Mit ehetek? | Cukorbetegség

Cukorbetegség

E betegség kezelése komplex, melynek csak egy része a megfelelő diéta. Az orvos írja elő a fogyasztható szénhidrát mennyiséget, amelyet minden esetben el kell fogyasztani. Legalább naponta ötször kell étkezni, lehetőleg azonos időpontban. Az egész napra engedélyezett szénhidrátmennyiséget az egyes étkezésekre arányosan el kell osztani. Szénhidrátok közül cukrokat, cukor tartalmú élelmiszereket cukorbeteg egyáltalán nem fogyaszthat, kivéve tejet és gyümölcsöket kis mennyiségben.

Cukorbetegség fogyasztható ételeket itt találsz. Ezek között van magas, közepes és alacsony Glikémiás indexű étel is. Közepes GI értékű ételeket itt találsz, alacsony GI ételeket pedig itt találsz.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség. A cukorbetegség következményei erősen rontják a beteg életminőségét.A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, cukorbetegség esetén a vér glükózszintje megemelkedik. A tápcsatorna a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózra, köznapi nevén szőlőcukorra bontja. Ez azt jelenti, hogy minden (emészthető) szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező. A glükóz a bélből felszívódva a vérbe kerül, így jut el a test minden részére. A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. A glükóz a sejtek energia forrássa.

Az inzulin nevű hormonnak, amely a hasnyálmirigy sejtjeiben termelődik, a fő feladata, hogy sejtek felületén kaput nyisson a cukornak, hogy a sejt energiaforrása bejuthasson a vérből a sejtekbe. Ha nem, vagy kevés inzulin termelődik, a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben, ennek következtében megmelkedik a vércukorszint. A máj is termel szőlőcukrot, inzulin hiányában naponta akár a normális szőlőcukor termelésének kétszeres mennyiségét is képes előállítani. Ezért van, hogy a cukorbetegeknek a szénhidrát felvételétől függetlenül magas vércukorszintje. Ezek együttesen okozzák a cukorbetegség fő tüneteit.
Az inzulinnak még egy szerepe van: ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Inzulin abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés annak ellenére, hogy a beteg rengeteget eszik.
Ha a sejtek nem jutnak elegendő táplálékhoz, csökken az energiatermelésük és a szervezet fokozatosan legyengül.

Egyenlőre a cukorbetegség nem gyógyítható, számtalan kísérlet folyik a világon, hogy megtalálják mi az oka a cukorbetegség kialakulásának. Gyógyíthatatlansága miatt a cukorbetegség kezelése élethosszig tart, és a vércukor megfelelő szinten tartásával megelőzhetők a beteg életkilátásait rontó szövődmények kialakulása, visszaszorítása.

Statisztikai körkép a cukorbetegek számának alakulásáról

„Úgy tűnik, a számok évről évre rosszabbak, a cukorbetegek száma az egész világon növekszik” – 2013 november David Whitingot, IDF közegészségügyi szakértő

Drámaian nőtt a cukorbetegséggel élők száma a világon: 2013-ban a becslések szerint 382 millióan voltak, azaz a világ felnőtt (20–79 éves) lakosságának 8,4 százalékát érinti a kór. 2012-höz képest, egyetlen év alatt 11 millióval nőtt a cukorbetegek száma. Az IDF (International Diabetes Federation) 2035-re 55 %-os növekedést jósol, a betegséggel élők száma tehát 592 millióra emelkedhet. A betegek túlnyomó többségének 2. típusú diabétesze van, ami az elhízással és a mozgáshiányos életmóddal függ össze. A kór egyre terjed, ahogy a fejlődő országokban is eluralkodik a nyugati, városias életforma.

A világon évente összesen 5,1 millióan vesztik életüket ebben a betegségben, vagyis minden hatodik másodpercben cukorbetegség miatt hal meg valaki. A betegek többsége 40–59 év közötti. A fejlett országok 35–64 éves korú lakosainak körében minden tíz halálesetből egy a cukorbetegséggel hozható összefüggésbe. A 40 éves korban felismert betegség esetén a diabétesszel kapcsolatba hozható becsült élettartam-csökkenés a férfiaknál 11,6, a nők esetében 14,3 év.

A gyermekkori 2. típusú diabétesz egészen a közelmúltig világszerte ismeretlen volt. Így igazán riasztó az, hogy a 2. típusú betegség, tehát az, amelyiket általában a helytelen életmód, az elhízás vált ki, egyre inkább megjelenik a 10-12 évesek és a kamaszok körében.

