Mit ehetek? | Candida diéta

Candida diéta

A candida albicans gombával fertőzött betegeknek elsősorban a táplálkozáson kell alakítani. A candida szénhidráttal táplálkozik. Minden cukor és méz alapú élelmiszert ki kell vonnunk az étrendből, de a fehér rizs, tészták, élesztőalapú termékek is tilosak. Valamint ide tartoznak a gyümölcsök is.

Receptkereőnkben itt találsz Candida diétának megfelelőételeket.

Mi a Candida?

A gombákat mindenki ismeri, hiszen nagy részük nem a szervezetben rejtőzködik. A pék az élesztőgombát, a sörfőzde a sörélesztőt hasznosítja. A sokféle étkezési gomba az ínyencek kedvelt eledele. E kedves, jóindulatú gombák rosszindulatú rokonai azonban az ember ádáz ellenségei.
Az élesztő neve a mikrobiológiában: Candida albicans.
A fertőzések nagy részét a candida albicans, a „fehér élesztő” okozza, melyek az egészséges bélflórában is jelen vannak.
A candida albicans valójában csak akkor válik rosszfiúvá, ha például túlzott az édesség- és állati eredetű fehérjefogyasztás, valamint a mesterséges élelmiszerek és adalékanyagok hatására túlszaporodnak és felborítják a szervezet természetes egyensúlyát. A mi cukros, ballaszt szegény táplálkozásunkkal éppenséggel számukra teremtünk paradicsomi életfeltételeket.
A Candida elnevezés az orvosi gyakorlatban rendszerint a Candida albicansra vonatkozik, jó lehet ezen kívül még számos patogén Candida faj létezik, amely mind speciális kezelést igényel. A kezelés időtartama ezért a gombák fajtájától is függ.
Ha a gombák hosszú távon meg akarnak telepedni bizonyos testrészekben, pl. egyik kedvenc tartózkodási helyükön, a bélben, a gazdaszervezet sejtjeihez tapadnak. Speciális kémiai anyagok segítségével, mintegy a sejtfalra akaszkodva tapadnak a hámsejtekhez. Ha a gomba megköt, nagyon erősen tapad. A szervezet saját védekező rendszere azonban akadályt gördít a gombák megtelepedésének útjába. Bizonyos kórokozó gombák ezért éppen ebből az irányból támadnak. A kórokozó élesztőgombák minden eszközt bevetnek, hogy kijátsszák az immunrendszer éberségét. Álcázzák magukat, hogy az immunrendszer ne idegen anyagként, hanem a test saját anyagaként azonosítsa őket, tehát ne védekezzen ellenük. A testi sejtek felépítését utánozva be is tudják „csapni” az immunrendszert. A nemkívánatos betolakodókkal szemben a szervezet egész sor további eszközt állít hadrendbe. Ám a kórokozó gombák gyakran ezeket is legyőzik. A gyomor-bél traktusban, ahol a savas gyomornedv normálisan elpusztítja mikroorganizmusokat, vagy egyszerűen meggátolja szaporodásukat, az ártalmatlan sütő, illetve sörélesztő elpusztul. A kórokozó élesztőgombák azonban a különlegesen savas közegben is remekül érzik magukat, és akadálytalanul szaporodnak
A gombák elsősorban a meleget és a nedvességet kedvelik, és hálásak, ha rendszeresen táplálékhoz jutnak. Az emberi szervezet optimális környezet a gombák számára, hiszen itt mindez szerencsésen együtt van.

Mi okozza a Candida kialakulását?

A modern, városi ember életvitele kiváló alapot ad a bélrendszerben túlszaporodó gombáknak. A stresszes, mozgásszegény életmód, a sok finomított, tartósítószerrel, színezékekkel és egyéb adalékanyagokkal telerakott élelmiszerek mellett az állati fehérjék túlzásba vitt fogyasztása is előidézheti a Candida túlszaporodását. A normál bélflóra érzékenyen reagálhat az antibiotikumokra is, melyek nemcsak a káros baktériumokat pusztítja el, hanem az emberi szervezet egészséges működéséért felelős úgynevezett "jó" baktériumokat is.
A Candida az esetek többségében tehát azért alakult ki, mert kedvező feltételeket talált az emberi bélrendszerben.
Normál esetben a bélflóra szerencsére magától regenerálódik, illetve mi magunk is sokat tehetünk a folyamat felgyorsításáért. A betegség szerencsére egy célzott diétával viszonylag könnyen gyógyítható.

Mit történik a szervezetben gombás fertőzéskor?

