Mit ehetek | Egészséges víz = egészségesebb család
2023 szept 15
Egészséges víz = egészségesebb család
 • Immunrendszerünk támogatása
Egészséges víz = egészségesebb család

A táplálkozással segíthetjük (vagy épp károsíthatjuk) az egészségünket, így a 0. lépés az egészséges víz fogyasztása.
Minden egészséges táplálékunk jobban fog működni szervezetünk egészségéért, ha a megfelelő vizet isszuk. És minden rossz ételünket jobban kitisztítja a szervezetünk, ha egészséges vizet iszunk. Vagyis, akár jól, akár egészségtelenül táplálkozunk, a megfelelő, egészséges víz javít az egészségi állapotunkon.

Nem jó az ásványvíz? Nem! Drága, tele van mikorműanyaggal, tartósítószerrel és egy csomó közűlük csapvízből készül.

Nem jó a csapvíz? Nem! Mert Mo-on az elavult csőhálózat miatt olyan egészségügyi problémákat okozhat akár rövid távon is, de hosszú távon mindenkinek, amit kár kockáztatni.

Akkor mi a megoldás? Otthoni víztisztító! De nem a kancsós. Azt pl. kisgyerekek nem ihatják. 

A saját készülékemet most itt nem szeretném promózni, a cikket gondolatébresztőnek szánom.

Miért fontos az egészséges víz?

Az immunrendszer és az egészséges víz között szoros kapcsolat van, mivel a megfelelő hidratáltság és a víz minősége fontos szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében.

1. Hidratáltság: A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. A test sejtjei és szövetei vízben működnek, és a hidratált szervezet jobban képes ellenállni a fertőzéseknek. Az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát.

2.Szennyeződések eltávolítása: Az egészséges ivóvíz eltávolítja a potenciálisan káros szennyeződéseket és mikroorganizmusokat a vízből, így csökkentve a fertőzés kockázatát. A jó minőségű ivóvíz fontos a víz útján terjedő betegségek megelőzésében.

3. Ásványi anyagok és elektrolitok: Az ásványi anyagok és elektrolitok, mint például kálium és nátrium, fontosak az immunrendszer és az idegrendszer működéséhez. Az egészséges víz általában tartalmazza ezeket az anyagokat, és az optimális mennyiségek és arányok hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez.

4. Méregtelenítés: Az ivóvíz segít a test természetes méregtelenítésben is. A tiszta víz segíti a vesék és a máj működését, amelyek kulcsszerepet játszanak a toxinok eltávolításában a szervezetből. Ezáltal az immunrendszer könnyebben képes kezelni a külső káros hatásokat.

Az ivóvíz minősége és mennyisége tehát befolyásolhatja az immunrendszer egészségét és működését. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű, tiszta és egészséges vizet fogyasszunk ahhoz, hogy támogassuk az immunrendszerünk működését és megelőzzük a vízzel terjedő betegségeket.

De melyik készülék a jó?

Amikor tudatosak vagyunk, nem árt megtudni, megvizsgálni, hogy a cég, akinek termékeit fogyasztjuk, megvesszük, milyen küldetéssel vágott neki a termékei kialakításához. Ez igaz víztisztító esetében is.

Sok-sok gyártó főleg ezeket tűzte ki célul a terméke fejlesztésekor:

 • Távolítsa el az egészségre ártalmas anyagokat.
 • Ne legyen klór a vízben, mert az rengeteg problémát okoz.
 • Legyen ólommentes a víz

Ezek mind, mind jó célok. De azt már tudjuk az ételeinknél is, hogy a mentesség nem garantálja az egészségességet!

Ezért a jó kérdés az:

Milyen az emberi szervezetnek egészséges víz?

A gyártónak ezt a kérdést kell feltenni, amikor termékfejlesztésbe fog. Milyen az, ami hosszú távon az emberi szervezet számára egészséges? Mi legyen benne és mi ne? 

Naponta több liter vizet fogyasztunk, így e két dolgot egyszerre kell vizsgálni! Az ivóvíz megoldásunknak a szervezetünk számára ideális megoldást válasszuk.

