Mit ehetek? | Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

 • Miért nem használhatom akut állapotban az oldalt?

  Gyulladásos illetve akut betegség esetén ne használd a honlapon található recepteket, mert a betegségek ilyen szakaszában szigorúbb táplálkozási előírások érvényesek!

 • Tudok-e tanácsot kérni a Dietetikustól?

  Egyénre szabott tanácsadással jelenleg nem foglalkozunk, de ajánlani tudunk olyan dietetikust, vagy táplálkozási tanácsadót, belgyógyászt, természetgyógyászt, akihez kérdéseddel fordulhatsz. 

 • A tápanyagtartalom adatok mennyire megbízhatóak?

  A tápanyagtartalom számításához az alapanyagok tápanyagtartalmát vettük alapul. A tápanyag alapadatokat magyar és nemzetközi, hivatalos és kevésbé hivatalos tápanyagtáblázatokból gyűjtöttük össze. De van olyan alapanyagunk is, amit csak a boltban megvásárolható termékről tudtunk beszerezni.
  Az egyes alapanyagok tápanyagtartalma forgalmazónként (bolti alapanyagoknál) és termelőnként (piacon őstermelőktől vásárolt) is eltérő. Az oldalon konkrét forgalmazót és termelőt nem adtunk meg, így ez is erősen befolyásolja a tápanyagtartalmat.
  Az ételek tápanyagtartalma a feldolgozáskor is változhat, ezeket nem vettük figyelembe.

  A fentiek miatt az ételeknél megadott tápanyagtartalom csak irányadó érték.

 • Mit használjak főzéskor, a konyhai mértékeket vagy a súly mértéket?

  Ha számolod az elfogyasztott tápanyagmennyiséget, akkor a súly alapján készítsd el az ételt. Ha csak a kiválasztott kategóriába kell az ételnek tartoznia, elégséges a konyhai mértékegység használata is.

 • Konyhai mértékegységekről

  A konyhai mértékegységek súlyát minden alapanyagnál lemértünk, azokkal a konyhai eszközökkel amit mi használunk főzéskor. A mérést kisebb adagoknál egy ezüstmérleggel mértük le, nagyobbaknál konyhai digitális mérleg segítségével.
  Valószínűleg a te kanalad, konyhai eszközeid mérete nem teljesen azonos a mienkével, ezért az alapanyag súlya is változhat.
  A darabáruknál nagyobb számú darabokból számoltunk átlagot, illetve az előírásnak megfelelő méreteket vettük alapúl (pl. vizes zsemle esetében).

  Példa: 1 db közepes krumpli súlyát úgy számítottuk ki, hogy lemértünk 10 db közepes burgonyát és azok 1 darabra jutó átlagát adtuk meg. Ha az ételt a konyhai mértékegységben megadottal készíted el, darabban megadott alapanyagoknál a súlyeltérés dekában kifejezhető mennyiség is lehet.

 • Miért nem tudok receptet közvetlenül kitenni az oldalatokra, ahogy más receptes oldalaknál?

  Az oldalunk kimondottan egyedi diétára (nem fogyókúrázóknak, hanem állapotuk megváltozása miatt diétára) szorulóknak szól. Ezért csak a dietetikusunk által ellenőrzött receptek kerülhetnek ki a weboldalunkra.

 • Hogy tudok nektek receptet beküldeni?

  Az info@mit-ehetek.hu email címre tudod megküldeni a recept leírását, vagy csak egy fotót a receptleírásról, esetleg az elkészült ételről.

  A receptedet 1 héten belül feldolgozzuk, kategorizáljuk betegségek szerint, majd feltesszük a weboldalra. Amennyiben másként nem rendelkezel, a forrásnál megadjuk a felhasználói nevedet.

  Így kedvenc, nálunk még nem megtalálható receptedet is felteheted saját online recepttáradban, nem kell felkutatni újra és újra a kézi jegyzeteket, könyveket.