A véráram útján az egész szervezetben szétszóródhatnak, de terjedhetnek érintkezés útján is. A gombás megbetegedés általában nem áll meg egyetlen testrésznél vagy szervnél, hanem gyorsan továbbterjed a szervezetben.
A gombák többféleképpen is károsítják a szervezetet. A gazda szervezet béltartalmából sok fontos tápanyagot vonnak el. Kényelmes telephelyük biztosítsa érdekében káros anyagcser termékeik elgyengítik immunrendszerünket.
A patogén élesztőgombák telephely tekintetében cseppet sem válogatósak. A véráram útján az egész szervezetben szétszóródhatnak, de terjedhetnek érintkezés útján is. A gombás megbetegedés általában nem áll meg egyetlen testrésznél vagy szervnél, hanem gyorsan továbbterjed a szervezetben. Ezért pl. húgyhólyag fertőzés esetén vizsgálatnak és a kezelésnek más szervekre is ki kell terjednie, hogy a gombák elterjedését megfékezzék. A hólyagra korlátozó kezelés eredménye ideiglenes lenne. Mindez a bőr és köröm fertőzés esetén is érvényes.

A gombák többféleképpen is károsítják a szervezetet. A béltartalomból sok fontos tápanyagot vonnak el a gazdától. Hogy kényelmes telephelyeket biztosítsanak, káros anyagcser termékeik elgyengítik immunrendszerünket. Mindez hosszú távon rendkívül kedvező a többi kórokozó, például a vírusok és a baktériumok számára.
Nem hordoznak halálos veszélyt, hisz nem érdekük. Minél tovább szeretnének élvezni gazdájuk kényszerű vendéglátással. Éppen a szervezet számára is fontos anyagokat hasznosítják, de mivel stratégiailag kedvező telephelyeket választanak a táplálékszerzéshez, jelenlétük tartós, nehéz megszabadulni tőlük.
A gombák káros anyagcsere termékei még a létfontosságú tápanyagok elvonásánál is nagyobb veszélyt jelentenek a szervezet számára. A patogén gombák sok káros anyagcseretermékek hagynak maguk után. Ezek rendeltetése voltaképpen a nemkívánatos konkurencia, pl. a baktériumok távoltartása, valamint a gazdaszervezet immunrendszerének legyengítése, a támadások elhárítása. A gombák anyagcsere termékei erős mérgek úgynevezett mikotoxinok, szószerinti fordításban „gombamérgek”. A legismertebb mikotoxint, az alkoholt az élesztőgombák termelik a szénhidrátok erjesztése során. Tudjuk, hogy az alkohol nem csak a bor és sörivóknak való, hanem a sebfertőtlenítéshez is nélkülözhetetlen, mert pusztítja a baktériumokat és a vírusokat. A gombák az alkoholnak pontosan ezt a hatását használják ki a konkurencia legyőzése és telephelyük biztosítása érdekében. A legtöbb toxin nem azonnal fejti ki hatását hanem észrevétlenül, lappangva. A mérgek hosszú időn keresztül felhalmozódnak, de a betegség esetleg csak évtizedek múlva jelenik meg. Bár a patogén élesztőgomba által termelt canditoxin nevű méreg csak olyan nagy mennyiségben okoz azonnali tünetet, amekkora egyszerre nem is lehet jelen a szervezetben, hosszú távon gátolja a szervezet gombaellenes védekező mechanizmusát. Ha a védekező rendszer megbénul, a gomba háborítatlanul szaporodhat. Így azonban szervezetünk a többi nem kívánatos betolakodó kórokozó, például a vírusok és a baktériumok számára is könnyű préda.

Candida tünetei

Egy negyvenes, korábban sportos nő állandóan fáradt, naponta tizenkét órát alszik. Már reggel ébredés után halálosan fáradt. Nem tud koncentrálni, mintha ólomlábakon járna. Időnként úgy érzi beteg, képtelen dolgozni. Időnként úgy érzi, be kell kapnia egy kis kenyeret, kekszet vagy csokoládét. Ilyenkor halálosan éhes, karikák táncolnak a szeme előtt. Egy ideje, minden különösebb ok nélkül kéz- és térdízületi fájdalmak is gyötrik. Az orvos a fenti tünetekkel nem tud mit kezdeni. A vérkép normális, az ízületi fájdalmakra sem találni magyarázatot. Hiába az évek óta tartó fogyókúra és kalória-ellenőrzés, ezek ellenére folyamatosan hízik.

