Az emésztőrendszerünk dolgozza fel, készíti elő az ételekből a sejtjeink táplálékát. Ez a szervrendszerünk olyan, mint egy gondosan megtervezett, nagyon összetett kémiai laboratórium. Ha alig fogyasztunk egészséges ételeket, még akkor is hosszú ideig, akár évekig, évtizedekig képes gondoskodni a sejtjeinknek is megfelelő táplálék előállításáról. Hosszú időn át, de nem a végtelenségig. Ezért van, hogy korral egyre több és több emésztőrendszerből kiinduló betegséggel kell megküzdenünk.
De hogyan is néz ki ez a bonyolult rendszer?
Mielőtt az emésztőrendszerünk részleteibe mélyednénk, meg kell különböztetnünk az élelmiszer és tápanyag fogalmát (erről részletesen egy más cikkben írunk majd).
Élelmiszer minden, amit megeszünk. Tápanyag az, amit a szervezetünk hasznosítani tud ebből.
Mit csinál a saját élelmiszer feldolgozó üzemünk, az emésztőrendszerünk? Azonnal munkába lát, amint a szánkba veszünk valamilyen élelmiszert (bár gyakran az illat és látvány hatására is működésbe lép - de erről most nem beszélünk). Így az első lépés az élelmiszer felvétele, aprítása, majd lebontása, és az élelmiszerekben fellelhető, alapvegyületekre lebontott tápanyagok felszívása - vér- és nyirokrendszerbe juttatása. Miközben feldolgozza a megevett élelmiszert, hasznosítható és nem hasznosítható, és a szervezet számára káros elemeket szétválasztja és gondoskodik a salakanyagok kiürítéséről.
Felépítése ennek megfelelően a következő:
- Felső szakasz: szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor - élelmiszer felvétel, darabolás, lebontás, tárolás (a gyomor tárolja pár óráig a táplálékot)
- Középső szakasz: vékonybél - tápanyagok felszívása, vérbe juttatása
- Alsó szakasz: vastagbél, végbél - salakanyag ürítés
- Az emésztőrendszerhez tartozik még a máj (méregtelenítés, epetermelés a feladata, részletesebben a cikk végén) és a hasnyálmirigy (vércukor szabályozásában, és enzimek kiválasztásán keresztül a tápanyagbontásban van szerepe)
A teljes emésztőrendszerünk egy jó 8 m hosszú szerv, a legnagyobb része a mellkasunk alatt helyezkedik el, és törzsünk közel 2/3-át elfoglalja. Nézzük meg milyen részekből is áll:
Amikor szánkba tesszük az ételt, már a szájüregben gyakorlatilag megkezdődik a szénhidrátok bontása (amiláz), ám hasznos tápanyagok felszívása itt nem történik.
Jó tudnunk, hogy az alkohol, egyes gyógyszerek, mérgek felszívódása viszont már itt elkezdődik.
Ha kitátjuk a szánkat a tükör előtt, láthatjuk a teljes szájüregünket - gyakorlatilag ez az egyetlen emésztőrendszeri szervünk, amit megtekinthetünk. Ez így néz ki:
Ha lenyeljük a falatokat, akkor a nyelőcsövön keresztül a gyomrunkba jut az étel. Ha láthatnánk, akkor valahogy így nézne ki a gyomrunk:
Az immunrendszerünk 70-80 %-ka az emésztőrendszerünkben található!
Az emésztőrendszer immunrendszerét GALT (gut-associated lymphoid tissue) néven említik, ami magyarul bélhez kapcsolódó limfoid szövet. A GALT-ot több féle szövettípus alkotja, melyek termelik és tárolják azokat az immunsejteket, amelyek megtámadják a kórokozókat. A Peyer-plakkok szórtan elhelyezkedő limfoid szövetcsoportok a vékonybélben. Csoportosan a csípőbélben találhatók. A Peyer-plakkok látják el ennek a területnek az "immunológiai felügyelő" szerepét, és felelnek a mucosaban kialakuló immunválaszért.
Nézzünk meg, hogy néz ki a bélrendszerünk:
Eddig nem szóltunk a májról, amely a legnagyobb mirigyünk, felnőtt korban tömege 1,2-1,5 kg. Mit csinál ez a szerv?
- Először is termeli az epét (az epe szerepe a zsírok emulgeálása, a koleszterin oldatban tartása, ez megakadályozza a koleszterinkövek képződését), segíti a lipáz (zsírbontó enzim) aktivitást.
- Glikogén alakjában raktározza a szőlőcukrot (a szénhidrátokból emésztés során szőlőcukrot állítunk elő), és a szükségletnek megfelelően képes azt felszabadítani (éhezés, vagy intenzív sportolás esetén ez a raktárunk ürül).
- Az egyik legfontosabb szerepe, hogy elvégzi a bélből felszívódó és a szervezetre mérgező egyes anyagok méregtelenítését (fehérjéhez kötéssel vagy kémiai átalakítással), inaktiválja a szteroidhormonokat.
- Döntő szerepet tölt be a zsírok képződésében (koleszterin, szteroidok, lipoproteinek) és a szervezet számára hasznosítható formára alakításban.
- Tárolja a A-, D-, B12- vitamint, vasat (ferritin és hemosziderin formában), glikogént.
- Részt vesz a véralvadási faktorok szintézisében, amely nélkülözhetetlen az élethez.
- Születésünk előtt a magzatként ez a vérképző szervünk.
Az emésztőrendszer bemutatásához felhasznált szakirodalmak:
Zsolt, Tulassy(2010): Belgyógyászat alapjai 1.
Szentágotai, Réthelyi (2006): Funkcionális anatómia 2.
Dr. Lévai György: Alkalmazott élettan-kórélettan
A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus