó növényeknek magasabb lehet a tápanyagtartalma, például antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok szempontjából.

 3. Környezetbarát gyakorlatok: Az organikus mezőgazdasági gyakorlatok hozzájárulhatnak a talaj és a vízminőség megőrzéséhez, a biodiverzitás támogatásához és a környezetvédelemhez.

 4. Kevesebb szennyező anyag: Az organikus termelésben nem alkalmaznak mesterséges szennyező anyagokat, mint például az antibiotikumok vagy növekedési hormonok, amelyek a hagyományos mezőgazdaságban előfordulhatnak.

Hátrányok:

 1. Magasabb költségek: Az organikus termelés költségesebb, mint a hagyományos termelés, és ez a magasabb költség áthathat e kiegészítők árára is.

 2. Alacsonyabb hozam: Az organikus termesztés gyakran alacsonyabb hozamot eredményezhet, mivel nem használhatók olyan hatékony növényvédő szerek vagy műtrágyák, amelyek a hagyományos mezőgazdaságban használatosak.

 3. Előforduló hibák: Az organikus termesztés során előfordulhatnak termésveszteségek vagy növényi betegségek, mivel a növények védelmére korlátozott számú természetes lehetőség áll rendelkezésre.

 4. Tárolási idő: Az organikus termékek gyakran tartalmaznak kevesebb tartósítószert, így rövidebb a tárolási idő és a termékek gyorsabban romolhatnak. (Ez a gyártónak hátrány, d nekünk fogyasztóknak óriási előny lehet.)

És most lássuk az AI javaslatát, preferencia listáját és indoklását:

1. Organikus termelésből származó növényi kivonatokból készült étrend-kiegészítő, amely szintetikus alapanyagokat is tartalmaz, és rendelkezik az USA FDA (a világ legszigorúbb minősítési rendszere) elfogadási minősítésével

 • Előnyök: Az organikus termesztésből származó kivonatok kevesebb növényvédőszert és vegyi anyagot tartalmaznak, ami egészségesebb. 
  Az FDA elfogadás hozzájárul a termék biztonságához és minőségéhez.
  A szintetikus alapanyagok hozzáadása növelheti a termék hatékonyságát.
 • Hátrányok: Az organikus termelésű kivonatok drágábbak lehetnek, és a szintetikus alapanyagok hozzáadása néha negatív hatásokat is eredményezhet.

2. Tisztán csak organikus termelésből származó 100%-ban csak ezt tartalmazó kiegészítő

 • Előnyök: Az étrend-kiegészítő tisztán organikus alapanyagokból készül, ami lehetővé teszi a vegyi anyagok minimalizálását. Ez különösen fontos azok számára, akik szeretnék elkerülni a mesterséges anyagokat.
  Maga az organikus termelés csak akkor mondható ki, ha van erről harmadik fél általi tanúsítás.
 • Hátrányok: Ez a lehetőség drága.
  Az ilyen típusú termékek hatékonysága eltérhet a szintetikus anyagokat tartalmazó kiegészítőktől.

3. Gyógyszergyártási minősítéssel rendelkező teljesen szintetikus étrend-kiegészítő

 • Előnyök: A gyógyszergyártási minősítés magas színvonalú gyártást és ellenőrzést jelent. A szintetikus összetevők könnyebben szabályozhatók.
  A tisztán szintetikus étrend-kiegészítők is képesek lehetnek a jó biohasznosulásra, különösen akkor, ha az összetevők olyan formában vannak jelen, amelyek hasonlóak a természetes táplálékokhoz vagy könnyen felszívódnak a szervezetben.
 • Hátrányok: Teljesen szintetikus termék, amely nem tartalmaz természetes alapanyagokat, az emberi test általában nehezebben hasznosítja.
  Túlzott mennyiségben vagy rosszul megválasztott formában az összetevők még a tisztán szintetikus termékek esetében is negatív hatásokat okozhatnak. Sajnos gyakori, hogy jóval a szükséges és hatékony mennyiség felett tartalmaznak összetevőket ezek a termékek. Ha csak a minősítése a biohasznosulás ellenőrzésére nem terjed ki.

4. Nem minősített, organikus termelésből származó növényi kivonatokból készült étrend-kiegészítő, amely szintetikus alapanyagokat is tartalmaz.

