Mit ehetek? | Csontritkulás étrendje

Csontritkulás étrendje

Csontritkulásnak - osteoporosisnak - nevezzük a csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését, mely a csontok fokozott törékenységével jár. A csontunkra is igaz, hogy fiatal korban a felépítő folyamatok vannak túlsúlyban, 20-25 éves korunkban a felépítő és lebontó folyamatok egyensúlyi helyzetben vannak, és a kor előrehaladtával a lebontó folyamatok lesznek egyre hangsúlyosabbak.

A csontritkulás abban az esetben az öregedés általános velejárója, ha az optimális csonttömeg nem alakul ki gyermekkorban, vagy a későbbiekben elhanyagoljuk a csontunk számára megfelelő tápanyagok fogyasztását. A fájdalom általában kísérője a betegségnek. A törzs csontjain a leggyakoribb, de a végtagokon is észlelhető.
Amennyiben gyermekkorban nem figyelünk a megfelelő egészséges tápanyagok bevitelére, amely a csont felépítéséhez szükséges, idősebb korban már nehéz befolyásolni a csonttömeg és összetétel alakulását, csak késleltetni tudjuk a kopás folyamatát. 

Kedves Szülők figyelem! Gyermekük csontritkulása még megelőzhető,  20-25 éves koruk előtt, amíg a felépítő folyamat hangsúlyosabb és a csontozatuk eléri csúcscsonttömegét.

A diéta célja a kalcium- és nitrogénegyensúly helyreállítása, emellett az étrend elegendő A-C és D vitamint kell, hogy tartalmazzon.

Csontritkulás esetére ajánlott ételeink közül itt válogathatsz.

Mit fogyasszunk a csontritkulás lassítása érdekében?

25 éves korunk után az étrendi kezelés célja az egészséges csonttömeg megtartását segítő D vitamin, kálcium és relatív fehérje gazdag ételek fogyasztásával. Az étrend sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Fehérjéből a tojás, tojássárgája, hal, savanyított tejtermékek, fehérjében gazdag hüvelyesek, zöldségek, gombák fogyasztása. 

Szükséges  B6, C, D és K vitamin fogyasztása.
B6 vitamin tartalmú élelmiszerek a máj, pulyka-, marha- és sertéshús, tőkehal, lazac, sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, olajos magvak, karfiol, mustár zöldje, banán, zeller, káposzta, spárga, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, fokhagyma, póréhagyma, lencse, fehérrépa zöldje, spenót, paprika, gomba.
C vitamint főleg a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával vegyük magunkhoz. C vitamin táplálékkiegészítő szedését az itt leírtak szerint tegyük.
D vitaminhoz juthatunk nyáron napi 10 perc napozással, télen D vitaminban gazdag ételek illetve D vitamin táplálékkiegészítő fogyasztásával. D vitaminban gazdag élelmiszereink a halmájolajok, máj, tojás, egyes tejtermékek és margarinok, shiitake-gomba,és az olajos magvak.
K vitaminhoz elsősorban spenót, zöldlevelű saláták, káposztafélék fogyasztásával juthatunk hozzá.

De elengedhetetlen a Magnézium, Cink Mangán, Réz fogyasztása is.
Magnéziumtartalmú élelmiszerekről ételekről itt találsz leírást.
Mangántartalmú élelmiszerek az olajos magvak, telje.s kiőrlésű gabonafélék, csírák.
Cinktartalmú élelmiszerek a búzaörlemény, lencse, zabpehely, tökmag, napraforgó mag, tojássárgája, marhahús, borjúmáj, kagyló.
Réztartalmú élelmiszerek a szárnyas húsok, halak, szójabab, burgonya, spenót, sóska.