Egy fiatal férfi erős szívtáji fájdalomról panaszkodik. Éjszakánként az az érzése, hogy a szíve kiugrik a helyéből. A szíve az alapos orvosi vizsgálat szerint egészséges. A diagnózis tehát: pszichoszomatikus szívbántalom. A férfinál egyidejűleg heves, fájdalmas puffadás és emésztési zavar is jelentkezik. Továbbá hamar kifullad, és folytonosan úgy érzi meg van fázva, mert állandóan eldugul az orra és „tele van” a feje. Amikor végül prosztatagyulladást kap, az urológus a vizelet alapján megállapítja, hogy Candida albicans gombafertőzése van, amely az emésztőrendszerből indul ki.

A fenti példák kiválóan szemléltetik, hogy a gombás betegségek és tűnetek milyen rendkívül változatosak. Ugyanaz a csíra szervezetenként más és más hatást válthat ki. A tünetek változatosságát az okozza, hogy minden szervezet másként válaszol a gombás fertőzésre. Ahol az immunrendszer gátat vet a gombák szaporodásának, ott a szervezetnek a gombák ízületi panaszokat okozó anyagcseretermékeitől kell megszabadulnia. Ahol a gombák túlságosan igénybe veszik és legyengítik az immunrendszert, ott jelentkezhet a folytonos meghűlés vagy az állandó betegségérzet.
Az élesztőgomba-fertőzés kellemetlen és igen gyakori probléma. Néha olyasmi is előidézheti, amivel csak kevesen vannak tisztában.
A fertőzés jelei gyakran nem elég specifikusak, így az orvos diagnosztikai eljárások nélkül nehezen tudja megállapítani a betegség tényét. Ezek a jelzések a puffadástól kezdve, a hámló bőrön át, egészen a hüvelyfolyásig terjednek.

Ha egy ideje ismételten észleled valamelyik alábbi tünetet, vagy esetleg egyszerre többet is, feltétlen fordulj orvoshoz. Gombellenes terápia csak szakorvosi diagnózis alapján végezhető. A gombás megbetegedésekre utalhatnak a következő tünetek:

 • Puffadás, szorulás, hasmenés

 • Viszkető, vörös, néha nedvedző kiütés a végbélnyílásnál

 • Gyomorfájás, szájszag

 • Fáradtságérzet, levertség, koncentrációs zavarok

 • Feledékenység, rossz hangulat

 • Kínzó éhségérzet, túlzott édesség, szénhidrát, illetve gyümölcsfogyasztás

 • Izom remegéssel járó éhség érzet

 • Szemkáprázás

 • Fogyókúrás diéta ellenére jelentkező makacs túlsúly

 • Nehézlégzés, náthaszerű orrdugulás, fülgyulladás

 • Izomfájdalmak, merev nyak

 • Ízületi fájdalmak, az ízületek dagadása

 • Bőrszennyeződések, bőrpír, kiütések, száraz bőr, csapzott, zsíros haj

 • Kellemetlen testszag, kéz- és lábszag

 • Hüvelyi gombafertőzés, erős fájdalommal kísért menstruáció

 • Hólyaghurut

 • Prosztatagyulladás

 • Szexuális zavarok

Kezelés menete

A bélgombák ellen sajnos nem adható egységes kezelési útmutató. A kezelés időtartama, a gyógyszer megválasztása és a gyógyszerek adagolása elsősorban a kórokozók mennyiségétől és szívósságától függ. A betegek reakciója sem egységes. Az egyik már a második napon kiválóan érzi magát, a másik éppen ellenkezőleg, romlik az állapota. Segítségképpen mégis vázlatosan áttekintjük a kezelés lényeges pontjait.

Kezelés megkezdésekor:

 • Cseréljük ki a fogkeféinket. A fogkefédet megbújhatnak a gombák és a szervezetbe visszakerülve fenntarthatják a fertőzést. Éjszakára tegyük fogkeféket a gyógyszerész által ajánlott gombaölő folyadékba. A protézist ugyanilyen módon fertőtlenítsük.

 • Fehérneműinket, a törölközőket és a mosdókesztyűt a kezelés teljes időtartama alatt 95 °C-os vízben mossuk.

 • A gombaellenes terápia kezdetén a belet érdemes teljesen kiüríteni pl. glaubersós hashajtással. A bél kiürítése jó hatású lehet, de orvosi szempontból nem feltétlenül szükséges.

 • Szerezzük be a javasolt élelmiszereket. Rakjuk tele a hűtőt friss zöldségekkel és egyéb nyalánkságokkal. Legyen kéznél cukormentes édesség is! A gombaellenes diéta során éhezni tilos!

