Mit ehetek? | Hogy működik

Hogy működik?

Menütervezés menet

 • Mit tartalmaz a képernyő baloldalán a Menütervezés alatt a Menütervező tartalma?

  A képernyő baloldalán a Menütervezést megnyitva - a Menütervező tartalma alatt - folyamatosan láthatod, hogy hány és milyen ételféleségű receptet jelöltél ki eddig az aktuális menüd megtervezéséhez.
  A Receptkeresőben a receptek mellett található "Hozzáadás menühöz" gombbal jelölhető ki recept.

  A menütervező tartalma kiürül, amikor egy Menü tervezését befejezed.

  A Menütervezéshez hozzáadott konkrét receptek a menütervező táblázat alatt listázódnak, ezekből tudod a menüdet megtervezni.

 • Hol látom a Menühöz adott recepteket, amiből a menümet kívánom megtervezni?

  A Menühöz hozzáadott konkrét receptek a Menütervezés folyamata során a menütervező táblázat alatt listázódnak.

 • Menütervezéshez adag és étkezés beállítása mire jó?

  A menütervezés elsődleges célja, hogy a neked megfelelő étrendet állíthasd össze. Nem csak saját magadnak tudsz heti menüt tervezni, hanem egyes étkezéseknél az egész családra, esetleg vendégekre is tervezhetsz.

  A Menüdet 1-7 nap időtartalomra, naponként 1-7 különböző étkezésre és étkezésenként korlátlan számú recepttel tudod megtervezni. Egy-egy étkezés egy-egy receptjénél maximum 9 főzési adagszámot tudsz megadni.

  Akár saját magadnak tervezel, akár több emberre, szükséges a bevásárló lista is, amely figyelembe veszi azt, hogy hány emberre készíted majd el az egyes recepteket. Ezért a legelőször a főzési adagszámot - azaz általában hány emberre készül majd az étel - kell megadni.
  A főzési adagszám a tervezés során minden receptnél módosítható.

  A következő megtervezendő, hogy napi hány étkezésre kívánod összeállítani a menüt.

  Miért fontos az étkezés típusa?
  Mi a szokásos megnevezéseket adtunk: Reggeli előtt, Reggeli, Tízórai, Ebéd, Uzsonna, Vacsora, Vacsora után.
  De nem a megnevezés a lényeges, hanem az, hogy délelőtt vagy délután hány étkezéssel tervezel. Az egyes recepteknél feltüntetjük, hogy Délelőtt, Ebédre, Délután vagy Egész nap ehető az adott étel, így könnyebb az egészséges étrend összeállítása.

  Adagszám - ez a főzési adagszámot jelenti. 1-9 adagot tudsz beállítania, jelöld be azt a számot, ahány főre a legtöbbször főzni szoktál. A főzési adagszám még  menütervezés során minden étkezéshez betett receptenél módosítható.

  Étkezések beállítása - 1-7 étkezés állítható be. Alapbeállítás: Reggeli, Ebéd, Vacsora étkezések. Módosítsd kedved szerint. A megadott étkezések kerülnek be a Menütervező táblázatba. 

  Figyelem! Ha később menütervezés során táblázatodban az étkezés típusait bővíteni akarod, elveszíted a kialakított menütervedet. Ezért inkább több étkezés típust adj meg, legfeljebb üresen maradnak egyes étkezések sorai.

 • Csak pontosan 7 napra tudok menüt tervezni?

  A menütervezőben egy hétnyi időtartalmat tudsz maximum megtervezni.

  Kevesebb napra tervezéskor egyszerűen hagyd figyelmen kívül azokat a napokat, amelyekre nem tervezel.

 • Hogy állítsam össze a menüt, ha már kiválasztottam a tervezéshez a recepteket?

  A menüterv táblázat alatt láthatod a recepteket egy-egy négyzetben. A négyzet baloldalán van egy nyíl, az egérrel ezt a nyilat "fogd meg" és húzd a receptet a menüterved megfelelő étkezéséhez. Egy receptet több étkezéshez is behúzhatsz.

  A behúzott recepteknél módosíthatod a menütervezés elején megadott főzési adagszámot.

  Ha a recept adagszámánál nagyobb főzési adagszámot állítasz be egy étkezésnél (maximum 9 főzési adagszám), vagy több étkezéshez behúztad a receptet és azok összes főzési adagszáma meghaladja a recept adagszámát, akkor a rendszer a recept adagszámot a háttérben automatikusan többszörözi. A bevásárló listában jelezzük neked, hogy hányszoros mennyiségben főzd meg az ételeket.

  További információt lásd még a "Mit jelent a menütervező alatt a recept nevénél az adag szám/szám jelölés?" leírásban.

 • Mit jelent a menütervező alatt a recept nevénél a (Marad még: ... db)?

  Ez egy pénztárca kímélő jelzés számodra. Itt azt jelezzük, hogy a recept adagszámához képest mennyi használható még fel a menütervben ahhoz, hogy a megfőzött ételekből ne maradjon sok, minél inkább megegyezzen a főzési adagszám a recept adagszámával vagy annak egész többszörösével.

  Pl. 3 főre tervezett étkezés esetén egy 4 adagos ételnél a következőt látod: (Marad még: 1 adag) Ekkor 1 fel nem használt adagnyi mennyiséged van még a receptből.

