Mit ehetek? | Diéta tudástár

Diéta tudástár

Tudástárunkban az egészségesebb életmódhoz kapcsolódó témákról olvashatsz. 
Diéta, betegség étrendje alatt található, milyen szempontok alapján határozta meg dietetikusunk egy ételről, hogy adott diéta esetén fogyasztható-e.
 • Tudástár

  • Bioritmusunk szerepe a táplálkozásban

   Testünk biológiai óra szerint működik, melyet ha figyelembe veszünk táplálkozásunkkor, harmonikusabb lesz emésztésünk, ezáltal az egész életünk is.

   A recepteket a biológiai óra figyelembe vételével, délelőtt, délben, délután és egésznap ehető étel kategóriába rendeztük. Így étrended, heti menüd tervezésekor érdemes ezt figyelembe venni.

  • Colitis diéta - karácsonyi mintaétrend

   3 napra és 4 főre állítottuk össze a Karácsonyi étrendet. Az étrendtervezéskor napi 3 étkezésre terveztünk. Az ünnepi menü összeállításánál arra helyeztük a hangsúlyt, hogy kellően változatos legyen az étrend, annak ellenére, hogy ezzel a diétával nagyon korlátozott a megehető alapanyagok száma.

   Figyelem, amely ételről nem készült eddig fotó, ott csak egy illusztrációt találsz. Az ételek fotóinak elkészítésével vegyél részt nyereményjátékunkban.

   Nézzük mit ajánlunk a 3 napra.

  • Cukorbeteg diéta - karácsonyi mintaétrend

   3 napra és 4 főre állítottuk össze a Karácsonyi étrendet. Az étrendtervezéskor napi öt étkezésre terveztünk. Az ünnepi menü összeállításánál arra helyeztük a hangsúlyt, hogy egyenletes legyen a vércukorterhelés, és a napi összes bevitt kalória ne haladja meg a 2500 kcal-át, a napi szénhidrát érték 160-200 g körüli legyen.

   Figyelem, amely ételről nem készült eddig fotó, ott csak egy illusztrációt találsz. Az ételek fotóinak elkészítésével vegyél részt nyereményjátékunkban.

   Nézzük mit ajánlunk a 3 napra.

  • Diétás ételkészítési módok

  • Karácsonyi menü 2 napra ekcéma diéta esetére

   Karácsonyi ünnepek alatt pihenni vágyunk és minden kellemetlenséget ki szeretnénk zárni életünkből. Elegánsabban, merészebben akarunk öltözködni. Ezért érdemes ekkor is elkerülnünk azokat az ételeket, alapanyagokat, amelyek belülről fokozzák az ekcémás tüneteinket.

   A két napi ünnepi étrend nem tartalmaz bőrirritáló ételeket. Az étrendet az oldalunkon található ekcéma diéta esetén ehető ételekből terveztük meg. A bevásárlólistához 4 fővel számoltunk. Az étrendet a Menütervezőnk segítségével állítottuk össze.

   Tapasztalatunk azt mondja, hogy 24-én általában kevesebbet eszünk, ilyenkor az utolsó simítások, bevásárlás, takarítás, fa díszítés teljesen lefoglal minket. Viszont 25-én tényleg nyugodtan, békésen tölthetjük a napot. Ilyenkor kicsit többet is eszünk. 
   Étrendünkben erre is figyeltünk.

   24-ét kezdjük egy tartalmas reggelivel, így lesz energiák az egész napos készülődésre. Folytassuk egy könnyebb ebéddel és zárjuk egy 5 tételből álló ünnepi vacsorával.
   25-én tartalmas, de nem édes reggelivel kezdünk, egy laktató, káposztás ünnepi ebéddel folytatjuk és az estét bélszínnel zárjuk.

   Nézzük az egyes napok étrendjét tételenként.

  • Mi a különbség a Gyermekek diétája és az életkor szerinti Gyermekek kategória között?

   Gyermek diéta: Szem előtt kell tartani, hogy a gyermek nem kis felnőtt. Szervezetének sok építőkőre van szüksége, hiszen nem csak fenntartania kell, hanem építeni is. A gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapszik és növekszik (Gyermek diéta kategória alatt található ételek).
   Ezért szüksége van speciális étrendre, ezért különböztetjük meg attól a csoporttól, amit probléma, káros következmény nélkül megehetnek a gyermekek (Életkor szerinti Gyermek kategória).

  • Mitől függ, hogy mennyi folyadék kell szervezetünknek?

   A folyadék pótlásának mértékéről sok információ kering. "2 liter, 3 liter, nem elegendő csak 1,5 liter". Általános irányelv, hogy a napi 2-2,5 liter folyadék szükséges szervezetünk számára.
   De igaz-e ez minden esetre és mindenkire? Mitől függ, hogy mennyi folyadék kell személy szerint neked? Mind meg kell inni? Vagy esetleg lehet más módon is pótolni az elveszett folyadék mennyiségét?

