Mit ehetek | Divat a diéta, de mit jelent a divat diéta?
2020 okt 14
Divat a diéta, de mit jelent a divat diéta?
 • Divat diéták a betegségek tükrében
Divat a diéta, de mit jelent a divat diéta?

A divat diéták a betegségek tükrében cikksorozatunkban több dietetikus szakembert kérdeztünk meg tapasztalataikról. Először Bogdán Anita dietetikussal beszélgetünk. Témánk ma: mióta léteznek, miért alakultak ki, milyen tudományos háttérrel rendelkeznek a divat diéták, és arról is beszélünk, hogy miről ismerszik meg egy divat diéta.

Bea: Mindennek előtt azt meséld el nekünk Anita, hogy miért lettél dietetikus?

Anita: Jelenleg klinikai dietetikusként dolgozom. Azért választottam ezt a pályát, mert személyes érintettségem is volt, pontosan a fogyókúra kapcsán. Ahogy elmélyültem ebben a témában, egyre többet szerettem volna tudni a táplálkozás témakörével kapcsolatban. Végül a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, dietetika szakirányon szereztem meg a diplomámat.

Bea: Mit jelent a diéta szó? Szerintem ezt nagyon sokan félreértik.

Anita: A legtöbb ember a diéta szót a fogyókúrával azonosítja. Maga a diéta szó azt jelenti, hogy speciális étrendet követ az egyén. Azóta, hogy napjainkba a fogyókúrázásnak ilyen nagy keletje van, a diétát a köztudatban fogyókúrával azonosítjuk. De eredetileg a diéta szó speciális étrendet jelent.

Bea: Mióta léteznek divat diéták?

Anita: Divat diéták nem igazán léteztek, hisz csak mostanság érhető el ilyen nagy mennyiségben és ilyen könnyedén számunkra az élelmiszer. 100 évvel ezelőtt vagy azt megelőzően nem volt élelmiszer túlkínálat. Nem azzal foglalkoztak az emberek, hogyan egyenek kevesebbet, hanem azzal, hogyan teremtsék meg a másnapi élelmüket. 
A túlkínálat következménye, hogy túl sokat is fogyasztunk. Az elhízás valójában manapság van jelen ennyire nagymértékben az életünkben.
Régen csak nagyon szűk kört érinthetett, hogy több élelmiszer került az asztalra, mint amire szükségük volt, ezért a múltban nem igazán volt igény fogyókúrákra. 
A testsúly csökkentésre irányuló törekvések inkább csak a magasabb társadalmi csoportokban fordultak elő, ahol elérhető volt az akkori átlagnál lényegesen több élelmiszer. Sissi hercegnő például egész életében nagyon szigorú diétákat folytatott, hogy megőrizze karcsú alakját. 
Jellemző volt még a fűzők használata, annak érdekében, hogy derekukat minél vékonyabbnak láttathassák. Előfordultak nagyon drasztikus módszerek is, például férgek fogyasztása, amik a táplálék felszívódását akadályozták, vagy különböző húslevek fogyasztása az ételek helyett, hogy az energia bevitelt csökkentsék.
Az, hogy ilyen széles körben van igény fogyókúrára, csak a második világháború után nyert jelentőséget.

 Ha  nem akarsz lemaradni a szakemberek tapasztalatairól divat diéták terén, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.  

Bea: Mi a divat diéták háttere, miről ismerjük fel?

Anita: Divat diéták jellemzően a tudományos alapot nélkülözik, bár felhasználnak belőle, sőt kiemelnek bizonyos részleteket, tudományos állításokat a megalapozásukhoz, de teljes egészüket tekintve nincsenek tudományosan alátámasztva.
A fő jellemzőjük, hogy valamilyen kiragadott tudományos állításra épülnek föl. Élelmiszereket, tápanyagokat, ételkészítési eljárásokat zárnak ki, vagy éppen részesítenek előnyben. Például a szénhidrátokat csökkentik le, vagy éppen a zsírt növelik meg drasztikus módon. Előfordul az is, hogy valamilyen ételt, vagy akár élelmiszercsoportot (pl. gyümölcsöt, hüvelyest, húst, tejterméket) zár ki a divat diéta. Mindegyik fajtája egy erős korlátozást vezet be.

