Mit ehetek | Egészséges ha lé formában fogyasztjuk a zöldségeket, gyümölcsöket?
Egészséges ha lé formában fogyasztjuk a zöldségeket, gyümölcsöket?

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése szerint a zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma az elmúlt 50 évben annyira lecsökkent, hogy míg korábban a napi 5-7 adagnyi nyers zöldség-gyümölcs fogyasztás volt a napi ajánlott mennyiség, ma már ennek 10-20-szorosát kellene elfogyasztanunk. Mára ez napi 5-10 kg nyers zöldség-gyümölcs fogyasztást jelent. 

Az egyik lehetőségünk, hogy préselt, facsart, turmixolt formában vesszük magunkhoz ezt a mennyiséget. Melyik a jobb? Erről ITT találsz leírást.

Problémát jelent-e ha étkezésünk jelentős részében lé formában fogyasztjuk a zöldségeket, gyümölcsöket?

5-10 kg-ból több liter zöldség-gyümölcslé készíthető. Ekkor egyéb más táplálék nem igazán fér már belénk. Csak a friss, idény zöldségek-gyümölcsök fogyasztása nem biztosít kellő változatosságot (heti minimum 150 féle alapanyag fogyasztás), egyszerűen nem kapható ennyi féle friss növény.

Ráadásul az oldalunkon található étrendek többségénél korlátozott, hogy mely zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatók.
A változatosságnak a nyers és hőkezelt ételek fogyasztásában is jelen kell lennie, mert vannak olyan tápanyagok, amelyeket a szervezetünk jobban tud hasznosítani, ha hőkezelésnek tesszük ki. Mint pl. a likopin.

A nem kellő változatosságú étkezéssel vitamin és ásványianyag hiányt idézünk elő szervezetünkben. Ezért is támogatják egyre többen még orvosi és dietetikusi körben is a megfelelő minőségű, organikus táplálék-kiegészítők fogyasztását.

További probléma, hogy inkább gyümölcsöket részesítjük előnyben, és ilyen mennyiségű gyümölcs nem kevés gyümölcscukrot tartalmaz.

Cukorbetegség esetén egyáltalán nem javasolt gyümölcslé fogyasztása.

Felvetődik a kérdés, hogy egészséges-e, ha lé formában fogyasztjuk a zöldségeket, gyümölcsöket? 
Ez attól függ, miből és hogyan készül és házi készítésű vagy boltban kapható?
Ezekről egy részletes leírás 10 évvel ezelőtt már napvilágot látott, de még ma is aktuálisak a benne ITT írtak.

Mennyit fogyasszunk házi préselt gyümölcsléből?
1-2 pohárral maximum, azt is inkább vízzel hígítva. Erről ITT olvashatsz.
A tiszta zöldséglét csak néhány zöldség esetén isszuk meg, mint a búzafűlé, céklalé, sárgarépalé. Egyébként gyümölccsel szoktuk egy kicsit könnyebben ihatóvá tenni.

Van még egy probléma, amire kevesen gondolnak. Ha csak zöldség-, gyümölcsleveket fogyasztunk, a rágóizmaink hamar elsorvadnak. A fogazatunkat szükséges használnunk, alapos rágás kell ahhoz, hogy ép, egészséges fogazatunk legyen.

Nem beszélve arról, hogy a rágással több arcizmunkat is karbantartjuk, így az arcunk megjelenését, formáját, a bőrünk állagát is karbantartjuk vele. Erről csak azért írhatok, mert arctornát is tanítok, így saját magamon és tanítványaimon is tapasztalom a rágás fontosságát. Az egyik legnagyobb probléma az arcunk buldogszerűvé alakulása, amit többek között a rágóizmaink elsorvadása (is) okoz.
Az egészségtudatos, csak nyers levet fogyasztók - akik már elmúltak 35-40 évesek - 6-8 hónap elteltével látványos arcállag romlást tapasztalhatnak magukon. 

Ha mégis a nyers zöldség-, gyümölcslé fogyasztása mellett döntesz, mindenképp fogyassz mellette megfelelő minőségű és összetételű organikus táplálék-kiegészítő koncentrátumot, hogy elkerüld a vitamin- és ásványi anyag hiányt.

Valamint érdemes beszerezned egy fogazat erősítő rágókát. Olyat, amit a babák fogzásakor veszünk. Naponta 2x1-2 percig intenzíven rágással a fogazatodat és arcod is karbantarthatod.

Képforrás: www.pixabay.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 2021 okt 28
    A szépítő szója
    • Szuper ételek
    Glükoz anyagcsere 2018-ban több kutatás átvizsgálása azt az eredmény hozta, hogy a szójatermékek, a szója összetevőinek (szójafehérje és izoflavon) fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú...
  • 6. A zab elősegítheti a szervezet energiáját, és növelheti immunitását Ha reggel egy tál zabot fogyasztunk, akkor B -vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag a reggelink, többek között mangánt, vasat,...
  • Ha elég tudatosak vagyunk vagy egyszerűen szeretjük a sós-savanyú ízeket, akkor a hagyományosan érlelet savanyú káposzta levét feltétlenül fogyasszuk el az alábbi okok miatt: B12 vitamin tartalma miatt...
További bejegyzések