Mit ehetek | Hogyan spórolhatunk?
2022 szept 12
Hogyan spórolhatunk?
  • Költségcsökkentés
Hogyan spórolhatunk?

Az energia áremelése akkora érvágás, hogy csak azzal, hogy egy kicsit kevesebbet használunk és egyéb dolgon nem változtatunk csak egy csepp lesz a tengerben.
A rengeteg napelem beruházás nem titkolt célja, hogy a napi fogyasztási szokáson alig változtatva lényegesen kevesebbet fizessünk a felhasznált energiáért.

Ha egy ház energiafelhasználás tekintetében korszerűtlen, akkor csak egy nagyobb beruházással - szigetelés, nyílászáró csere, fűtési rendszer csere, elektromos fogyasztók energiatakarékosabbra váltásával - érhetjük el, hogy harmada-negyede legyen a felhasznált energia.
Ehhez a napelem vagy egyéb megújuló energiát hozzátéve ismét csökkenthetjük a rendszeres költségeinket.

De mire is akarok kilyukadni?

Ha valamely háztartási kiadásunkon spórolni szeretnénk, akkor a legjobb irány nem a visszafogás, hanem a korszerűre váltás. 

Pl. egy egyszerű mosogatószer, ami napi fogyasztási cikk, vehetjük kb. 2-3 hetente, fél literenként (500 ml) 500, akár 1000 forintért is (pl. a legújabb habmosogatószer több, mint ezer forint 0,5 l!).
Vagy egy ennél hatékonyabb és sokkal környezetbarátabb és bőrbarátabb megoldásban is gondolkodhatunk pusztán 350 Ft-ért. Ilyen a Dish Drops 1 l-es koncentrátum. Ez csak 350 Ft / 500ml!
Én ezt használom évek óta, és évente 2 alkalommal kell csak vennem. Ez havi szinten kevesebb, mint 400 Ft.


Itt rendelheted meg: Dish Drops mosogatószert

A spórolás egyéb területei, mint a mosás, vasalás, főzés újra gondolást igényel. Attól nem lesz jóval kevesebb a költségünk, ha egy kicsit visszafogjuk magunkat, ahhoz drasztikus változtatás kell.

Szóval, hogyan spórolhatunk?

Izgalmas kérdés. Minap olvastam arról, mely háztartási készülékek viszik el a legtöbb pénzt. 3 mindenkinek van. Tűzhely és mosógép, hűtő. De sokan használnak szárítógépet, sütőt, vasalót.

Milyen megoldások segíthetnek minket, hogy spóroljunk a főzésnél?

  1. Nem főzünk
  2. Egyszerre egész hétre való adagot készítünk.
  3. Emeletes főzés
  4. Olyan edényeket használunk, amelyben fele-negyed energiával készül el az étel.
  5. Kevesebb főtt ételt fogyasztunk.
  6. Vízforralóval forraljunk vizet.
  7. Új technikákat sajátítunk el. Pl. blansírozás, diétás főzési technikák.

Én mindegyiket alkalmazom. Pl. nem csak a tea-kávé esetén használom a vízforralót, de az ételekhez is vízforralóban forralom fel a vizet.
Hála égnek megvettem az iCook edénykészletet és az iCook Wokot. Így emeletes főzési módszerrel is szoktam főzni, vagy a WOK edényemben egyszerre több technikával készülő ételt készítek el.

Ismerőseim közül nyáron páran megvették az iCook Wokot. Minap kérdeztem egyiküktől, hogy mit tapasztal? Főleg hagyományos főzésre használja, leves, pörkölt, stb. Lelkesen mesélte, hogy kevesebb idő alatt és fele annyi energiával készülnek benne ÉS sokkal-sokkal finomabb ételek!

Hát igen, pl. egy iCook Wok kevesebb, mint 1 év alatt behozza az árát, onnantól kezdve már erősen megtakarít nekünk költségeket. Alkalmas az emeletes főzésre és fele-harmada energia szükséges az ételek készítéséhez.

Ha belegondolunk egy napelem beruházásba, jó pár év a megtérülése. Utána már spórol nekünk. 

A mosásnál hogyan spórolhatunk?

A gyors programok nagyobb energiát igényelnek, ha magas, pl. 40-60 fokos hőfokon mosunk, mint a hosszabb program. Olyan ez, mint autóval felgyorsulni 100 km/h sebességre 2 másodperc vagy 20 másodperc alatt. Melyiknél fogy több üzemanyag? Egyértelműen az első esetben.

Mit tehetünk még?

Olyan mosószert kell használni, ami 15 fokon vagy épp 30 fokon is tökéletesen mos, nem marad a ruhában és a szennyeződést és szagokat is kiviszi. Ilyen az SA8 folyékony mosószer. De azon túl, hogy kevesebb energia fogy, a ruhák, sőt a mosógép élettartalmát is megnöveli, mert olyan összetétellel rendelkezik. Így más kiadásoknál is spórol nekünk.

Egy ismerősünk azt mondta, ha fél évig neki egyedül elég a 4 l, akkor már jobban jár anyagilag, mint ha továbbra is a békásat használja. 
Mi történt? Szinte napra pontosan 2 évig volt elég neki. Megérte? Úgy tűnik, mert azóta is ezt használja.

Vigyázat! Nem csak 100 % -ban környezetbarát, de erős koncentrátum is! Nem véletlen az SA8 név, minimum 8x koncentrátum, vagyis 1/8 mennyiség, de legtöbbször még annál is kevesebb kell, mint a szokványos mosószerekből. Az árát ennek megfelelően lehet összevetni más mosószerrel!

Itt rendelheted meg: SA8 mosószereket

A ruhaszárító gépet el kell(ene) felejtenünk

Nem csak azért, mert többszörösét fogyasztja, mint egy mosógép, de 1000 X több mikroműanyagot visz a légtérbe (ami nagyon komoly érrendszeri és emésztési gondokat okoz). Plusz a magas hőfokon történű fújással a ruhák sokkal gyorsabban használódnak el. Szóval a gyors megoldás mellett több káros hatása is van. Igaz a vasalást megspórolhatja nekünk.
A legjobb, ha máshogy kezdünk mosni és teregetni.

Vasalásról

Sok hölgy (úrtól még nem hallottam) ezt használja relaxációra. Ezt látta a szülőktől és még a zoknit is kivasalja. Rengeteg idő és energia megy el feleslegesen.
Régen miért vasaltak mindent? Egyik fő oka a fertőtlenítés volt. Ezt ma megoldja a jó minőségű mosószer. Legalábbis a legtöbb esetben. Ha nem, akkor jöhet a Bleach, ami oxidációs fertőtlenítő. Ha szükséges sötét ruháknál is használható, nem úgy, mint egy Hypo, amely azonnal kimarja a ruha színét. Így utána már nem is kell fertőtleníteni.

Mondjuk nekem könnyű csökkenteni a vasalást, mert nem igazán szeretek vasalni, így a teregetéskor jobban odafigyelek.

De visszatérve az izgalmas kérdésre, hogyan spóroljunk?

Százezer vagy annál is több forintot nagyon kevesen tudnak megspórolni havi szinten. Pedig ennyi az, amivel minimálisan megnőnek a családok költségei az év végéig. Talán eljött annak az ideje, hogy elgondolkozzunk azon, hogyan tudunk még plusz pénzt keresni.
Egy biztos, ha spórolással a válságokból győztesen ki lehetne kerülni, akkor nem éreznénk azt a gyomorszorító stresszt, amit sajnos a legtöbben érzünk.

Ahogy a posztot kezdtem, igazi, látványos változást a költségeinken elsősorban beruházások után tudunk elérni. Amikor korszerűbbre, hatékonyabbra, magasabb koncentrátumúra stb. váltunk.
És igen, a legtöbbször ez csak extra pénzkiadással történhet meg.
Kivéve a napi fogyasztási cikkek esetén, ami csak egy kis odafigyelést, tudatosabb vásárlást igényel.

Ki mit fog változtatni, milyen hatásos költségcsökkentő, bevételnövelő megoldásokat fog találni? Ez pár hónapon belül kiderül, és nagyon kíváncsian várom, hogy végül mennyi megoldást fogunk találni a mostani válsághelyzetből való kimászásra.
Szorítok és drukkolok mindannyiunknak, hogy erősebben és győztesen kerüljünk ki a mostani válságos időből.

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok: Böcker Bea HP mentor és a Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

    No results found.
További bejegyzések