Mit ehetek | Csicsóka a bélgyógyító erőmű!
2021 nov 10
Csicsóka a bélgyógyító erőmű!
  • Őszi zöldség, gyümölcs
Csicsóka a bélgyógyító erőmű!

Mi az a csicsóka?

A „bél egészsége” egy olyan wellness-trend, amely sokak figyelmét felkeltette az elmúlt néhány évben. Mindannyian tapasztaljuk, hogy egyre többen térnek át a bélgyógyító, növényi alapú életmódra, és beiktatnak bélbarát italokat, például a kombucha-t a napi étrendjükbe. 

A csicsóka egy bélgyógyító erőmű, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, talán kissé hátrányos külseje miatt.

A csicsóka - Jeruzsálemi articsóka - valójában nem articsóka, hanem egyfajta napraforgó ehető gumóval, a burgonyához hasonló ízvilággal és felhasználhatósággal. A gyökérzöldség, amelyet napgyökérnek is neveznek, diós, édes és ropogós ízű. Kinézetében a gyömbérgyökérre emlékeztet. 

Fogyasztható nyersen vagy főzve is, de felhasználható kivonatként is. Főzve krémes állagú lesz, és a burgonyához hasonló módon használható. 

A csicsóka számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és prebiotikumként betöltött szerepe miatt rendszeres fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat.

Tápanyag tartalom

Egy 1 csésze (2 dl) szeletelt, nyers csicsóka 110 kalóriát, 3 gramm fehérjét és 26,2 gramm szénhidrátot, 2,4 gramm rostot tartalmaz, vagyis a napi érték 8-10 %-át.

Egy csésze szeletelt csicsóka a C-vitamin és a niacin 10 %, a tiamin pedig a napi szükséglet 30 %-át tartalmazza. A C-vitamin antioxidánsként működik, míg a niacin (B3) és a tiamin (B1) B-vitaminok, amelyek segítenek megőrizni a haj, a bőr és a szem egészségét, és az elfogyasztott táplálékot energiává alakítják a szervezet számára.

Egy csésze szeletelt csicsóka, 11 % réz, 12 % foszfor, 18 % kálium és 28 % vas mennyiségét fedezi a napi szükséges mennyiségből. 

Rézre és vasra van szüksége a vörösvértestek képzéséhez, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben oda, ahol arra szükség van, a kálium pedig szerepet játszik a fehérjék képzésében. 

A foszfor segít az erős csontok és DNS, RNS f(örökítőanyagaink) felépítésében. Szerepe van a sejtek energiaellátásának biztosításában, valamint segít a vér megfelelő pH-értékének fenntartásában. A két energiát adó makrotápanyag (szénhidrát és zsír) energiává alakításában is szerepet játszik.

Prebiotikus hatások 

A csicsókában található szénhidrátok többsége inulin formájában van. Az inulin prebiotikumként működik, táplálékforrást biztosít a jótékony probiotikus szervezetek számára a szervezetben. A probiotikumok javíthatják az immunrendszer működését, vitaminokat termelhetnek, csökkenthetik a koleszterinszintet és megakadályozhatják a betegséget okozó baktériumok elszaporodását. Ahhoz, hogy a szervezetünkben a probiotikumok számát növeljük, elengedhetetlen prebiotikumok fogyasztása. Sőt sok esetben ez az előnyösebb, mint a legtöbb probiotikum fogyasztása.

A prebiotikumok esetén nem kell attól tartani, hogy túlélik-e az emésztési folyamatot, mint a probiotikumok esetén. A probiotikum étrend kiegészítőként többsége esetében ez egyáltalán nem biztos.*

*Megjegyzés: 2021. szeptemberében került a piacra az a probiotikum imunerősítő készítmény, amely az 5 legjobban vizsgált és kutatott, bizonyítottan gyomorsav és epe tűrő, 6 milliárnyi probiotikumot, valamint B6 és B9 vitaminokat tartalmaz. (Itt vásárolható meg)

Egészségügyi előnyei

  • Jobb emésztés: A prebiotikumok olyan szénhidrátok, amelyeket a bélrendszer nem tud megemészteni, így a bélben lévő egészséges baktériumok táplálékává válnak. Amikor csicsókát eszel, annak prebiotikus tulajdonságai elősegítik az egészséges baktériumok növekedését, ami viszont segíti az emésztést.
    A csicsókában található bélgyógyító hatás nagy része egy prebiotikumból, az inulinból származik. Az inulin egy fruktán (fruktózmolekulák lánca), amelyet a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavak előállítására használnak fel, amelyek táplálják a vastagbél sejtjeit az emésztés elősegítése és a bélgyógyulás elősegítése érdekében.

