A legfontosabb a napi többszöri (5x), kisebb étkezés!
A fogyókúra megkezdése előtt néhány fontos szempontot figyelembe kell venni. Az emberi szervezetnek bizonyos tápanyagokra szüksége van a helyes működéshez, így nem elég lecsökkenteni a bevitt energiamennyiséget, az elfogyasztott ételeknek tápanyagban gazdagnak kell lenniük. A fogyókúrás étrendnek mindhárom fő tápanyagot - fehérje, szénhidrát, zsír - tartalmaznia kell, egyik sem hagyható el, mert akkor az étrend nem lesz egészséges, hiány betegségek alakulnak ki.
Miből mennyit?
Az emberi szervezet számára a napi bevitt energiamennyiség 55-60 %-át szénhidrátoknak kell alkotnia. A fogyás érdekében a meg kell emelni a keményítő- és rostgazdag élelmiszerek fogyasztásának arányát. Előnyben részesítjük a teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket. A cukorral készített ételek fogyasztását szinte teljesen kizárjuk, a finomított fehér lisztből készült ételeket szintén kerüljük.
A bevitt energiamennyiségünk 15-30 %-át zsírból kell fedeznünk. Nem zárhatjuk ki a növényi és állati eredetű zsiradékokat sem étkezésünkből. De 15 %-át növényi zsiradék (lehetőleg extra szűz készítésű olajak), 15 %-át állati eredetű (lehetőleg liba- vagy kacsazsír) alkossa.
Fehérje fogyasztásra az energiabevitelünk kb. 15 % maradt. Ezt elsősorban halak, sovány húsokból és sovány tejtermékekből fedezzük.
Mit jelent ez egy 1500 kalóriás bevitelnél?
- 825-900 kcal szénhidrátból - hogy a mennyiéget érzékelhessük, ha egyféle alapanyagból fogyasztanánk ezt, az a következő mennyiségeknek felel meg:
- kb. 25-30 dkg kristálycukor vagy
- kb. 30 dkg rizs vagy
- kb. 35 dkg aszalt gyümölcsökből vagy
- kb. 80 dkg banán vagy
- kb. 1,5-2 kg alma vagy
- kb. 2 kg sárgarépa.
- 450 kcal zsírból (5 dkg-nyi zsiradék!) - erről ebben a blogban írtunk.
- 225-150 kcal fehérjéből - hogy a mennyiéget érzékelhessük, ha egyféle alapanyagból fogyasztanánk ezt, az a következő mennyiségeknek felel meg:
- kb. 10 dkg gépsonka vagy
- kb. 15 dkg libamell vagy
- kb. 3 dl 1,5 %-os tej vagy
- kb. 5 dl sovány kefir.