Mit ehetek | Fellebbentjük a fátylat a glikémiás index diétáról
2021 febr 03
Fellebbentjük a fátylat a glikémiás index diétáról
  • Divat diéták a betegségek tükrében
Fellebbentjük a fátylat a glikémiás index diétáról

IR, 2 típusú cukorbetegség, fogyókúra - főleg ezek kapcsán merül fel a GI divat diéta. Ez lenne az ideális? Nézzünk egy kicsit a GI mögé.
Sáfrány Krisztina dietetikus, élelmiszerminőségi és -biztonsági mérnökkel beszélgetünk erről. Krisztinával olvasóink most először találkozhatnak. 2015-ben végzett, mint dietetikus, és ezt követően az élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök mesterképzést is elvégezte. E két végzettség segít abban, hogy többféle aspektusból is megvizsgálja a táplálkozási tanácsadások során az étkezéssel kapcsolatos problémákat.

Bea: Mi is az a glikémiás index (GI) divat diéta?

Krisztina: A glikémiás index divat diéta a glikémiás index fogalmán alapul. Az ételek vércukorszint emelő hatását vizsgálja a glükózhoz, azaz a szőlőcukorhoz képest. A glikémiás index azoknál az ételeknél vizsgálandó illetve vizsgálható, amelyek szénhidrátot tartalmaznak.

Bea: Mitől függ egy élelmiszer vagy esetleg egy étel glikémiás indexe?

Krisztina: Ez több mindentől függ. Függ az elfogyasztott étel vagy élelmiszer rost tartalmától, feldolgozottságától, valamint a fehérje és zsiradék tartalmától. Minél magasabb a rost, fehérje és/vagy zsiradéktartalma és minél kevésbé van pürésítve, pépesitve annál alacsonyabb a glikémiás indexe.

Bea: Mi a célja ennek a divat diétának?

Krisztina: Ez a GI divat diéta arra akar megoldást találni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon drasztikusan.
Egy adott szénhidrát tartalmú étel elfogyasztása után vércukorszint emelkedés tapasztalható, amit egy inzulin válasz is követ. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ez egy hirtelen vércukorszint emelkedés, később egy kiindulásinál alacsonyabb glükózszinttel, amely aztán egy farkaséhséget fog előidézni. Cél a kiegyensúlyozott vércukorszint elérése, egy alacsonyabb vércukorszint megemelkedéssel és inzulin válasszal.

Bea: Ha jól értem, aki ezt a divat diétát folytatja annyit tesz csak, hogy az ételek GI értékét írja le, illetve azt figyeli?

Krisztina: Gyakorlatilag igen. 
Három olyan tápanyagunk van, ami energiát tartalmaz, amelynek az arányát egyébként fontos lenne figyelembe venni, a szénhidrátok, fehérjék, és a zsiradékok.
Megemlíteném, hogyha fehérjével esszük azt az adott szénhidrát tartalmú ételt, akkor lassabban emelkedik meg a vércukorszintünk, vagy ha egy kicsit zsírosabb, akkor ugyancsak lassul a felszívódás és a vércukorszint se lesz olyan magas. Viszont ezeknek az arányával nem foglalkozik. Holott ez is nagyon fontos egy kiegyensúlyozott étrend szempontjából.

Bea: Tehát, ha egy csirkecombot eszek meg, akkor ebben ugye nem nagyon van szénhidrát. Akkor mit számolok, mit írnék az étkezési naplómba?

Krisztina: A glikémiás indexét vizsgálva gyakorlatilag semmit.

Bea: Akkor e divat diéta szerint nem ettem semmit?

Krisztina: Ha csirkecombot ettünk, és alaposan megvizsgáljuk a tápanyagtartalmát, akkor biztos találunk 100 g csirkecombban 1-2 gramm szénhidrátot, viszont ez a szénhidrát-anyagcserét nem fogja befolyásolni.

Bea: Jól értem, hogy GI divat diéta esetén bármennyi csirkecombot ehetek?

Krisztina: Ha csak ezt az értéket figyeljük, akkor igen, de ez nem lenne egy egészséges diéta.

Bea: Mi az előnye ennek a divat diétának? Illetve mi a hátránya, ha csak a GI értéket figyeljük?

Krisztina: Alapvetően a GI fogalom nem egy rossz dolog. A kiegyensúlyozott vércukorszint javulást okoz a szellemi és fizikai teljesítőképességben, valamint egy jó közérzetet is indukál. 
Viszont számos hátránya ismert ennek a divat diétának. Ezek közül talán az egyik legfontosabb a szénhidrát, a fehérje és a zsiradék helyes arányának figyelmen kívül hagyása. 
Illetve az is nagyon fontos, hogy a magas rosttartalom bevitel mellett a folyadékot is említsük. Székrekedést generálhat a magas rosttartalom fogyasztása nem megfelelő folyadékfogyasztás mellett.
A dietetika mellett szívügyemnek tartom még, hogy nem csak az étrendet, hanem a mozgást is fontos lenne kihangsúlyozni. Csak az étrenddel rövidtávon természetesen várható fogyás, viszont hosszútávon ahhoz, hogy egészségesek legyünk, a mozgás is nagyon fontos. Ezt is bele kell iktatni az életmódunkban. 

És ami még fontos, és hátrányként említeném, hogy nyilvánvalóan a szőlőcukornak a legmagasabb a GI értéke, vagyis 100. Ettől alacsonyabb a szacharózé, vagyis a  nád -vagy répacukoré. A GI divat diéta a mézet és az energiát adó édesítőket, pl. a fruktózt emeli ki, hogy alacsonyabb a GI értéke a többinél. Gyakorlatilag, ha erre összpontosítunk, ugyanannyi lesz a cukor bevitelünk, csak nem cukorból, hanem mondjuk fruktózból vagy energiát adó édesítőszerből visszük be. Ez nem feltétlenül az egészségünket fogja szolgálni.
Számos kutatás jelent meg, amelyben a fruktóz nagy mennyiségű bevitelét vizsgálták, és azt a következtetést vonták le, hogy metabolikus szindrómát idéz elő. Ez nem a gyümölcsként elfogyasztottra, hanem a már kivont fruktózra értendő.

Bea: Még egy fogalmat említettél, amelyről legalább olyan fontos tudnunk.

De erről következő cikkünkben írunk.

Ha nem akarsz lemaradni a következő részről, iratkozz fel hírlevelünkre

Képforrás: www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

További bejegyzések