Bea: Itt az ételek kizárásáról beszéltünk. Van-e másfajta kizárás, pl. időbeli korlátozás?

Anita: Igen, akár étkezéseknek a kihagyása vagy a szabályozása is előfordul úgy, mint divatos diétás irányzat. Amikor csak bizonyos napszakokban, órákban szabad enni. Vannak bizonyos lébőjt kúrák, amelyek során meghatározott számú napig egyáltalán nem szabad enni. Léteznek szétválasztó diéták, amik azt mondják, hogy bizonyos számú napig vagy hétig csak például gyümölcsöt, aztán meg csak húst szabad enni. Ilyen esetben az időbeli és ételbeli korlátozások együttesen szerepelnek, pl. a 90 napos divat diéta esetében.

Bea: Ha jó értem, akkor tudományosan egy-egy főbb része bizonyított a divat diétáknak, hogy miért egyem azt vagy épp két alapanyagot miért ne fogyasszak együtt. Egyébként fogyunk a divat diétáktól?

Anita: A kutatásokkal kapcsolatban egyébként egyértelmű, hogy a fogyás másra nem tud alapulni, mint a kalóriadeficitre. Ami azt jelenti, hogy kevesebbet kell ennünk, mint amennyit felhasználunk. Ekkor negatív energiamérleg alakul ki, ez eredményezni majd a fogyást. Azon belül, hogy milyen tápanyagból csökkentünk vagy növelünk, azzal a szervezetünk nem fog foglalkozni (fogyás tekintetében), csak azt érzékeli, hogy kevesebbet ettünk, mint amennyit elhasználtunk. Ezért a raktárait el kell kezdeni bontani.
A kutatások nem találtak lényegi eltérést, amikor azt vizsgálták, hogy melyik csoport tagjai fogynak jobban, akik több szénhidrátot vagy több zsírt fogyasztanak. Mindkét csoport esetében, amennyiben energiadeficitben voltak a vizsgált személyek, fogytak. Mindegy volt, hogy melyik tápanyag volt lecsökkentve. Fogyás tekintetében nincsen jelentősége, de természetesen az egészséges életmód szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben viszünk be tápanyagokat a szervezetünkbe.

Bea: Mára már talán egy kicsit bölcsebb lettem, sok-sok divat diéta után. Így számomra már az a fontosabb kérdés, hogy összességében milyen hatása van egy divat diétának a szervezetemre? Mi lesz a következmény, ha abba hagyom a kúrát? Az egészségünkre nézve ezek a korlátozások mit jelentenek? 

Következő interjúnkban erről beszélgetünk Bogdán Anita dietetikussal.  Ha  nem akarsz lemaradni a szakemberek tapasztalatairól divat diéták terén, akkor iratkozz fel hírlevelünkre

Képforrás:
www.canva.com

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

 • 2020 okt 21
  Miért olyan vonzóak a divat diéták?
  • Divat diéták a betegségek tükrében
  Anita: A tápanyagokra kitérve, maga az egészséges életmód azt jelenti, hogy a szervezet számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe, se nem többet, se nem kevesebbet. A hosszú...
 • 2020 okt 07
  Fogyjunk, de hogyan és főleg miért?
  • Divat diéták a betegségek tükrében
  Ha nem férek bele a tavalyi ruhámba, vagy a 2 évvel ezelőttibe, vagy az 5 évvel ezelőttibe? Akkor nem, hogy csoda nem történt, hanem pont ellenkezője. Meghíztam. Vagyis: MEGHÍZTAM!!! Pedig csodákat ígértek,...
További bejegyzések