 • A gyógyszeres kezelést a diétával egyszerre kell elkezdeni. A gyógyszert az étkezések alkalmával vegyük be. Elalvás előtt mindig öblögessünk Gombaellenes oldattal.

 • Szigorúan tartsuk be a diétát.

 • Naponta legalább 3 l folyadékot igyunk, hogy szervezetünket tehermentesítsük az elhalt gombák káros anyagcsere termékeitől.

A második hét teendői:

 • Továbbra is szigorúan tartsuk be a gombaellenes diétát, és rendszeresen szedjük az előírt gyógyszereket.

 • Ne sajnáljuk magunkra az időt. Lassan észrevehető lesz a javulás. Egy frissítő fürdő, séta, új frizura sokat segít.

 • Vigyázat, a kezelést nem szabad ekkor hirtelen abbahagyni.

Egészen a teljes tisztulásig:

 • Továbbra is szedjük rendszeresen az előírt gyógyszereket. A kúra több hétig is eltarthat akár hónapokig is.

 • A gyógyszeres kezelés végén adjunk le újabb székletmintát, vajon sikerült-e megszabadulnunk a parazitáktól.

 • Próbáljuk ki hogy az élesztőtartalmú vagy bármely más élelmiszerek fogyasztása nem okoz-e gondot.

 • Óvatosan, lehetőleg lassan és fokozatosan álljunk át a normál étrendre.

 • Lassanként térjünk vissza gyümölcs fogyasztására.

 • Az édességet még jó ideig kerüljük.

 • A javulás valószínűleg szembeszökő. Az 5-6. héttől esetleg már a kívánt súlycsökkenés is észlelhető.

Mi a teendő ha vissza tér a fertőzés?

Gyakran előfordul hogy röviden a kezelés befejezése után ismét jelentkezek a kellemetlen tünetek. Az orvos bizonyára számon kéri, hogy nem tartottuk be a diétát, vagy nem szedtük rendszeresen az előírt gyógyszert. Visszaesésnek azonban fentieken kívül számos egyéb oka is lehet. Pl. egy lyukas fog újra fellobbanthatja fertőzés. A kórokozók szívesen megbújnak a lyukas fogakban, sőt a fogkő kiszögellésében is, ahova gyógyszer nem tud behatolni. Fogainkat ellenőriztessük a fogorvossal. Előfordulhat, hogy a fertőzést partnerünktől kaptuk vissza aki esetleg nem is tud a betegségéről. A fertőzéshez gyakran egy csók is elég lehet, vagy valamilyen háziállat tartja fenn a fertőzést. Elég, ha egy macska vagy kutya simogatás után valamelyik nyálkahártyánkhoz érünk. Néha valamilyen anatómiai rendellenesség okozza a makacs betegséget. Gombák sokáig menedéket találhatnak a bél rendellenes kiboltosulásaiban, ahová a gyógyszerek nem jutnak el.

Kiegészítő kezelések:

 • A bélbaktériumok tápláléka a tejcukor. A hasznos baktériumokat a gombák számára értéktelen tejcukorral táplálhatjuk. A tejcukor a baktériumokat táplálja, a gombák viszont nem tudják megemészteni. Ha az étrendből a többi cukrot száműzzük, a baktériumok jutnak előnyhöz.

 • Az immunrendszer erősítése. A gombás betegség esetén az immunrendszer általános erősítése javasolt, pl. Echinacea cseppek, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek pótlásával. Elsősorban a cink és az élesztő mentes szelén szedése fontos.

Diéta szerepe a betegség kezelésében – avagy Hogy szabadulj meg végleg a Candidától!

A helyes táplálkozás, megfelelő étrend kialakítása nélkül nem szabadulhatunk meg a fertőzéstől. A gyógyulás kulcsa a mi kezünkben van.

Miért fontos a diéta? Ha szervezetben élősködő gombák tápanyag kínálata bőséges, a kórokozók gyorsan szaporodnak. Optimális körülmények között számuk óránként akár meg is háromszorozódhat. A gyógyszeres kezelés önmagában nem elég, a hatékony terápia szerves része a gombaellenes diéta. Ha helytelenül táplálkozunk, a gombák folyamatosan lakmároznak a szervezetünkben, és kiválóan érzik magukat. Így nehéz lesz megszabadulni tőlük. Ha viszont a kórokozókat böjtre fogjuk, gátat vethetünk a szaporodásuknak, és a gyógyszerek könnyűszerrel elbánnak velük. Elméletileg tehát ki kellene éheztetni a parazitákat. Ez azonban lehetetlen, hiszen az embereknek enni kell, és ilyenkor a gomba is mindig táplálékhoz jut. Szervezetünk csak akkor működik megfelelően, és csak akkor tud védekezni a betolakodók ellen, ha folyamatosan pótoljuk a létfontosságú tápanyagokat. Végső soron a gombás beteg sem mondhat le az evés örömeiről. A bökkenő csupán az, hogy a gomba éppen a legfinomabb ételektől fejlődik a legjobban. Ha viszont minden olyan ételt elvonunk, amelyből a gomba hasznot húz, az ember jár rosszul. A radikális diéta tehát nem segít.