  • Kiegyensúlyozott mikrobiom: A csicsóka bélgyógyító, emésztést elősegítő előnyei segítenek egyensúlyban tartani a mikrobiomát, a baktériumok, gombák, paraziták és vírusok billióit, amelyek együtt segítik a szervezet mindennapi működését. A változatos és kiegyensúlyozott mikrobiom nemcsak támogatja az egészséges emésztést, hanem erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a betegségekkel szemben, javítja az anyagcserét, csökkenti a gyulladást és hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez.

  • Alacsonyabb vércukorszint és vérnyomás: A csicsókában található inulin csökkentheti a vércukorszintet és csökkentheti az éhgyomri inzulinszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A csicsókában található magas káliumszint hatékony, természetes gyógymód a magas vérnyomás ellen. A kálium segít kiegyensúlyozni a tipikus magyar étrendben előforduló élelmiszerekben elfogyasztott nátriumfelesleg szintjét, amely egyébként hozzájárul a magas vérnyomáshoz.

  • Csökkenti a koleszterinszintet: A csicsókában található oldható rost csökkenti a koleszterinszintet. A csicsóka vagy kivonatának rendszeres fogyasztása nemcsak csökkenti a rossz koleszterinszintet, hanem növelheti a HDL koleszterinszintet magas koleszterinszintű felnőtteknél.

  • Fokozza az immunrendszer működését: A csicsóka tele van antioxidánsokkal, például A-, C- és E-vitaminnal, valamint flavonoid vegyületekkel, például karotinokkal. Ezek a vegyületek segítenek eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből, segítve a betegségek és betegségek elleni védekezést.

  • Elhízás ellen küzdelem támogatása: A csicsóka hagyományosan robusztus funkcionális élelmiszerként ismert, amely csökkenti a glükóz- és plazma triacilglicerin koncentrációt, valamint a koleszterin-felhalmozódást, ezeken keresztül az elhízás ellen nyújt támogatást.

  • Gyulladások elleni védelem: Az elmúlt évek kutatásai alapján fény derült a csicsóka antifibrotikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságaira is.

Röviden, a csicsóka egy bélgyógyító erőmű! amelyet ne hagyjunk ki étkezésünkből kissé hátrányos külseje miatt.

Forrás: 
www.cambridge.org
www.mend.me
www.livestrong.com

Képforrás: Canva

Köszönjük, hogy itt jártál!
Egészséges étkezést kívánunk: Bea, Csilla és Anita
Mit-ehetek? - Étrendek az egészségért csapata


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 2021 okt 13
    A birsfogyasztás 8 egészségügyi hatása
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    5. Segít a gyomorfekély kezelésében A korai kutatások azt sugallják, hogy a birsalma növényi vegyületei segíthetnek a gyomorfekély megelőzésében és kezelésében. Bár ezek az eredmények is...
  • 2021 szept 18
    Mit kell tudni a körtéről?
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    A körte fogyasztás egészségügyi előnyei A gyümölcs- és zöldségbevitel növelése meglehetősen egyszerű módja a rostbevitel növelésének. Például egyetlen közepes méretű körte közel 6 g rostot...
  • 2021 szept 14
    Hogyan kell szőlőt pörkölni?
    • Őszi zöldség, gyümölcs
    Hogyan kell a szőlőt sütni? Melegítsd elő a sütőt 200 ° C-ra, légkeveréssel. Moss le egy nagy csokor mag nélküli piros szőlőt hideg vízben. Szűrd le, majd...
További bejegyzések