  Ha egy receptet az adagszámánál több főre készíted el, akkor a rendszer a háttérben automatikusan figyeli ezt. Pl. 6 főre főzöl 4 adagos receptből, egy vagy több étkezésnél összesen.
  Ekkor ezt látod a táblázat alatt a recept négyzetében: (Marad még: 2 adag) Vagyis még mindig van 2 fel nem használt adagnyi mennyiséged a receptből - amit viszont dupla mennyiségű alapanyagból kell majd elkészítened (ezt a bevásárló listádban fogjuk jelezni neked).

  Lásd még a "Hogy állítsam össze a menüt..." leírást.

 • Menütervezéskor a táblázat alatt különböző színben láthatók a receptek. Ez mit jelent?

  Világos zöld – A receptet még nem használtad a tervezésnél.

  Sötét zöld – Nem a recept adagszámával vagy annak egész számú többszörösével megegyező mennyiségben tervezted be a receptet a menüdbe. Vagyis Maradt még felhasználható mennyiség. Ez egy jelzés arra, hogy pénztárca kímélő módon tervezhess. Ha ezt a színt látod, akkor a recept adagszámával (vagy annak egész többszörösével) nem megegyező mennyiségeben terveztél a receptből.

  Szürke - A recept adagszámnak vagy annak egész számú többszörösének megfelelő mennyiségben tervezted be a receptet a menüdbe.

  Lásd még a "Hogy állítsam össze a menüt,...." leírásban.

 • Hogy tudok a menütervező táblázatból receptet törölni vagy áthelyezni?

  A táblázatba behúzott recept nevénél a kuka ikonra kattintva a táblázatból törlődik a recept a táblázatból.

  A menütervező táblázat egyik étkezéséből a másikba nem lehet a receptet áthelyezni. Ilyenkor a táblázat alól kell a megfelelő helyre behúzni a receptet.

 • Hogy bővíthetem receptekkel a Menütervező tartalmát?

  A Menütervező táblázat alatt található 3 nyomógombbal elérhető receptlistából bármikor új receptet adhatsz (Hozzáadás menühöz nyomógombbal) a Menütervező tartalmához.

  1. Recept keresése – Ekkor a Receptkeresőbe lépsz, kialakítod a szűrési feltételeket és a leszűrt receptekből adhatsz receptet a Menütervező tartalmához.
  2. Gyűjteményem használata– ekkor a Gyűjteményed receptjeiből adhatsz a menühöz.
  3. Kedvenceim használata – ekkor Kedvenc receptjeiből adhatsz a menühöz.

  A kiválasztott receptet add a Menühöz így:

 • Hogyan tudok a Menütervező táblázat alól recepteket törölni?

  A táblázat alatt a törölni kívánt recept négyzetében a kuka ikonra kattintva törlőlhető az adott recept. Így a menübe már betervezett receptek nem zavarják az átláthatóságot.

 • Mit tegyek, ha nem megfelelő étkezéseket állítottam be a Menütervezés elején?

  1. Ha több étkezést adtál meg, akkor a táblázatban hagyd üresen annak az étkezésnek a sorát.

  2. Ha kevesebbet, akkor sajnos újra kell kezdened a menütervezést. A Menütervező tartalma ekkor törlődik.

  Figyelem! Ha később menütervezés során az étkezéseket bővíteni akarod, elveszíted a kialakított menütervedet és a Menütervező tartalma is törlésre kerül. Ezért inkább több étkezést adj meg, legfeljebb üresen maradnak egyes étkezések sorai.

 • Mit jelent az Új keresés Menütervezéskor?

  Új kereséskor bővítheted a Menütervező tartalmát (azokat a recepteket, amelyből az aktuális menüdet tervezed). Új keresésre kattintva a menütervező oldal alján található 3 nyomógombhoz ugrik.

  • Recept keresése– Ekkor a Receptkeresőbe lépsz, kialakítod a szűrési feltételeket és a leszűrt receptekből adhatsz receptet a Menütervező tartalmához.
  • Gyűjteményem használata– ekkor a Gyűjteményed receptjeiből adhatsz a menühöz.
  • Kedvenceim használata– ekkor Kedvenc receptjeiből adhatsz a menühöz.
  • A kiválasztott receptet add a Menühöz így:

 • Új menü tervezése gomb mit jelent a Menütervezéskor?

  Vigyázz, ha erre kattintasz, mert ekkor minden törlődik a Menütervezőből és a Menütervező tartalmából, újra az adagszám és étkezés beállításra ugrasz vissza. 

  Ezt a gombot a menü jobb felső oldalán találod.

 • Megterveztem a menümet, mi a teendőm?

  Menütervezés utána a Kész gombbal véglegesíted a menüdet. Ha további receptet keresel a menüdhöz az Új keresés gombbal teheted meg.

  A táblázat alatt a Kérem a menütervemet gomb megnyomásával a regisztrált email címedre megküldjük a megtervezett menüdet, a kiválasztott  receptek leírásait és a bevásárló listádat.

  Menütervem másnak is elküldöm nyomógombra kattintva meg kell adnod a címzett  email címét és a megszólításához használt nevet. Majd kattints a Menü elküldés gombra. Ekkor email-ben elküldjük neked és a megadott email címre is a megtervezett menüt, a receptek leírását és a bevásárló listát is.
  Az itt megadott email címet nem tároljuk el a rendszerben.

  Új menü tervezés megkezdéséig, illetve a rendszerből való kijelentkezésig az aktuális menüterv állapotot megőrizzük neked, áttervezésre, újra felhasználásra.