  • Rostok fajtái, szerepük

   A rostok tulajdonképpen a növények sejtfalát alkotó emészthetetlen részek.

   A magas rosttartalmú táplálkozás előnyei:

   -       megelőzi és gyógyítja a már kialakult székrekedést,
   -       megelőzi a divertikulózis (a vastagbélen található kis kiöblösödések) kialakulását,
   -       javítja a bélflóra állapotát,
   -       nem hizlaló és laktató kalóriákat tartalmaznak.

  • Élelmiszer feldolgozó üzem, avagy az emésztőrendszer bemutatása

   Az emésztőrendszerünk dolgozza fel, készíti elő az ételekből a sejtjeink táplálékát. Ez a szervrendszerünk olyan, mint egy gondosan megtervezett, nagyon összetett kémiai laboratórium. Ha alig fogyasztunk egészséges ételeket, még akkor is hosszú ideig, akár évekig, évtizedekig képes gondoskodni a sejtjeinknek is megfelelő táplálék előállításáról. Hosszú időn át, de nem a végtelenségig. Ezért van, hogy korral egyre több és több emésztőrendszerből kiinduló betegséggel kell megküzdenünk.

  • A milánói makaróni útja - avagy mi történik, miután a szánkba kerül?

   Érdekes útra hívlak el. Nézzük meg, mit tesz a szervezetünk "tudtunk nélkül" egy tál makarónival?

   A szénhidrátok bontása már a szánkban megkezdődik, a nyelőcsövünkön át a pépes étel a gyomrunkba jut, ahol a fehérje emésztés is megkezdődik. A félig-meddig megemésztett étel a gyomrunkból kb. 2-4 óra múlva a patkóbélbe kerül, ahol a májunk és hasnyálmirigyünk váladékai építőelemekre bontják a makarónit, befejezve ezzel az étel lebontását. A tápanyagok felszívódása az egész vékonybélben lehetséges, de döntő részeben a patkóbélben és az éhbélben történik. A felszívott építőelemekből építkeznek sejtjeink.

  • Mi a diéta?

   Röviden a diéta: gyógy élelmezés.

   A diéta célja az emberi szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.
   A diéták összeállításakor a szakemberek célja, hogy a diétára szoruló ember minél rövidebb idő alatt visszanyerje egészséges közérzetét. Egyes diéták esetén a teljesen egészséges állapot elérhető, mint például a Candida diétánál, de olyan diéták is vannak, melyet életünk végéig tartanunk kell, hogy teljes értékű életet tudjunk élni (pl. magas vérnyomás, vagy cukorbetegség esetén).
   A táplálkozás azon szabályait, amelyekkel ezt a célt megvalósítjuk, nevezzük gyűjtőfogalommal diétának.

  • Mi a különbség az Idősek diétája és az életkor szerinti Idősek kategória között?

   Idősek diétája: Az idős emberek étrendjének összeállításánál figyelembe kell venni a lassúbb anyagcsere lebontó folyamatot, a már nem tökéletes tápanyagok beépülését, a renyhébb bélmozgást, az emésztőnedvek csökkent elválasztódását, az íz érzékelő képesség, valamint a szájszárazság-érzet csökkenését.
   Ezért az étrendjük energiaszegényebb, zsírszegényebb. Fehérjeszükségletüket a jó minőségű, soványabb fehérjékkel biztosíthatjuk, a cukorfogyasztást csökkentjük, a rost fogyasztást a székrekedés megelőzése  szempontjából növeljük. A csökkenő ásványianyag- és vitaminhasznosulás miatt bőven adunk friss zöldséget, és gyümölcsöt. A folyadékfogyasztást is növelni szükséges.

   Életkor szerinti kategória: megehetnek, és nem okoz káros következményeket, de a fenti kritériumokat nem vesszük figyelembe.

  • Ár, Készítési idő és Készítés nehézsége kategóriákról

  • Mi a különbség a diétás és a hagyományos ételkészítés között?

  • Miért kálium- és magnéziumgazdag az ételek többsége?

  • Mennyi egy adag étel?

   Az egy adag mennyisége felnőtt emberre vonatkozik. A gyermekek koroktól és élethelyzetüktől a felnőtt adag negyedét-felét fogyasztják, a kamaszok akár másfél kétszeresét, míg idős embereknek a felnőtt adagnál ismét kevesebb szabad fogyasztaniuk.

 • Diéta, betegségek étrendje

  • Candida diéta

   A candida albicans gombával fertőzött betegeknek elsősorban a táplálkozáson kell alakítani. A candida szénhidráttal táplálkozik. Minden cukor és méz alapú élelmiszert ki kell vonnunk az étrendből, de a fehér rizs, tészták, élesztőalapú termékek is tilosak. Valamint ide tartoznak a gyümölcsök is.

   Receptkereőnkben itt találsz Candida diétának megfelelőételeket.