Magyarországon az atlasz szerint 2013-ban 573 ezer cukorbeteg élt, ez a felnőtt lakosság 7,61 százaléka.
A legújabb becslések szerint 2030-ra akár kétmillió cukorbeteg lehet hazánkban.
Egy másik megdöbbentő adat: hazánkban az elmúlt néhány évben átlagosan közel 7500-an haltak meg a diabétesszel kapcsolatos okok miatt.
Egy 2010-es felmérés magyar adatai szerint itthon minden nyolcadik iskolás számít túlsúlyosnak, és minden negyvenedik elhízottnak a vizsgált korosztályban. A fiúk körében minden korcsoportban több a túlsúlyos: összességében közel 15 %-uk, míg a lányoknak 10,4 %-a. 

Cukorbetegség típusai

Az 1. típusú cukorbetegség autoimmun betegség, melyet az abszolút inzulin hiány okoz. Ilyenkor egyáltalán nincs inzulintermelés. Ez a cukorbetegség, diabetes, bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez kívülről, naponta többször adagolva kell pótolni a inzulint.
Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszes esetek 10%-át teszi ki.

A 2. típusú cukorbetegségben – relatív inzulin hiány - a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent, az inzulin nem képes megfelelően kaput nyitni a glükóz számára, így a sejtek kevesebb cukrot tudnak energiává alakítani, és a vércukor szintje is emelkedni fog.
A 2. típusú cukorbetegség kezdetén, amikor gyakran még tünetek sincsenek, a hasnyálmirigy szigetecskéi érzékelik a magasabb vércukorszintet, és a hormon túltermelésével reagálnak. Később, évek múltán a szigetecskék kezdenek az állandó túltermelésben kimerülni, az inzulintermelés csökken, akár inzulin adás is szükségessé válhat.

Másodlagos cukorbetegség: számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat. Magyarországon ezek közül a hasnyálmirigy-károsodáshoz társuló cukorbaj gyakori. De kialakulhat alkoholizmus vagy epeúti kövesség következtében is.
Ilyenkor a kezelést nehezíti, hogy a hasnyálmirigy egésze károsodik. Az emésztőenzimek termelése csökken, ez a szénhidrátok felszívódását elnyújthatja és nehezebben kiszámíthatóvá teszi.

A cukorbetegség okai

Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással – nem véletlenül, mivel az elhízást az izolált szénhidrátok (elsősorban fehér liszt és cukor) okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomástól is szenved. A betegség manapság még inkább középkorú vagy idős embereknél alakul ki, de sajnos egyre gyakrabban fordul elő fiatalkorúaknál is.

A tudományos vizsgálatok alapján a gének között van olyan, ami cukorbetegségre hajlamosít, de az is bizonyított tény, hogy a hajlamnak nem egyértelmű következménye a cukorbetegség. Ezt a nem megfelelő életmódunkkal hívjuk életre. Viszont a hajlam kifejlődését a testsúlyfelesleg önmagában is okozhatja.

Cukorbetegséget okozhatnak:

 • Elhízás
 • Helytelen táplálkozás
 • Mozgáshiányos életmód
 • Túlzott alkohol fogyasztás

Másodlagos cukorbetegség alakulhat ki:

 • Egyes gyógyszerek következtében
 • Néhány esetben a terhesség során
 • Hasnyálmirigy krónikus gyulladása esetén
 • Bizonyos öröklött betegségek következtében
 • Bizonyos fertőzésekkor
Tünetek, szövődmények

Az 1-es típusú diabétesz viszonylag gyorsan alakul ki, a betegséget nem ritkán egy ketoacidózisos kóma (bizonyos szintet meghaladó vércukorszintnél a ketontestek felszaporodnak, ez a szervezet vegyhatását savi irányba tolja, és egyidejűleg eszméletvesztés is fellép) során ismerik csak fel.

Az 1-es típusra jellemzőek klasszikus tünetek:

 • A szervezet megpróbálja a sok cukrot a vesén keresztül kiüríteni, de a cukor vizet visz magával, ami bőséges vizeletürítéssel jár.
 • A víz vesztés hatására állandó szomjúságérzet.
 • A magas cukorszint az idegeket károsíthatja mely érzészavarokat okozhat.
 • A szemlencse vizenyője miatt látászavar jelentkezhet.
 • Az izomtömeg vesztés hatására gyors fogyás következik be, jó étvágy mellett.
 • A sejtek a  bőséges táplálkozás mellet is éheznek, ezért a zsírsavakból és aminosavakból kezdenek energiát termelni, de cukor hiányában káros melléktermékek (ketontestek, pl.:aceton) termelődnek, ezért lehet az ilyen betegnek acetonos a lehelete. Ez az egyik legveszélyesebb állapot, mely kezelés nélkül kómához, majd halálhoz vezethet.