 • Előnyök: Az organikus alapanyagok jó választás, mivel kevesebb vegyi anyagot tartalmaz. 
  A szintetikus anyagok hozzáadása azonban növelheti hatékonyságot.
 • Hátrányok: Az organikus alapanyagokkal járó költségek mellett a szintetikus összetevők jelenléte is befolyásolhatja a termék minőségét.
  A hiányzó harmadik fél által végzett minőségellenőrzés azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a termék valóban tartalmazza-e azt, amit ígér. 
  A hiányzó minősítés miatt nem igazán lehet megbízni a termék minőségében és eredményeiben.

5. Hagyományos termelésből származó, növényvédőszerrel kezelt növényi kivonatokból készült étrend-kiegészítő

 • Előnyök: Ebben az esetben a termék gyártása lehet olcsóbb, és a hatóanyagok hatékonysága is változhat.
 • Hátrányok: A növényvédőszerek használata és az esetleges vegyi maradványok a termékben kérdéseket vetnek fel a termék egészségügyi vonatkozásaival kapcsolatban.

6. Teljesen szintetikus, nem minősített étrend-kiegészítő

 • Előnyök: A gyártás szabályozott lehet, és pontosan beállítható a hatóanyagok mennyisége. (Bár a minősítés hiánya miatt ez nem biztos, hogy így van.)
  A tisztán szintetikus étrend-kiegészítők is képesek lehetnek a jó biohasznosulásra, különösen akkor, ha az összetevők olyan formában vannak jelen, amelyek hasonlóak a természetes táplálékokhoz vagy könnyen felszívódnak a szervezetben.
 • Hátrányok: Hiányozhatnak a természetes összetevők előnyei és a termék hatása lehet, hogy nem olyan széles körű.
  Túlzott mennyiségben vagy rosszul megválasztott formában az összetevők még a tisztán szintetikus termékek esetében is negatív hatásokat okozhatnak. Sajnos gyakori, hogy jóval a szükséges és hatékony mennyiség felett tartalmaznak összetevőket ezek a termékek. Ha csak a minősítése a biohasznosulás ellenőrzésére nem terjed ki.
  A hiányzó harmadik fél által végzett minőségellenőrzés azt jelenti, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a termék valóban tartalmazza-e azt, amit ígér.
  A hiányzó minősítés miatt nem igazán lehet megbízni a termék minőségében és eredményeiben.

Akkor most mit is válasszak?

Mi a fontos neked? Olcsó legyen? Biztonságos legyen? Maximális hatásossága legyen a kiegészítőnek?

Mindhárom egyszerre nem létezik! 
Lehet olcsó és biztonságos, lehet olcsó és hatásos (bár ha nem biztonságos is, akkor ez kérdéses). Lehet biztonságos és hatásos, de ez biztos nem a legolcsóbbnak tűnő termék lesz.

Az viszont biztos, hogy a hatásos és biztonságos termékek ár-érték aránya nagyobb, mint az olcsónak tűnű termékeké.

Az érdemi döntés meghozatalához azt javaslom, hogy:

1.    Vizsgáld meg a címkéket: A termék címkéje és összetevői listája általában információval szolgálnak a termék összetételéről, forrásáról, minőségéről, független minősítéseiről.

2.    Olvasd el a véleményeket: Az online áruházakban és fórumokon gyakran találhatsz vásárlói véleményeket, amelyek segíthetnek megtudni más emberek tapasztalatait a kiválasztott termékekről.

3.    Konzultálj orvossal vagy táplálkozási szakértővel: Ha konkrét egészségügyi célokat szeretnél elérni, érdemes beszélned egy orvossal vagy táplálkozási szakértővel, hogy ajánlásokat és tanácsokat kapj a megfelelő kiegészítők kiválasztásához. Gyógyszer szedése esetén ez elengedhetetlen.

4.    Keress megbízható gyártókat: Ha eldöntötted, hogy milyen típusú kiegészítőre van szükséged, kutass olyan gyártókat, amelyek jó hírnévvel rendelkeznek és magas minőségű termékeket állítanak elő. Vagyis biztos, hogy nem 1-2 éve került a piacra, a jó hírnév csak 10 év vagy azt meghaladó jelenlét után értelmezhető.

Minden esetben fontos, hogy a saját igényeid és egészségügyi állapotod alapján hozz döntést.

Én megtaláltam a biztonságos, hatékony, organikus termelésből származó alapanyagokat tartalmazó, kémiai anyagokat, tartósítószert nem tartalmazó étrend kiegészítőt az unokák, gyerekek és magunk számára is. De ez nem egy reklám post. Ha erre kíváncsi vagy akkor írj, hogy tudjak neked küldeni információt.

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok:
Böcker Bea, Healthpointe és Test tisztulást segítő program mentor,
Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések