Mit ehetek? | Glikémiás index (S, M, L)

Glikémiás index (S, M, L)

Glikémiás index (GI): Az egyes szénhidráttartalmú élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatása. Tehát valamely élelmiszer, étel vércukoremelő hatása %-os arányban hogyan viszonyul a glukózéhoz, hány %-a az azonos tömegű tiszta glükózénak. Ezért a GI index mindig 0-100 közötti szám. Minél magasabb, annál gyorsabban bomlik egyszerű cukorrá az adott élelmiszer, étel.

Az alacsony glikémiás indexű recepteket itt találod.

A közepes glikémiás indexű recepteket itt találod.

Mit jelent az S, M, és L kategória?

Az egyes szénhidráttípusok különböző mértékű vércukorszint emelkedést okoznak. Ez alapvetően attól függ, hogy mennyi emészthető szénhidrát van benne és az milyen gyorsan bontható egyszerű cukorrá (egyszerű cukrok pl. szőlőcukor/glukóz/, gyümölcscukor/fruktóz/, répacukor, tejcukor, malátacukor).
Vannak rendkívül gyorsan hasznosuló szénhidrátok: ezek az un. ”futó” cukrok (L – azaz gyorsan lebomló).
Vannak jól hasznosuló szénhidrátok: ezek az un. ”gyalogló” cukrok (M – azaz közepes gyorsasággal lebomló). Több idő kell ahhoz, hogy egyszerű cukrokká essenek szét, és szívódjanak fel.
Vannak szénhidrátok, melyek szénhidrátemelő hatása csekély, lassú: ezek az un”mászó” cukrok (S – lassan lebomló).

Egy élelmiszer vércukoremelő hatását a benne levő szénhidrát mennyisége és minősége határozza meg.  Ez több tényezőtől függ. Pl: a halmazállapottól. A folyékony táplálékok erőteljesebben emelik a vércukrot. Ez igaz a pürésített ételekre is.
Az ételekben levő keményítő kémiai szerkezete is befolyásolja. Egyes keményítők nehezebben bomlanak, míg mások könnyebben.
Ezenkívül az étkezést követően a szénhidrátokon kívül hatással van más tápanyagok jelenléte is. A zsírosabb, illetve több rostot tartalmazó táplálékok lassabban szívódnak fel, lassabban emelkedik a vércukor a jelenlétükben.

Egy étel elkészítésekor általában különböző alapanyagokat használunk fel, amelyeknek különböző Glikémiás indexi lehet. Ezért előfordul, hogy egy alapvetően tésztás étel közepes GI értékkel rendelkezik. Egy étel glikémiás indexe pontosan csak az adott étel elkészítése után lehet megmondani. Ezért az egyes receptjeinket a becsült összglikémiás indexük alapján 3 kategóriába soroltuk be, és jelöltök oldalunkon:
    L - gyorsan lebomló ételek (kb. 70 vagy azt meghaladó a GI értéke)
    M - közepesen gyorsan lebomló ételek (kb. 40-70 a GI értéke)
    S - lassan lebomló ételek (kb. a 40 GI érték alattiak)

Képforrás: www.lowglycemic-foods.com