A 2-es típus ezzel szemben általában lassan fejlődik ki, alig észrevehetően. A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség, a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki. Gyakran a szokásos orvosi vizsgálat során vagy a különböző szövődmények megjelenése kapcsán, diagnosztizálják a kórt.
Ez a típus sokáig kontrollálható diétával, esetleg gyógyszerrel kiegészítve. Ennek ellenére, ha a cukorszintet nem kontrolláljuk a szövődmények ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint az 1. típus esetében.
Az éveken át tartósan magas inzulinszint, pontosabban a nem megfelelő étkezésekkor egy-egy hatalmas inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia (a sejtek ellenállnak az inzulinnak). Viszont az agy érzékeli, hogy a vérben sok cukor, utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak. Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet, és a tartósan magas vércukorszintnek súlyosabb következménye lehet a vakság, lábamputáció, érelmeszesedés, infarktus és impotencia.

2. típusú cukorbetegség esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Szomjúság érzet
 • Gyakoribb vizeletürítés, valamint az ürített vizelet mennyisége nő, mert a vesék egy bizonyos cukorszint felett nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel glükóz is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával.
 • Tartós fáradtság, teljesítménycsökkenés
 • Izzadás
 • Fejfájás
 • Elhúzódó sebgyógyulás
 • Ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés
 • Farkasétvágy
 • Hirtelen fogyás. Megtartott vagy fokozott bevitt ételmennyiség mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe.
 • Gyakori hüvelyi gombás fertőzések és húgyúti fertőzések. Ennek egyik oka, hogy a sok elfogyasztott finomított szénhidrátok lebomlása során savas végtermékek keletkeznek, amik kedveznek, bizonyos baktériumok, gombák elszaporodásának.
 • A folyadékvesztés miatt éjszakai vádligörcsök, látászavarok.
 • Vöröses arcszín
 • Potencia és menstruációs zavarok
 • Aceton szagú lehelet. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, anélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.

A beteg a tünetekhez hozzászokhat, ezért előfordul, nem is ritkán, hogy a diabétesz szövődményeit észleli először az orvos.

Érrendszeri szövődmények

Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg infarktuson átesett beteg.

Régóta fennálló cukorbetegségben a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodása léphet fel. A károsodás lényegében az artériák átlagosnál gyorsabban kifejlődő érelmeszesedését jelenti, és már viszonylag fiatal korban jelentkezhet. Leggyakrabban a szív koszorús erei (szívinfarktus) az agyi erek és a végtagok, elsősorban a láb, artériái érintettek.

A kis verőerek és a hajszálerek specifikus elváltozásai, a magas vércukorszint hatására a kis erek bazális membránja megvastagodik. Ilyenkor az alábbi szövődmények alakulhatnak ki:

 • A szem ideghártyájának (retina) károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet.
 • A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
 • Érzéskiesés, fájdalom, vegetatív működési zavarok (pl. impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés).
Ehetünk finomított élelmiszereket?

A túlzott finomított élelmiszerek fogyasztása, az a baj, hogy nagyon kevés emésztést kívánnak meg a szervezetünktől. Így étkezés után túl gyorsan hozzáférhetővé válnak, túl gyorsan emelkedik meg a vércukorszintünk. Ennek eredményeként a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint juttat a vérbe, hogy gyorsan csökkentse a cukorszintet. Ez meg is történik, ami a normálisnál alacsonyabb vércukorszintet eredményez. Az agy sejtjei azonban csak glukózt képesek használni az energiatermelésre, ezért egy sóvárgás jön létre. Ez az oka annak, hogy reggeli után két-három órával már valami nasit kívánunk, és biztosan tudjuk, hogy ebédig nem fogjuk kibírni. Ekkor bekapunk valami „gyorsan emészthetőt” és a folyamat kezdődik előröl.

A sóvárgás fázisában egy másik folyamat is történik. Az inzulinnal ellentétes hatású hormonok és stressz hormonok termelődnek, melyek képesek a raktárakból cukrot mozgósítani. Igen ám, de ezek a hormonok más működéseinkre is hatással vannak. Idegesek leszünk, stresszesek leszünk, emelkedik a vérnyomásunk, melyek további egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Diéta szerepe

A betegség kezelése a kezdeti szakaszban életmód változtatással (diéta, helyes táplálkozás, sport, testsúlycsökkentés), majd vércukorcsökkentő, valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik. A betegség későbbi szakaszában, amikor az inzulintermelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonló kezelés szükséges.

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség nem a szénhidrátbeviteltől függ, épp annyira fontos a teljes energiabevitel a mozgás és egyéb élettani tényezők.

Tehát a vércukorszint szabályozását alapvetően a bevitt kalória mennyisége és inzulinreakciója határozza meg. Ezért éppúgy függ a zsír- és fehérjebeviteltől, mint a szénhidrát mennyiségétől. A fehérjebevitel szükséges, hogy új sejtek alakuljanak a szervezetünkben, amihez energia szükséges, ehhez a szervezet cukrot termel hormonok segítségével, így megemelkedik a vércukorszint és ezt kivédendő, inzulinreakció lép fel. Ez az oka annak, hogy a cukorbetegek azt tapasztalják, hogy a húsfogyasztás is inzulinreakciót mutat.