  • Colitis (Kolitisz)

   A colitises betegek bélnyálkahártyája vérbő, kifekélyesedett. A beteg általános állapota rossz, állandó a hasmenés. A betegség hosszan tartó, melyben gyulladásos és panaszmentes időszakok váltakoznak. A gyulladásos időszakban mindenképpen orvos és dietetikus segítsége szükséges, öngyógyítás nem célravezető. A panaszmentes időben a diéta zsír-, rost- és fűszerszegény, valamint energia-, fehérje- és vitamingazdag legyen.

   E betegség esetén fogyasztható ételeinket itt találod.

  • Csontritkulás étrendje

   Csontritkulásnak - osteoporosisnak - nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, mely a csontok fokozott törékenységével jár. A csontunkra is igaz, hogy fiatal korban a felépítő folyamatok vannak túlsúlyban, 20-25 éves korunkban a felépítő és lebontó folyamatok egyensúlyi helyzetben vannak, és a kor előrehaladtával a lebontó folyamatok lesznek egyre hangsúlyosabbak.

   A csontritkulás abban az esetben az öregedés általános velejárója, ha az optimális csonttömeg nem alakul ki gyermekkorban, vagy a későbbiekben elhanyagoljuk a csontunk számára megfelelő tápanyagok fogyasztását. A fájdalom általában kísérője a betegségnek. A törzs csontjain a leggyakoribb, de a végtagokon is észlelhető.
   Amennyiben gyermekkorban nem figyelünk a megfelelő egészséges tápanyagok bevitelére, amely a csont felépítéséhez szükséges, idősebb korban már nehéz befolyásolni a csonttömeg és összetétel alakulását, csak késleltetni tudjuk a kopás folyamatát. 

   Kedves Szülők figyelem! Gyermekük csontritkulása még megelőzhető,  20-25 éves koruk előtt, amíg a felépítő folyamat hangsúlyosabb és a csontozatuk eléri csúcscsonttömegét.

   A diéta célja a kalcium- és nitrogénegyensúly helyreállítása, emellett az étrend elegendő A-C és D vitamint kell, hogy tartalmazzon.

   Csontritkulás esetére ajánlott ételeink közül itt válogathatsz.

  • Cukorbetegség

   E betegség kezelése komplex, melynek csak egy része a megfelelő diéta. Az orvos írja elő a fogyasztható szénhidrát mennyiséget, amelyet minden esetben el kell fogyasztani. Legalább naponta ötször kell étkezni, lehetőleg azonos időpontban. Az egész napra engedélyezett szénhidrátmennyiséget az egyes étkezésekre arányosan el kell osztani. Szénhidrátok közül cukrokat, cukor tartalmú élelmiszereket cukorbeteg egyáltalán nem fogyaszthat, kivéve tejet és gyümölcsöket kis mennyiségben.

   Cukorbetegség fogyasztható ételeket itt találsz. Ezek között van magas, közepes és alacsony Glikémiás indexű étel is. Közepes GI értékű ételeket itt találsz, alacsony GI ételeket pedig itt találsz.

  • Divertikulózis

   Divertikulosis jelentése: a vastagbélben kiboltosulások, tágulatok jönnek létre.
   A diéta célja rendszeres, normál, laza széklet elérése. Ezt rostdús és folyadékban gazdag táplálkozással lehet elérni. Diverticulitis, azaz a diverticulum gyulladásos állapotában az étrend rostszegény. Ebben a szakaszban orvos és dietetikus segítsége szükséges.

   E betegség esetén fogyasztható ételeket itt találsz.

  • Ekcéma

   Elhúzódó, krónikus, hólyagképződéssel járó bőrgyulladás. Jellemző tünetei: bőrpír, göbök, duzzanat, nedvedzés, viszketés. Állandó a hámlás és a pörkképződés. Megjelenés tekintetében többféle ekcémáról beszélhetünk, de táplálkozás tekintetében szinte azonos alapanyagok fogyasztásának elhagyása javasolt. Az ekcéma étrendjében hatásos a tej- tejtermékek mérséklése, az erős, csípős fűszerek elhagyása, az olajos magvak, csoki, kakaó és az olajban sült ételek nélkülözése.

   Ekcéma esetén fogyasztható ételeket itt találsz.

  • Epe diéta

   A sok zsiradékot tartalmazó táplálékok kiváltják az epehólyag erőteljes összehúzódását, így az epekövek bekerülhetnek az epeutakba, erőteljes epeköves rohamot kiváltva. Ebből indul ki a diéta: zsírszegény, kalóriaszegény, fűszerszegény étrend. Többszöri kis étkezés ajánlott. Az epeköves roham esetén orvos, dietetikus írja elő az étrendet, rohammentes időszakban a fenti diéta alkalmazható.

   E diétának megfelelő ételeket itt találsz.

