Mit ehetek? | Bioritmusunk szerepe a táplálkozásban

Bioritmusunk szerepe a táplálkozásban

Testünk biológiai óra szerint működik, melyet ha figyelembe veszünk táplálkozásunkkor, harmonikusabb lesz emésztésünk, ezáltal az egész életünk is.

A recepteket a biológiai óra figyelembe vételével, délelőtt, délben, délután és egésznap ehető étel kategóriába rendeztük. Így étrended, heti menüd tervezésekor érdemes ezt figyelembe venni.

Miért érdemes a bioritmusra figyelnünk?

A Földön minden ember szervezete, egy meghatározott, napról-napra ismétlődő folyamat szerint működik. A Föld bioritmusa - évszakok és napszakok – befolyásolják az emberi szervezet bioritmusát. Az étkezésünknél ezt a változást az idénynek megfelelő táplálék fogyasztásával követjük le.
A bioritmus fogalma nem új nyugaton sem, de általában ez a nyugati emberek életében és a nyugati orvoslásban sem kellően hangsúlyos.

A keleti gyógyítók szerint az egészség megőrzésének legjobb módszere az, ha követjük a biológiai óránkat. A szervóra megalkotását több ezer éves megfigyelés előzte meg.
Ha napszak szerinti étkezésünket a bioritmusunkhoz igazítjuk, meglepő változásokat fogunk észrevenni. Felszabadultabbak, energikusabbak és egészségesebbek leszünk. Ha csak az egészséges táplálék fogyasztására koncentrálnánk, függetlenül a bioritmusunktól, akkor is megbetegíthetjük emésztőrendszerünket, szervezetünket pusztán azzal, hogy nem megfelelő időpontban fogyasztjuk el, az egyébként egészséges ételt.
Ha figyelembe vesszük táplálkozásunknál a szervezetünk működési rendjét, akkor szervezetünket, szerveinket erősítjük, és nem terheljük le felesleges és energiarabló munkával. Így szervezetünk rengeteg energiát szabadít fel, amit életünk más területén tudunk hasznosítani. Például több sportolhatunk vagy több és intenzívebb baráti eseményen tudunk részt venni vagy figyelmesebbek, kedvesebbek leszünk családi kapcsolatainkban és nem utolsó sorban koncentráltabb, lendületesebben és gyakran még lelkesebben is tudjuk munkánkat végezni.

Mi a szervóra?

Az emberi szervezetben 12 meridián, működési terület követi egymást 2 óránként, így alakul ki a 24 órás, egész napot lefedő szervóra, vagy más néven a kínai biológiai óra.
Mindegyik meridián egy létfontosságú szervhez, annak működési területéhez kapcsolódik. A keleti orvoslás szerint mindegyik létfontosságú szervünk a nap 24 órája alatt 2 órát intenzíven működik 12 óra alatt fokozatosan lelassul a működése és ezt követő 2 órában teljesen lelassulva működik.

Mire figyeljünk oda, hogy a biológiai óránknak megfelelően táplálkozzunk, rendezzük életünket?
 • 01-03 óra között: A máj teljes erővel méregtelenít, ne terheljük étkezéssel!
 • 03-05 óra között: A tüdő lassan éledezik.
 • 05-07 óra között: A vastagbél a legaktívabb, itt a székletürítés ideje.
 • 07-09 óra között: A gyomor terhelhetősége a legnagyobb. Bőséges vitamin- és ásványianyag tartalmú reggeli ajánlott. Gyümölcsök és rostok (zabpehely, teljes kiőrlésű készítmények a legjobbak).
 • 09-11 óra között: A lép és az idegrendszer ideje. Bő folyadékfogyasztással segítsük.
 • 11-13 óra között: A legjobb idő a sportolásra. Sajnos legtöbben ilyenkor kénytelenek az iskolában, vagy a munkahelyen tölteni az időt. De jó hír, hogy az agyunk is ilyenkor kellően aktív, fogékony.
 • 12 óra: Itt az ebéd ideje, mert délben erősödik a gyomorsavtermelés, majd az epetermelés, készen állunk az ebédre.
 • 13-15 óra között: A vékonybél továbbítja az ételt a vastagbél felé, joghurtokkal, kefirrel, probiotikumokkal segíthetjük.
 • 15-17 óra között: Húgyhólyag dolgozik, bő folyadékfogyasztással segítsük.
 • 17-19 óra között: A vese a legnagyobb tisztító munkában van ne terheljük tovább zsírral, cukorral sóval és egyéb mérgező anyagokkal. Itt a könnyű vacsora ideje sovány fehérjékkel.
 • 19-21 óra között: Ha most, vagy ezt követően vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel a szervezet, hanem elraktározza reggelig és addig erjed. Így a legrosszabb, ha ilyenkor gyorsan megemészthető ételekkel terheljük, mint a gyümölcsök. Ez az idő nem jó az intenzív testmozgásra, de a lassú séta jót tesz.
 • 21-23 óra között: Nyugalom, pihenés ideje, ekkor már ne együnk semmit. Ihatunk teát, vizet, 1 pohár belefér, de mivel a húgyhólyag munkája 17 óra után már csökken, bő folyadékfogyasztással ne terheljük a veséket.
 • 23 óráig Mindenképp feküdjünk le aludni.
 • 23-01 óra között: Az epehólyag megfelelő anyagcsere folyamataihoz fontos, hogy ebben az időszakban pihenjünk, mert az epehólyag csak így tud dolgozni.