Az inzulincsúcsot viszont a magas glikémiás indexű (GI) táplálékok, mint például a cukor és fehér liszt fogyasztása okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet.

Jó ha tudod, hogy a szénhidrátok emésztése és felszívódása viszont nagymértékben függ a táplálékkal együtt fogyasztott fehérjék, zsírok és élelmi rostok mennyiségétől. Ezek lassítják a szénhidrát felszívódását, ilyenkor az étkezést kisebb vércukor-emelkedés és laposabb vércukorgörbe követi, mintha ugyanennyi szénhidrátot fogyasztanánk a fent említett anyagok nélkül.

A 2. típusnál az energiabevitel meghatározó. A cukorbetegek 80-85%-a elhízott, így az elhízás kezelésével, a kívánatos testtömeg elérésével jelentős javulás érhető el. Az elhízott cukorbeteg testtömegcsökkentő kezelésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, a sejtek inzulin- és cukorfelvevő képessége és hasznosítása, tehát a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők szűnnek meg, illetve mérséklődnek.

Ha túlsúlyban szenvedsz mindenképpen fogynod kell. Ha sikerül néhány kg-ot leadni, már fokozódhat a sejtjeid inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszinted. A fogyásnak mindenképpen hosszútávon is működő és alkalmazható diétán kell alapulnia, melyet a testmozgás csak segíthet. A fogyás titka az, hogy a felvett energia (a táplálék energiatartalma) kevesebb legyen a leadottnál (testmozgás).

Cukorbetegség gyanú, vagy már kialakult betegségnél a diéta nem csak a túlsúlyosság esetén szükséges. Ha sovány vagy, akkor is kell diétáznod, de neked elsősorban a táplálék szénhidráttartalmára kell figyelned, nem az energiatartalmára!

Mire figyelj a diéta során?

A cukorbeteg diétája igazából megegyezik az egészséges táplálkozással. Egy olyan étrendet kell összeállítani, mely mindenben megfelel annak elveivel. Persze ehhez szükség van egy szakember segítségét kérni, hogy egyéni állapotunkhoz igazítsa az étrendet, azonban van néhány irányelv, melyet érdemes betartani.

Ezt a legkönnyebben úgy tudod elérni, ha átállsz a “sokszor keveset”-elvre: egy nap ötször étkezzen, de sose edd túl magad. Figyelned kell arra is, hogy milyen táplálékokat (tápanyagtartalom, felszívódás) eszel.
A táplálékmennyiség arányos elosztása a gyakori, kis étkezések között az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetében is kedvező hatású.
Természetesen a szénhidrátok bevitelére különös figyelemmel kell lenned, mert azok hirtelen megemelik a vércukorszintet, így folyamatos ingadozásban tartva azt. Nemcsak a cukorban, mézben van sok szénhidrát, hanem más ételekben is. Például rizs, tészta, kenyér, péksütemények.
A fehérjebevitel csak akkor kell korlátoznod, ha a cukorbetegség mellé vesebetegség is társul. 

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek hajlamosak az érelmeszesedés különféle formái iránt, az érelmeszesedés pedig szoros összefüggésben van a zsírbevitellel. Ezért különösen törekedned kell a zsírszegény étrend összeállítására. Előtérbe kell helyezned a zsírszegény tej, tejtermékek, húsok fogyasztását, a zsír nélküli ételkészítést. Részesítsd előnyben a telítetlen zsírsavakat, fogyassz heti kétszer-háromszor tengeri halat. Ha szükséges, orvos határozza meg a zsírbeviteledet.
Minél több rostot fogyassz, mert ezek lassan szívódnak fel, így képesek stabilizálni a vércukorszintet. Élelmi rostok jelenlétékben a szénhidrátok is lassabban, a zsírok kisebb mértékben szívódnak fel. Ezért figyel arra, hogy naponta többször egyél magas rost tartalmú zöldséget és gyümölcsöt.
A kávé, tea nem járulnak hozzá a vércukorszint emelkedéséhez, viszont az alkoholos italok fogyasztását mellőzd, mivel ezek kifejezetten nagy dózisú cukoradagot jelentenek.

Az energiabevitel csökkentésének kedvező hatása függ a cukorbetegség fennállásának időtartamától. Régóta fennálló cukorbetegség esetén a kedvező hatás kisebb.
Kontrollált diétára azért van szükség, mert az egész napra előírt szénhidrátmennyiséget több tényező is befolyásolja, pl. a cukorbetegség típusa, fennállásának hossza, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, terhesség, szoptatás, idült, súlyos leromlással járó betegség, lábadozás. Minden cukorbetegnek más tehát az ún. szénhidrát-toleranciája, a szénhidrát-felhasználó képessége.