  • Érelmeszesedés

   Az étrendi kezelés célja a táplálkozással összefüggő kockázati tényezők csökkentése, a szövődmények megelőzése. Fontos a zsírbevitel csökkentése, az élelmi rost tartalom növelése. Szövődmények esetén a só és a cukor fogyasztását szükséges mérsékelni. A tengeri halak fogyasztását viszont emelni kell.

   Érelmeszesedés esetén fogyasztható ételeket itt találsz.

  • Fekélybetegségek

   A gyomor vagy nyombélfekély esetében a legfontosabb diétás szabály: gyakran enni, de egyszerre mindig keveset. Minél rövidebb ideig legyen üres a gyomor. A növényi eredetű zsiradékok csökkentik a gyomorsav termelést, ezért a diétában hasznosak, az állati eredetű zsiradékok viszont nem ajánlottak. A fehérjék nélkülözhetetlenek, minden étkezésnél ajánlatos fogyasztásuk. A keményítő tartalmú szénhidrátok gyorsan kötők. A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök elősegítik a széklet ürítést. Erős fűszerezés, túlzott sózás, valamint az édességek és a cukor használata panaszokat okozhatnak. Akkut fekély esetén a diétát csak orvos és dietetikus írhatja elő.

   E diétának megfelelő ételeket itt találsz.

  • Fogyókúra étrendje

   A legfontosabb a napi többszöri (5x), kisebb étkezés!

   A fogyókúra megkezdése előtt néhány fontos szempontot figyelembe kell venni. Az emberi szervezetnek bizonyos tápanyagokra szüksége van a helyes működéshez, így nem elég lecsökkenteni a bevitt energiamennyiséget, az elfogyasztott ételeknek tápanyagban gazdagnak kell lenniük. A fogyókúrás étrendnek mindhárom fő tápanyagot - fehérje, szénhidrát, zsír - tartalmaznia kell, egyik sem hagyható el, mert akkor az étrend nem lesz egészséges, hiány betegségek alakulnak ki. 

  • Foszfor szegény

   Egy felnőtt ember szervezetében kb.600-700 gramm foszfor van szerves és szervetlen foszfátok formájában. A foszfor 80%-a a csontok, fogak szilárdságát szolgálja. Kisebb %-ban a testnedvekben, fehérjékben, enzimek működésében is szerepet játszik.

   Vegyes táplálkozáskor a foszfor 50-70%-a szívódik fel, elégtelen foszforbevitel esetén a felszívódás elérheti a 90%-ot.

   A foszor gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható, táplálkozási eredetű hiány nem valószínű.  Inkább a foszforbevitel növekedésével kell számolni, miután az élelmiszeripar egyre több foszfátot használ fel az élelmiszerek feldolgozása során.

   Foszfor szegény ételeket itt találsz.

  • Glikémiás index (S, M, L)

   Glikémiás index (GI): Az egyes szénhidráttartalmú élelmiszereknek és ételeknek a szőlőcukorhoz viszonyított vércukoremelő hatása. Tehát valamely élelmiszer, étel vércukoremelő hatása %-os arányban hogyan viszonyul a glukózéhoz, hány %-a az azonos tömegű tiszta glükózénak. Ezért a GI index mindig 0-100 közötti szám. Minél magasabb, annál gyorsabban bomlik egyszerű cukorrá az adott élelmiszer, étel.

   Az alacsony glikémiás indexű recepteket itt találod.

   A közepes glikémiás indexű recepteket itt találod.

  • Gluténérzékenység

   A diéta célja a vékonybél nyálkahártya károsodásának és a szövődményes tünetek kialakulásának megakadályozása gliadin mentes táplálkozással. Fontos a tápanyag hiányos állapot megelőzése. Az étrend nyomokban sem tartalmazhat gliadint. A beteg nem fogyaszthat búza, rozs, zab, árpa alapanyagú ételeket. Ez a diéta egy életre szól.

   Gluténmentes ételeket itt találsz. Ezek az ételek nem tartalmaznak glutént.

  • Gyomorrontás

   A betegség első napján a hányinger, hányás, hasi fájdalmak miatt leghelyesebb a koplalás, csak folyadékot szabad fogyasztani, de a tej, tejtermékek fogyasztása fokozhatja a hasmenést. A második naptól a zsírszegény pépes étel javasolt, bőséges folyadék fogyasztás mellet. A zsírszegénység a későbbiekben is lényeges. A hasmenés megszüntetésére és baktériumok kiürítésére jók a pektinben gazdag élelmi anyagok (birs, alma, sárgarépa), amelyek a bélben megduzzadva jelentős mennyiségű méreganyagot kötnek meg és távolítanak a széklettel.

   Gyomorrontás esetén ehető ételeket itt találsz.

