Mit ehetek | Csapvíz? Ásványvíz? Tisztított víz?
2017 febr 20
Csapvíz? Ásványvíz? Tisztított víz?

A tisztított vízről, Lurdy vízről csapvízről beszélgettünk minap, mikor Szegeden vendégeskedtünk.

Mit fogyasszunk? Egyikünk csak tisztított vizet és Lurdy vizet iszik, másikunk elsősorban csapvizet, megint más a társaságból inkább az ásványvizek mellett voksolt. Mi pedig itthon tisztított vizet és csapvizet fogyasztunk.

Melyik jobb? 

Magyarország még mindig kiemelkedő minőségű csapvizet szolgáltat. Ennek ellenére a csapvíz minőségével szemben egyre többen szkeptikusak. Pro és kontra érvek ezrei olvashatók. Gyógyszer származékok, hormon tartalom növekedés, de a klór a legjobb fertőtlenítő, ami legalább teljesen baktériummentesít. E táborhoz tartozók szoktak néhány órás állóvizet, vagy előző nap felforralt és lehűlt vizet fogyasztani, mert ekkor a klór jó része távozik és bizonyos gyógyszerszármazékok is lebomlanak.

A tisztított víz mellett érvelők a semleges kémhatás és a "felesleges" ásványianyag mentesség mellett érvelnek. Bár a nem megfelelően karbantartott víztisztítók kóros baktériumoknak is otthonául szolgálhatnak. Nem véletlen, hogy néhány napos távollét után a teljes víztisztítót 2-3-szor át kell mosatni friss csapvízzel.

Míg az ásványi vizet fogyasztók az értékes ásványianyagok mellett érvelnek. Az ellene érvelők a felesleges és egysíkú ásványianyagot tartják károsnak, nem beszélve arról, hogy meddig áll el a víz a palackban, egyébként is műanyag palackban van.

Egy érv ritkán hangzik el, hogy melyikkel terheljük legkevésbé környezetünket? Az biztos, hogy a kisebb műanyag palackok (0,5-2 l-es) nagy környezeti terhelést jelentenek. Ehelyett inkább a 19-20 literes cserélhető ballonok használata javasolt.

Mindhárom tábornak részben igaza van. Ezért érdemes ezek keverékét használni. A csapvizet és tisztított vizeket felváltva fogyasszuk, míg ásványvizekből ne csak egyfélét, hanem lényegesen különböző ásványi anyagtartalmúakat fogyasszunk.

Képforrás: www.waterfiltersystemguide.com


Kapcsolódó blogbejegyzések

  • 2021 febr 16
    Mennyi is az annyi?
    • Folyadékfogyasztás
    Az ételek, gyógyszerek és vitamin-kiegészítők megváltoztathatják a vizelet színét is. A vizelet kisebb mennyisége dehidratáltságra utalhat, különösen, ha ráadásul sötétebb színű is. Az alkohol...
További bejegyzések