Mit ehetek? | Diétás ételkészítési módok

Diétás ételkészítési módok

Diétás ételkészítésről akkor beszélünk, ha a tápanyagokat jobban megőrző ételkészítést alkalmazunk, ha kevesebb zsiradékot használunk vagy azt teljesen elhagyjuk.

Diétás rántás készítése:
A lisztet szárazon a megfelelő színűre pirítjuk, majd ezután tesszük hozzá hidegen a meghatározott mennyiségű olajat, és hideg vízzel elkeverve öntjük az ételbe. 

Párolás:
Pároláskor az alapanyagokat zsiradékkel, kevés folyadékkal fedő alatt, közepes hőmérsékleten megpuhítjuk. A párolás zamatosabbá, ízletesebbé teszi az ételeket, a kioldódott tápanyagok jobban hasznosulnak.
A párolásnak két módját ismerjük, az egyszerű párolást és az ízt adó párolást.
Az ízt adó pároláshoz felhasznált leggyakoribb zöldségfélék és fűszerek: petrezselyemlevél, gomba, zöldpaparika, paradicsom, sárgarépa, fehérrépa.

Gőzölés:
Gözöléskor az élelmiszeranyagokat a forrásban lévő vízből kelettkezett gőzök zárt térben átjárják és felpuhítják. Az egyik legkíméletesebb eljárás, mivel a mikrotápanyagok kioldódása minimális. Hagyományos edények esetén csak a fiatal, zsenge zöldségfélékhez lehet alkalmazni.

Nyákleves elkészítési mód:
Nyáklevest rizsből, búzadarából, zabpehelyből készíthetünk. Az alapanyagokat főzés előtt nem pirítjuk meg zsiradékon. A válogatott és megmosott nyersanyagot négyszeres víz vagy folyadékmennyiséggel felöntjük, és fedő alatt péppé főzzük. Gyümölcslével, tejszínnel, tojássárgájával ízesíthetjük. Mindig melegen tálaljuk.


Léteznek olyan edénycsaládok, amelyek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy alacsony hőfokon, minimális víz hozzáadásával, de gyakran a zöldség saját nedvességtartalmának felhasználásával történjen a párolás illetve a gőzölés is. Például a főtt krumpli egy ilyen edényben készítve, víz nélkül is elkészíthető, és az íze összehasonlíthatatlan a hagyományos vízben készült főtt krumpléval. 
Ilyen edénycsaládokat lehet a Zeptertől, Amwaytől illetve a Tupperware-től beszerezni. Ezek közül az Amway edénykészlete szerezhető be a legkedvezőbben, szinte félárban a másik két edénycsaládhoz viszonyítva. Úgy tudom, hogy mindhárom forgalmazó nagyon hosszú idejű garanciát vállal edényeikre. Érdemes egyszer megkóstolni, milyen az íze azoknak az ételeknek, amelyek magukban tartják tápanyagtartalmuk nagyrészét.