Mit ehetek? | Kezdő információk

Kezdő információk

A diéta betartása pontos információ és jó szervezés kérdése

A mit-ehetek.hu oldalon nem divatos trendeket, felkapott diétákat és „brit kutatók” felfedezéseit olvashatod, hanem az orvosi és dietetikai szabványok szerint kategorizált ételeket, és tájékoztató információt azok tápanyagtartalmáról. A receptek listáját folyamatosan bővítjük, hogy a diétával élők is könnyen és gyorsan összeállíthassák a kiegyensúlyozott, változatos és ízletes étrendjüket minden napra.

A használat megkezdéséhez a Profil oldalon kattints a "Használat megkezdése" gombra.

A mit-ehetek.hu oldal 2018 december 31-ig, illetve újabb rendelkezésig ingyenes minden ügyfelünk számára. Így alaposan megismerheted a rendszer szolgáltatásait és megtapasztalhatod, hogy mekkora segítséget jelenthet a mit-ehetek.hu oldal használata neked.

Miben segít neked a mit-ehetek.hu rendszer?

Ez a rendszer egy információs és szervező eszköz, ami segít abban, hogy az orvosod, vagy táplálkozási tanácsadód által megadott irányelvek szerint, könnyen és hatékonyan tudj heti étrendet összeállítani.

A tápanyagtartalom iránymutató, mert például egy alma és egy organikus alma tápanyagtartalma között a különbség akár 20-40 % is lehet (mikro-fito tápanyagok esetén). A rendszer a kereskedelmi forgalomban kapható általános minőségű alapanyagok átlagos tápanyagtartalmával dolgozik.

A heti menüd tervezésekor a napi 1 adagra vonatkozó tápanyag információkat is megtalálod mind gramm értékben, mind az össz kcal %-ának arányában. A napi menüd összeállításakor ez segít téged, hogy ügyelhess az egészséges tápanyag arányokra is.

Mire figyelj a rendszer használata során?

Kérlek figyelj az étrend kialakításánál, használd a betegségedről tudható információkat, ha egy hibás beállítás miatt a betegséged okán tiltott élelmiszer kerül a listádba, ezt bíráld felül, ellenőrizd a beállításokat, hogy emiatt ne okozz magadnak fölösleges, szükségtelen vagy éppen káros tápanyagbevitelt. A mit-ehetek.hu egy segítség, ami időt takarít meg, ötleteket, információkat ad neked, de nem helyetted, hanem érted van.

Egyes recepteknél még előfordul, hogy hiányos a tápanyag információ - ezeket a recepteket külön, piros figyelmeztető jelzéssel megjelöltük. Ez azért van, mert folyamatosan bővítjük az alapanyagok és ételek listáját, és az új ételek tápanyagtartalmát is folyamatosan töltjük fel.

Hogyan alakítsd ki magadnak a heti étrendet?

Először mindenképpen jelöld be a diétákat, vagy esetleges betegségeket amelyek miatt diétáznod kell. Minden más, a szokásos receptkeresési feltételeket (pl. könnyen elkészíthető, vagy leves) a diétáid, betegségeid összességének már megfelelően szelektált ételekhez állíthatsz be.

Ha alapból cukorbetegeknek való diétát állítasz be, akkor a második körös szűrésnél nem kell külön beállítanod, hogy ne legyen benne minimális cukornál több, vagy magas GI értékű recept, mert ezek alapból nem szerepelhetnek cukorbeteg diétában. Ha van még másik olyan alapanyag amit nem ehetsz vagy nem szeretnél enni (pl. kelbimbó), akkor azt add hozzá a Ne legyen benne listádhoz.

Első menüd tervezése előtt érdemes a menütervezés lépéseit megismerni a működést bemutató videó és a Hogyan működik leírásokból, hisz ilyen étrendtervező szolgáltatással valószínűleg még nem találkoztál. Hogyan tehetsz ételt a menübe, vagy hogyan helyezheted át egyik étkezésből a másikba, illetve hogyan törölhetők ételek a menütervből vagy a menüterv alól. Jó ha tudod, hogy nemcsak egyszer adhatod meg, hogy hány főre tervezed a heti menüt, hanem az egyes étkezéshez hozzáadott minden egyes ételnél is megadhatod, módosíthatod ezt. Illetve a kezdetekkor biztos gyakran előfordul, hogy nem a megfelelő étkezéshez húzod a receptet, de most még próbálkozz azzal, hogy átteszed az adott ételt egyik étkezésből a másikba, mert ez jelenleg nem kivitelezhető. Addig is míg megoldjuk ezt, tedd azt, hogy egyszerűen törlöd az adott étkezésből az ételt, ha meggondoltad magad, és húzd be újra a megfelelő étkezéshez.

A rendszer használatáról készítettünk néhány videót, és részletes leírásokon keresztül mutatjuk be hogyan is használd a rendszert. A videók és leírásokat a lap tetején bármikor elérheted, vagy kattints ide.

Hogy még könnyebb legyen

Jó, ha már az elején tudod, hogy a rendszert úgy alakítottuk ki, hogy saját szakácskönyvet is könnyen összeállíthass az oldalon található receptekből, ehhez két gyűjtőtárat is kialakítottunk, a Gyűjteményem, és a Kedvenceim névvel.

A Gyűjteményem olyan mint egy szakácskönyv, bármit beletehetsz, amit érdekesnek találsz a receptek közül, de ennek frissítését diéta változás, vagy a Legyen benne, Ne legyen benne lista változtatása esetén már csak te tudod megtenni.

Javasoljuk, hogy a Kedvenceim-be olyan recepteket tegyél, amiket már megfőztél és tudod, hogy szeretnél máskor is. Frissítésére ugyan az vonatkozik, mint a Gyüjteményem-re.

Különleges szolgáltatásunk, hogy a Legyen benne, Ne legyen benne alapanyagokat az oldalon található összes recept összes alapanyagára vonatkozóan állíthatod össze, és receptkereséskor használhatod egyik, vagy mindkét listádat. Amikor recepteket kínálunk fel, elsődleges szempont a beállított diétáid, betegségeidnek megfelelő ételek, majd ezen belül a Ne legyen benne alapanyagokat is kiszűrjük, ezt követően a Legyen benne alapanyagoknak is megfelelő recepteket listázzuk ki neked. Vegyünk egy példát. Olajos magvakat nem ehetsz ételallergia miatt, viszont a magas vérnyomásra és várandós diétára ügyelned kell. Először a magas vérnyomás és váradós diétának megfelelő recepteket keresi a rendszer, majd ezekből kiszedi az olajos magvakat tartalmazókat, és a listázott recepteknél már csak ezeket találod meg.

Szívesen segítünk!

Igyekeztünk a leírásokban és videókban minden információt megadni a rendszer használatával kapcsolatban, de ha olyan kérdésed van amire nem találod a választ, írd meg nekünk a facebookon vagy e-mailben az info@mit-ehetek.hu címünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Így mindig megkapod a legfrissebb blogbejegyzéseket. Feliratkozáshoz jelöld be bejelentkezéskor a Hírlevélre feliratkozás négyzetet.
 

Egészséges étkezést kívánunk: Bea és Csilla 
Mit-ehetek? - étrendek az egészségért csapata