  • Hasmenés

   A hasmenés nem betegség, hanem tünet. Az étrendi kezelés a folyadék / elektrolit háztartás helyreállítását célozza meg (pl. erőleves, gyümölcslevek). Súlyosabb esetben rehidráló folyadék alkalmazása válik szükségessé. A hasmenés befolyásolására a pektinforrások jöhetnek szóba (pl. alma, sárgarépa, birs). A hasmenés megszűnése után a táplálék mennyisége fokozatosan növelhető. A nem oldódó teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását csökkenteni kell, úgyszintén az olajos magvakat, hüvelyeseket. Célszerű a tejmentes étrend.

   Hasmenés esetén ehető ételeket itt találsz.

  • Hasnyálmirigy betegség

   A hasnyálmirigyben lejátszódó gyulladások akkut vagy krónikus formában mennek végbe.Akkut gyulladás esetén az ellátás kórházban történik. Krónikus gyulladás esetén a diéta elengedhetetlen. Az étrend zsír-, rost- és fűszerszegény. Lényeges a gyakori, akár hat-hétszeri étkezés. Tilos az alkohol és a szénsav tartalmú italok fogyasztása. A betegség kapcsán cukor anyagcsere zavar is felléphet, ebben az esetben a diabetes mellitus étrenddel együtt kell alkalmazni a hasnyálmirigy betegség diétáját.

   Hasnyálmirigy diétának megfelel recepteket itt találsz.

  • IBS betegség

   Az irritabilis bél szindróma tünetei közé tartozik a túlzott gázképződés, puffadás, székelési ritmus megváltozása. A tüneteken diétával lehet javítani, de a kezelés komplex.
   A diéta lényege: magas rostbevitel mellett minimális hasi fájdalom és puffadás elérése. A napi 3x étkezés helyett többszöri kis étkezések bevezetése ajánlott. Bizonyos szénhidrátok (laktóz, fruktóz) és az alkohol elhagyása. Kevés cukor és méz megengedett. Az étrend tejmentes. A bélnyálkahártyát bevonó zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök szerepelhetnek az étrendben. Rizs, burgonya, főtt tésztafélék és zsírszegény húsok alkotják az étrend gerincét. Fűszerezésnél kerülni kell az erős hatású fűszereket és a hagymát.

   E diéta során ehető ételeket itt találsz.

  • Időskorúak étrendje

   A "lassú hervadás" leghatásosabb lassító tényezője közé tartozik az egészséges táplálkozás. A középkorunk és azt követő időszakunk egészségi állapotát a korábbi életvitelünk, táplálkozásunk határozza meg. Ezt gyakran elfelejtjük és 30-40 éves korunkban döbbenünk rá, hogy már nem a régi az emésztésünk, már nem bír annyit a szervezetünk. 
   Ebben a korban sem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást, de a hosszú évek "romboló" életmódja, étkezése miatti problémák már nem minden esetben szüntethetők meg.

   De néhány jó tanács - és azok megfogadása - segítségünkre lehet egészséges életünk meghosszabbításában. 

   Időskorúaknak szóló ételeink közül itt válogathatsz.

  • Jód gazdag

   A felnőtt ember szervezetében kb.15-20 Mikrogramm jód található, melynek 70-80%-a a pajzsmirigyben van. A jód a pajzsmirigyhormonok szerves része, részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését.

   Jód hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához, golyvához vezet. Ennek megelőzéséhez a felnőtteknek kb. 50-75 Mikrogramm jódra van szüksége. Viszont a túlzottan nagy jódbevitel toxikus tüneteket, fokozott pajzsmirigyműködést idéz elő.

   Jódhiány esetén jó tudnunk, hogy néhány növényi eredetű élelmiszer a jód hasznosulását gátolja (pl: kelbimbó, kel, retek).

   A növények jódtartalma talaj jódtartalmától függ. Az állati eredetű élelmiszerek jódtartalmát a takarmány, ill. az ivóvíz jódszintje befolyásolja. Ezért csak a konkrét élelmiszer forrás ismeretében lehet pontosabban a bevitt jódmennyiséget kiszámolni.

   Jódban gazdag állati eredű élelmiszerek: tengeri halak, kagylók, tojássárgája.
   Jódban gazdagabb növényi élelmiszerek: tengeri alga, hínár, hagyma, sárgabarack, datolya, szilva, petrezselyem.

   Válogass jód gazdag ételeink közül, melyeket itt találod.

  • Koleszterin diéta

   A koleszterin a vérben keringő zsírféleség, a szervezet számos működésében játszik szerepet. Akkor válik fenyegető problémává, ha vérszintje túlságosan magasra emelkedik. Súlyos betegségek rizikófaktora lehet (szívinfarktus, agyvérzés). A megemelkedett vérzsírszintet megfelelő étrenddel befolyásolhatjuk.
   Cél az étrend zsírtartalmának csökkentése, főleg a telített zsírok károsak (zsíros húsok, húskészítmények, tejszín, zsíros sajtok, kekszek). Elsősorban a telítetlen zsírokat pl.: növényi olajokat, lágy margarinokat, halféléket részesítsük előnyben. A rostdús táplálkozással szintén csökkenthető a vér koleszterinszintje.