Ezért a mi ne legyen benne és mi legyen benne kérdések egyszerre fontosak. Pl. az egy jó megoldás, amely ezek mindegyikét teljesíti:

 • Ólmot szűri.
 • Vírusok, baktériumok szinte 100 %-át szűri
 • A gyakori csőtörések miatt a szennyvízzel szennyezett csapvizünket szűri, vagy legalább figyelmeztet rá, hogy ezt már nem szabad meginni. (Lsd. Veresegyházi szennyvízcsőtörés vagy a Gyöngyösi rózsaszínvíz, a Debreceni vagy épp a Gödi akkugyár körüli vízminőség problémákat)
 • Szűri a mikroműanyagot
 • Szűri a hormon és gyógyszerszármazékokat
 • Szűri a mikroszennyeződéseket
 • Szűri a klórt (Sajnos időnkét az egészségre megengedett határérték többszörösét teszik a vízbe, mert annyira szennyezett a kezelendő víz. Ezt sokan tapasztalják, amikor egyik időszakban átható klór szaga van a víznek, máskor csak az ízében érződik.

ÉS:

 • Benne hagyja a szervezet számára fontos elektrolitokat, ásványi anyagokat.
 • Nem változtatja meg a víz PH értékét, se savas se lúgos irányba. (Itt kell megjegyezni, hogy sajnos a ROI típusú készülékek savasítják a vizet.)

Ha a ChatGPT-nek feltesszük a kérdést, milyen is az emberi szervezet számára az egészséges víz, akkor a következő válaszokat kapjuk:

Milyen az egészséges víz?

1. Tiszta víz: Az egészséges víznek tisztának kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek benne szennyeződések, szemetek, vagy káros anyagok.

2. PH-érték: A víz PH-értéke is fontos. Az ideális PH-érték a 7.0, ami sem túl savas, sem túl lúgos. Ez segíti a testnek működését.

3. Ásványi anyagokat tartalmaz:

Az ivóvíznek tartalmaznia kell bizonyos ásványi anyagokat és elektrolitokat, hogy egészségesnek és kiegyensúlyozottnak lehessen nevezni. Ezek az ásványi anyagok és elektrolitok a vízben, fontosak a szervezet megfelelő működéséhez:

 • Kalcium (Ca): Szükséges a csontok és fogak erősítéséhez, az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez.
 • Magnézium (Mg): Fontos az izmok, idegek, szív és érrendszer egészségéhez, valamint részt vesz az anyagcsere folyamatokban.
 • Kálium (K): Szabályozza a vízháztartást, fontos az ideg- és izomműködéshez, és hozzájárul a szívritmus szabályozásához.
 • Nátrium (Na): Szintén szabályozza a vízháztartást, és fontos az ideg- és izomműködéshez.
 • Klorid (Cl): Együttműködik a nátriummal a vízháztartás szabályozásában, és szükséges az emésztőenzimek előállításához.
 • Foszfor (P): Alapvető a csontok és fogak számára, részt vesz az energiaátvitelben és a sejtek szerkezetének kialakításában.
 • Jód (I): Szükséges a pajzsmirigy hormonjainak előállításához, amelyek az anyagcserét szabályozzák.
 • Szelén (Se): Antioxidánsként működik, védelmet nyújtva a sejteknek a károsodás ellen.

Az egészséges ivóvíz tehát tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, elektrolitokat. Az ásványi anyagok mennyisége azonban lehetőleg ne legyen túl magas vagy túl alacsony, mivel a kiegyensúlyozott arány fontos az egészség szempontjából.

Miért fontosak ezek?

 1. Tisztaság: Ha a víz szennyezett, akkor azzal betegségeket okozhat, például hasmenést vagy fertőzéseket.
 2. PH-érték: Ha a víz túl savas vagy túl lúgos, az irritálhatja a gyomrot és más szerveket. Az ideális PH-érték segít megőrizni az egészséget.
 3. Ásványi anyagok: Ezek az anyagok segítenek a testnek működni. Ha nincsenek megfelelő mennyiségben, az okozhat egészségügyi problémákat.
  Az ásványi anyagoknak jelen kell lenniük a vízben, de a mennyiségük és az arányuk fontos. Az ivóvíznek tartalmaznia kell például kalciumot, magnéziumot, káliumot és nátriumot, de az arányoknak egyensúlyban kell lenniük. Az ivóvíz ásványi anyag tartalmát általában szabályozzák és ellenőrzik, hogy megfeleljenek az egészségügyi előírásoknak.

Mire kell figyelni?