Gombaellenes diéta az egészséges, ízletes ételekből és a gomba számára értéktelen táplálékokból tudatosan összeállított étrend. Egy-egy ilyen diéta hetekig sőt akár hónapokig is eltarthat. Elkeseredésre azonban semmi ok, a kórokozókat sakkban tartó ésszerű étrend is lehet élvezetest. A gombaellenes diéta elméletileg néhány lényeges pontban különbözik ugyan a teljes tápértékű étrendtől, kulináris szempontból mégis csekély az eltérés. A Candida diéta alapjaiban véve egészséges élelmiszerek fogyasztását írja elő, ezért fogyókúrázóknak is irányelvet mutathat. A speciális Candida-diéta elpusztítja a szervezetedben túlszaporodott Candida-gombát, és helyreállítja tested egészségét.

Első körben a legfontosabb, hogy minden cukor alapú ételt kivonjunk a szervezetünkből. Ezt a teljesen élesztő- és szénhidrátmentes diétát körülbelül 1-2 hétig célszerű betartani (a teljes diéta férfiaknál 1-2 hónap, nőknél 3-6 hónap), hiszen ezzel megalapozhatjuk a kúra sikerességét. Ebben a lépcsőben megvonjuk a Candidától a legfőbb táplálékát, így ezután hatékonyan kiirthatjuk a szervezetünkből. A legtöbb gyümölcstől is el kell búcsúznunk, hiszen a bennük található fruktóz is táplálja a Candidát. Egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.

A diéta során nagyon fontos a sok ballasztanyag fogyasztása, mert ezekkel a bélnyálkahártya megtisztul és a gombák elpusztulnak. Ballasztanyagnak nevezzük a korpákat, a hajdinát, a natúrrizst. Étkezések előtt egy-egy evőkanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében.
Keményítőtartalmú ételt csak akkor fogyasszuk, ha az sok ballasztanyagot tartalmaz.
Gyümölcsöt, illetve gyümölcs készítmények egyáltalán ne együnk, még akkor sem, ha csomagolás szerint a termék cukor nélkül készült.
A gombaellenes kezelés kezdetén néhány hétig kenyér helyett speciális müzlit reggelizünk.
Hangsúlyt a zöldségekre és a főzelékfélékre helyezzük. Naponta kerüljön az asztalra legalább egy nagy adag párolt, illetve nyers zöldség.
Kerülendők a sajtok többsége, de különösképpen a penésszel érleltek, illetve a gombás erjesztés miatt a kefirek is.
Az élőflórás, natúr joghurtok fogyasztása ajánlott, hiszen nemcsak értékes kalciumot tartalmaznak, hanem segíti helyreállítani a normál bélflórát is. Szintén ajánlottak még az úgynevezett savós sajtok, mint a mozzarella és a feta például, illetve a házi tejből, otthon erjesztett aludttej és a növényi eredetű tejek (rizstej, mandulatej).
Húsfélék közül kizárólag a szárnyasok, a halak, a tenger gyümölcsei és a vadhúsok ajánlottak.
Zöldségek megkötés nélküli mennyiségben fogyaszthatóak nyersen, párolva, de habarás és rántás nélkül, főzelékként elkészítve is.
Alkoholt fogyasztani a diéta alatt tilos, hiszen a szervezetben cukron keresztül bomlanak le.
Ha mégis édes ízekre vágyunk, felejtsük el az édesítőszereket, hiszen a rengeteg mesterséges anyag mellett fruktózt is tartalmazhatnak! Szakemberek helyette a nyírfacukrot, illetve a sztíviát javasolják, melyek mértékkel, de bátran fogyaszthatók a diéta alatt. Ezek természetes alapanyagokból készülnek, mindamellett szerkezetüknél fogva a sarjadzó gombák nem tudják hasznosítani őket, így nyugodtan fogyaszthatók a diéta során.