   A diétának megfelelő ételeket itt találod.

  • Köszvény, purinszegény

   A betegségben a rohamokban jelentkező ízületi gyulladást, duzzanatot, kipirosodást a szervezet magas húgysavszintje okozza. A diéta célja az étrend purintartalmának csökkentése, az állati eredetű élelmiszerek (hús, belsőségek) korlátozása, az alkohol tilalma.

   Receptkeresőnkben itt találsz köszvény esetén ehető, purinszegény ételeket.

  • Lúgosítás étrendje

   Testünk túlsavasodása sok egészségügyi problémáért felelős. A savasság megzavarja az összes sejtszintű aktivitást. A savasság oka lehet:

   • Túl sok savas étel fogyasztása.
   • Amikor mérgek halmozódnak fel a szervezetben, vagy mikroorganizmusok szaporodnak el.
   • Testünk helytelenül bontja illetve semlegesíti a savakat.
   • A stressz és a negatív érzelmek is savakat termelnek, ez hozzájárul ahhoz, hogy a stresszes ember könnyebben megbetegszik.

   Napjainkban túl nagy mértékben fogyasztunk savasító ételeket, mint pl. a hús, a tojás, sajt illetve italokat, mint a kávé, az alkoholos italok illetve az egyre növekvő cukorfogyasztásunk is hozzájárul a testünk elsavasodásához. Napi étkezésünk arányában egyre kevesebb olyan ételt fogyasztunk, amely gátolja, vagy csökkenti a szervezetünk savasodását. Ezek az ételek elsősorban a zöldségek és gyümölcsök.

   A ph egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Lúgosító ételek - zöldség, gyümölcs - mellett sok vizet kell fogyasztanunk. A táplálkozásban kb. 80% lúgos ételek szerepeljenek és csak 20% savas étel.  

   Lúgosító ételeink közül itt válogathatsz.

  • Magas vérnyomás

   A magas vérnyomás több betegség rizikófaktora is (szívinfarktus, agyvérzés, stb.), ezért elhanyagolása többszörösére növeli további betegségek kialakulását. A vérnyomás csökkentésével viszont a rizikó mérsékelhető.

   Enyhén magas vérnyomás esetén a diéta még elegendő. Lényeges a konyhasó mennyiségének csökkentése, és a diétának több növényi rostot, folyadékot és kevesebb zsírt kell tartalmaznia. Súlyosabb esetben már a diéta nem elegendő, komplex kezelés szükséges.

   Magas vérnyomás esetén fogyasztható ételeket itt találsz.

  • Magnézium gazdag étrend

   A felnőtt ember szervezetében 20-28 gr magnézium van, melynek fele a csontrendszerben, a többi a sejtekben található. A magnézium az ideg-izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-szénhidrát-zsíranyagcserében játszik szerepet. A táplálékkal bevitt magnézium felszívódási hatásfoka: 30-55%.
   Magnéziumban gazdag élelmiszerek: zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, halak.

   Receptkeresőnkben itt találsz magnéziumban gazdag ételeket.

  • Májkímélő diéta

   A diétában nagyon fontos, hogy elegendő fehérje (tejtermék, hús, növényi fehérje) legyen több étkezésre elosztva. Ez nem a tejtermékek- és húsfogyasztás fokozását jelenti, hanem az egészséges táplálkozás arányainak megfelelő, épp elégséges fehérje étkezések közötti elosztását. A Magyarországi étkezési szokásokat tekintve, ez gyakran az eddig fogyasztott mennyiség felezését, harmadolását, és több étkezésre történő elosztását jelenti.
   Akkor hasznosítja jól a szervezet a táplálék fehérjéit, ha elegendő energiát kap könnyen emészthető szénhidrátok formájában. A zsiradékok az emésztés hatékonyságát csökkentik, ezért ezek használatát mérsékelni kell. A túlzott sózást és erős hatású fűszerek használatát kerüljük.

   Májkímélő ételeink közül itt válogathatsz.

  • Nátrium szegény étrend

   Nátrium, azaz hétköznapi ismereteink szerint konyhasó, szinte minden élelmiszerünkben megtalálható. Így a "sószegény" táplálkozás esetében sem beszélhetünk arról, hogy ne fogyasztanánk sót.

   A nátrium számos élettani folyamatunkban vesz részt, többek között idegrendszerünk működésében, izmaink-összehúzodásban van fontos szerepe, az ingerület közvetítésében vesz részt, szerepe van a tápanyagfelvételben (a szénhidrát és fehérje anyagcsere folyamatban), káliummal együtt a szervezetünk sab-bázis egyensúlyának fenntartásában, és az ozmotikus nyomás és a folyadékterek fenntartásában.

   Egy felnőtt ember nátriumkészlete: 83-97gr között van, melynek 60-65%-a a test víztereiben, 35-40%-a kötött formában a csontokban, kötőszövetekben van.