 • Szennyeződések: Ne igyál olyan vízből, ami látszólag szennyezett vagy büdös. Ez veszélyes!
 • Régi csőrendszerek: Ha a vízvezeték hálózat már régóta nem cserélt, akkor a régi csövek is okozhatnak szennyeződéseket. Ebben az esetben fontos lehet tisztítószűrőt használni, vagy forralni a vizet, hogy megszabadulj a potenciális problémáktól.
 • Csőtörések: Ha gyakoriak a csőtörések, az további szennyeződéseket okozhat. Próbálj meg értesülni a helyi vízminőségről, és használj szűrőt, ha szükséges. (https://vizeink.hu/ vagy a https://www.vizugy.hu/)

Az egyik legkritikusabb probléma, ami régen nem volt jellemző, de mára egyre növekvő mértékben jelen van a csapvízben, az a háztartásokból és ipari tevékenységekből összegyűlt szennyeződések és gyógyszermaradványok jelenléte. Ez olyan anyagokat jelent, amelyek a vízbe kerülnek, mivel az emberek gyógyszereket szednek vagy olyan vegyi anyagokat használnak, amelyek végül a vízbe kerülnek. Néhány példa és miért problémásak:

1.    Gyógyszermaradványok: Az emberek gyakran szednek különböző gyógyszereket, és a testük csak részben hasznosítja ezeket. Ennek eredményeként a nem hasznosult gyógyszermaradványok a vizelettel a szennyvízbe kerülnek, és nem mindig távolítják el teljesen a szennyvíztisztítás folyamán. Ezek a maradványok így bekerülhetnek a csapvízbe, és hosszú távon kérdéseket vetnek fel az emberi egészséggel és a környezettel kapcsolatban.

2.    Mikroszennyezők: Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek a mindennapi élet során kerülhetnek a vízbe, például a mosószerek, a vegyszerek, a műtrágyák és a növényvédőszerek. Ezek a mikroszennyezők is hosszú távon veszélyesek lehetnek, és káros hatással lehetnek az emberi egészségre és az ökoszisztémákra.

3.    Nejlon- és műanyagrészecskék: Az egyre növekvő műanyagszennyezés miatt kisebb műanyagrészecskék (pl. mikroszálak) is bekerülhetnek a vízbe, és így a csapvízbe. Ezek a részecskék potenciálisan veszélyesek lehetnek, és hosszú távon károsíthatják az ökoszisztémát és az emberi egészséget is.

Ezen problémák miatt egyre fontosabb az ivóvíz forrásainak védelme és a csapvíz minőségének szigorú ellenőrzése. Az újabb vízkezelési technológiák kifejlesztése és a vízforrások tisztaságának megőrzése kiemelten fontos a jövő generációk egészsége és a környezetünk védelme szempontjából. Az emberek is sokat tehetnek, pl. környezettudatosan használják a gyógyszereket és csökkentik a káros vegyi anyagok használatát, hogy csökkentsék ezeknek az anyagoknak a vízbe kerülését.

Összességében az egészséges víz fontos a testünk számára. Próbálj mindig olyan vizet inni, aminek jó a PH-értéke, tiszta, és ha kell, olyan szűrőt használj, ami a biztonság mellett egészséges vizet ad.
Az otthoni víztisztító különösen fontos, ha a vízvezeték hálózat régi és problémás. 
Az egészséged érdekében mindig figyelj rá, hogy mit iszol!

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Jó egészséget kívánok:
Böcker Bea, Healthpointe és Test tisztulást segítő program mentor,
Mit-ehetek.hu tulajdonosa
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapat


Kapcsolódó blogbejegyzések

 • 2020 szept 15
  Immunfitness
  • Immunrendszerünk támogatása
  A jobb ellenálló képességhez a legtöbbször ugyan azok járulnak hozzá, mint az egészségünkhöz: Valódi, minél kevesebb adalékot, vegyszert tartalmazó ételek. Ma már szinte lehetetlen 100 %-ban...
 • 2020 júl 16
  Van gyulladás a testben? Mit ehetek?
  • Immunrendszerünk támogatása
  Az életmódunkkal (ó, már megint az életmód!) kiválthatjuk vagy épp gátolhatjuk a gyulladások keletkezését szervezetünkben. Persze a külső tényezők, mint mostanában a szúnyogcsípés vagy vírusok...
 • 2020 júl 15
  Immunerősítés boldogsággal
  • Immunrendszerünk támogatása
  A boldogság, mint versenyelőny 7 alapelvét megtanulók és életükben alkalmazók egészségesebbek, sikeresebbek, kreatívabbak, a stresszt elkerülik, kapcsolataik minősége javul. Az élet minden területén...
További bejegyzések