   Kellemes külső környezetben a pihenő ember 46-92 mg nátriumot veszít a verítékezéssel, erős verítékezéskor 8 gramm is lehet ez a veszteség.
   A Magyarországon a lakosság igen nagy mennyiségű (napi 5-15 gramm) nátriumot fogyaszt. Ez többszöröse a szervezetünk számára szükséges mennyiségnek (kb. 2 gramm / nap). Jó ideje tudjuk, hogy a túlzott sóbevitel nagyban hozzájárúl a magas vérnyomáshoz. Nem véletlen tehát, hogy Magyarország világviszonylatban a magas vérnyomás előfordulási gyakoriság tekintetében "előkelő" helyet foglal el.

   Az élelmiszeriparban a technológiai eljárások során sajnos jelentős mennyiségű só kerül az egyes élelmiszerekbe. A legnagyobb veszélyt azonban az ételkészítés és az után sózás jelenti.

   Nátrium szegény ételeink közül itt válogathatsz.

  • Nyers étrend

   A nyers étrend lényege a nyers élelmiszerek, elsősorban zöldség, gyümölcs, valamint növényi csírák, olajos magvak, gabonafélék és pasztörizálatlan tejtermékek fogyasztásán alapul.

   A nyers étrend követői azt vallják, hogy egészségesebbek, energikusabbak, aktívabbak az étrendtől.

   A zöldségeket nyersen, főzés nélkül fogyasztják, így a vitaminok és a tápanyagok nem sérülnek a főzéstől. A nyers étrend fő alapja, hogy 47 fok felett az enzimek megsemmisülnek, ezáltal a főtt ételek megemésztése a szervezet számára nehezebb, mint a nyerseké. Az étrendben nincsenek állományjavítók, színezékek, ízfokozók, alacsony a zsír-és kalóriatartalma.

   Hátránya, hogy csontritkulás léphet fel, B12-vitamin hiány gyakori - ezt nyers tojássárgája fogyasztásával lehet elkerülni - , és a zsírban oldódó vitaminok felszívódása zavart szenvedhet.

   Nyers ételeink közül itt válogathatsz.

  • Pikkelysömör

   A pikkelysömör olyan bőrbetegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek fokozott működésével, a bőr fokozott elszarusodásával jár. Az étrendben előnyben részesítjük a jó minőségű, friss alapanyagokból készült ételeket. Kerüljük a túlfinomított, mesterséges adalékanyagokkal készült gyors- és készételeket, alkoholt, kávét.

   E betegség esetén fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.

  • Reflux betegség

   A gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyását nevezzük refluxnak. Kiváltó oka a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom elégtelen működése. Jellemző tünete a gyomorégés és a savas felböfögés. Sokat segíthet a tüneteken az ágy fejrészének megemelése, a bőséges étkezések, a késői vacsorák mellőzése, a dohányzás elhagyása, a mértéktelen alkohol fogyasztás csökkentése, zsíros ételek, csoki, erős csípős fűszerek, kávé, tea, gyümölcslevek fogyasztásának kerülése.

   Reflux esetén fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.

  • Reumás artritis

   A reuma a mozgásrendszer fájdalmával, gyulladásával, funkciózavarával járó betegség. Lassan fejlődik ki, és folyamatos rosszabbodás mellett hosszú ideig tartó tünetmentes időszakok is előfordulnak. Nagy mennyiségű állati fehérje fogyasztásakor a betegség súlyosbodhat, ezért a diétában erre ügyelni kell.

   Reuma esetén fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.

  • Sportolók étrendje

   A "sport egy életérzés" vallja sok sportoló, edző. A rendszeres sportolás, fizikai aktivitás meghatározza az életmódunkat és táplálkozásunkat is. A sportban fejlődésünk, teljesítményünk, eredményeink javulásának egyik kulcs tényezője a célszerű táplálkozás. A sportolás és a megfelelő táplálkozás együttes hatására testünkben nő az aktív szövetek aránya. 

   Sporttáplálkozás elsősorban a sportáguknak megfelelő sportági tréningdiétával kiegészített egészséges táplálkozás. A táplálkozási hibák nagyban csökkentik a sportoló teljesítményét.

   Az izommunka megnöveli az energiaszükségletet. Az energiaszükséglet kiszámításakor figyelembe kell venni a napi edzések időtartalmát, intenzitását, a sportoló nemét, életkorát. 
   Általánosságban nem beszélhetünk a sportolók energiaigényéről, csak a sportági energiaszükségletről, ezen túl is egy sportágon belül az általános erőnléti edzések, a versenyekre való felkészülési edzések és a versenyzés igényelte energiaszükségletről.

   Oldalunkon egészséges, magas tápanyagtartalmi arányú ételek esetén jeleztük, hogy sportolók étrendjét alkothatja. Ételeink közül itt válogathatsz.

  • Székrekedés

   A legfontosabb az élelmi rostok bevitele. Egyes gyümölcsök, zöldségek és főzelék félék, hüvelyesek hashajtó hatását részesítjük előnyben. Tej, joghurt, kefir igen előnyös. Bőséges folyadék fogyasztás elősegíti a rendszeres széklet ürítést.

   Székrekedés esetén tilos fogyasztanunk olajos magvakat, kekszféléket, kakaó, csokoládé, banánt, rizsféléket különféle darákat, puffasztott termékeket.

   Székrekedés esetén fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz

  • Tejcukor érzékenység / Laktózmentes

   A laktóz bontás részleges vagy teljes zavara miatt emésztési, felszívódási zavarok alakulnak ki. Az étel nem tartalmazhat olyan tejet, tejterméket és egyéb alapanyagot, amely laktózt tartalmaz.

   Tejcukrot nem tartalmazó ételeink közül itt válogathatsz.

  • Tejfehérje érzékenység

   A tejfehérje (kazein) érzékenység nem tévesztendő össze a tejcukor érzékenységgel. Tünetei: gyomor bél rendszeri tünetek, bőr tünetek, légúti tünetek, általános tünetek. Az étrendből a tehéntej fehérjét teljes mértékben el kell hagyni. A rejtetten kazeint tartalmazó élelmiszereket is kerülni kell.

   Tejfehérjét nem tartalmazó ételeink közül itt válogathatsz.

  • Várandós étrend

   A magzat megfelelő növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása, és a nem kívánatos ételek és szokások elhagyása.

   A kismamák energiaszükséglete viszonylag tág keretek között egyénre szabott. Ennek oka az eltérő életmód, életkor, tápláltsági és egészségügyi állapot, fizikai erőnlét és fizikai terhelés a terhesség alatt, és a fogamzás előtti testsúly. 

   Kismamáknak fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.

  • Vasban gazdag étrend

   A szervezetünk vaskészlete 60-70%-a aktív formában (hemoglobin, mioglobin, enzimek) van jelen, kisebb hányada transzport (szállító fehérje) illetve raktárfehérjékhez kötött. A vas fő feladata az oxigén sejtekhez juttatása, a szén-dioxid elszállítása, elektronszállítás. A vasanyagcsere szabályozása a vékonybélben történik. Vashiány lephet fel  kisebb bevitel, felszívódási zavar, vérzés esetén. Kisebb mértékű vashiányt bizonyos állati és növényi eredetű élelmianyagokkal pótolhatjuk.

   Legjobb vasforrások: marha, sertés, baromfi, hal, máj, tojás, sóska, spenót. A vas felszívódását a C vitamin, a B vitaminok, cink és réz jelenléte elősegíti.

   Vasban gazdag ételeink közül itt válogathatsz.

  • Vegetáriánus étrend

   A vegetáriánus étrend nem tartalmaz húst, a vegán, azaz a szigorú vegetáriánus más állati eredetű ételt, tojást, tejterméket sem fogyaszt. 

   A vegetáriánizmus előnyei:

   • Az így táplálkozók tovább élnek, jóval kisebb a diabetes, a szívbetegség, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek előfordulása, mint a húst evőknél. Ez abban az esetben igaz, ha nem un. "gyors éttermi" vegetáriánusságról beszélünk.
   • Sokkal tudatosabbak az életmódjuk más területein, rendszeresen sportolnak, általában nem dohányoznak és kevés alkoholt, kávét isznak.

   A vegán életmód (csak növényi eredetű táplálkozás) hátrányai: 

   • Kálcium- és vas-hiány gyakori előfordulású, amikor nem tudatos ennek pótlása növényi eredetű táplálékokból.
   • D-vitamin hiány léphet fel, a napon tartózkodás, vagy D vitamin pótlás és a tojás, hal egyidejű elhagyásakor. 
   • D-vitamin nélkül a csontritkulás veszélye is nagyobb, mivel a kálcium nem tud beépülni a D-vitamin nélkül.
   • B12-vitamin szükséges a vérképzéshez, hiánya vészes vérszegénységhez vezet, mivel B12-vitamint növények  nem tartalmaznak, ez csak állati eredetű élelmianyagokkal jut a test hozzá. (Bár biotermesztésnél a növényeken maradó föld tartalmazhat ebből keveset.)

   Ovo-lakto vegetáriánus ételeink közül itt válogathatsz.

   Lakto vegetáriánus ételeket itt találsz.

   Vegán ételeket itt találsz.

  • Vesekő étrend

   Az étrend célja a kövek növekedésének és új kövek képződésének megakadályozása. Lényeges a bőséges folyadék fogyasztása, legalább napi 2.5-3 liter. Diéta a kő összetételétől függ. Ajánlatos a kalcium, oxalát és a purin tartalmú élelmiszerek mérséklése.

   Vesekövesség esetén fogyasztható ételeink közül itt válogathatsz.